Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får en halv milliard

KSAT, som driver Svalsat på Platåberget, er sikret langsiktig aktivitet på Svalbard. FOTO: Geir Barstein

Får en halv milliard

KSAT har inngått kjempekontrakt med EUs værtjeneste og er sikret langsiktig aktivitet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

„Frem til 2042 skal antennene på Platåfjellet laste ned data fra værsatellitter for den europeiske meteorologiorganisasjonen Eumetsat. Kontrakten er verd ca. 550 millioner kroner, og kunden skal investere i tre nye antenner i Longyearbyen.

Eksporterer

Avtalen kommer i tillegg til en rekke andre kontrakter og avtaler Kongsberg Satellite Services, KSAT, har med over hundre ulike kunder. 97 prosent av de som mottar dataene er i utlandet.

De nye antennene vil operere på Ka-båndet, som er helt ny teknologi. Her er Svalbard spesielt godt egnet på grunn av den tørre arktiske atmosfæren.

Langsiktig

– Vi øker aktiviteten jevnt på Svalbard. Denne siste kontrakten er viktig for vår langsiktige aktivitet i nord, og vil både sikre

og øke vår bemanning, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe i KSAT.

Han påpeker at kontrakten forsterker KSATs posisjon som verdens ledende leverandør av satellittnedlasting. De drøyt 40 antennene på Platåfjellet er verdens viktigste sted for nedlasting av satellittdata.

Gledelig

Næringsminister Monica Mæland er opptatt av Svalbard, og ser med glede på at aktiviteten sikres og øker.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetning på Svalbard. KSAT er viktig, og jeg oppfatter at denne kontrakten støtter opp under selskapets aktivitet i nord, sier statsråden.

Energi fra oven

Samtidig satser Svalsat på solenergi. I tilknytning til antennene på Platåfjellet planlegges det en omfattende solcelle-park. Arbeidet vil starte denne sommeren, og målet er å etablere Svalbards største solcellepark.

– Vi ønsker å redusere våre energiutgifter. Dessuten er målet en klarere grønn profil, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe.

Selskapet har stor tro på siste generasjon solceller som lager energi av lys, ikke nødvendigvis bare sol. Disse kan produsere

elektrisitet også i overgangstiden mellom lys og mørke.

– Vi er nå i ferd med å etablere et testanlegg, og deretter blir forsøket evaluert. Plassering av lys-samlerne er viktig, og at de tåler vind og vær på fjellet, sier Skatteboe. Når testperioden er over skal man ta stilling til videre utbygging, og vet da mer om hvor dyr investeringene blir.

Soltroll

KSAT har også foreslått å sette opp solceller ved deres antenner på Troll-stasjonen i Antarktis. Her er elektrisiteten betydelig dyrere enn på Svalbard. I tillegg er det viktig for alle å få en grønn profil på aktiviteten ved Sydpolen.

I 2013 etablerte Leonhard Nilsen og Sønner solcellepaneler på en boligblokk på Elvesletta. Erfaringen med denne er god, og anlegget har produsert mer energi enn man hadde forventet.

– Våre konsulenter henter inn all erfaring som er gjort med solceller i Arktis.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!