Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får en halv milliard

KSAT, som driver Svalsat på Platåberget, er sikret langsiktig aktivitet på Svalbard. FOTO: Geir Barstein

Får en halv milliard

KSAT har inngått kjempekontrakt med EUs værtjeneste og er sikret langsiktig aktivitet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

„Frem til 2042 skal antennene på Platåfjellet laste ned data fra værsatellitter for den europeiske meteorologiorganisasjonen Eumetsat. Kontrakten er verd ca. 550 millioner kroner, og kunden skal investere i tre nye antenner i Longyearbyen.

Eksporterer

Avtalen kommer i tillegg til en rekke andre kontrakter og avtaler Kongsberg Satellite Services, KSAT, har med over hundre ulike kunder. 97 prosent av de som mottar dataene er i utlandet.

De nye antennene vil operere på Ka-båndet, som er helt ny teknologi. Her er Svalbard spesielt godt egnet på grunn av den tørre arktiske atmosfæren.

Langsiktig

– Vi øker aktiviteten jevnt på Svalbard. Denne siste kontrakten er viktig for vår langsiktige aktivitet i nord, og vil både sikre

og øke vår bemanning, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe i KSAT.

Han påpeker at kontrakten forsterker KSATs posisjon som verdens ledende leverandør av satellittnedlasting. De drøyt 40 antennene på Platåfjellet er verdens viktigste sted for nedlasting av satellittdata.

Gledelig

Næringsminister Monica Mæland er opptatt av Svalbard, og ser med glede på at aktiviteten sikres og øker.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetning på Svalbard. KSAT er viktig, og jeg oppfatter at denne kontrakten støtter opp under selskapets aktivitet i nord, sier statsråden.

Energi fra oven

Samtidig satser Svalsat på solenergi. I tilknytning til antennene på Platåfjellet planlegges det en omfattende solcelle-park. Arbeidet vil starte denne sommeren, og målet er å etablere Svalbards største solcellepark.

– Vi ønsker å redusere våre energiutgifter. Dessuten er målet en klarere grønn profil, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe.

Selskapet har stor tro på siste generasjon solceller som lager energi av lys, ikke nødvendigvis bare sol. Disse kan produsere

elektrisitet også i overgangstiden mellom lys og mørke.

– Vi er nå i ferd med å etablere et testanlegg, og deretter blir forsøket evaluert. Plassering av lys-samlerne er viktig, og at de tåler vind og vær på fjellet, sier Skatteboe. Når testperioden er over skal man ta stilling til videre utbygging, og vet da mer om hvor dyr investeringene blir.

Soltroll

KSAT har også foreslått å sette opp solceller ved deres antenner på Troll-stasjonen i Antarktis. Her er elektrisiteten betydelig dyrere enn på Svalbard. I tillegg er det viktig for alle å få en grønn profil på aktiviteten ved Sydpolen.

I 2013 etablerte Leonhard Nilsen og Sønner solcellepaneler på en boligblokk på Elvesletta. Erfaringen med denne er god, og anlegget har produsert mer energi enn man hadde forventet.

– Våre konsulenter henter inn all erfaring som er gjort med solceller i Arktis.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!