Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får en halv milliard

Det er like før det kommer en avklaring om kriselånet til Store Norske. Her fra Svea, hvor kull fra Svea Nord losses ved oppredningsverket, hvor råstoffet "vaskes". FOTO: Eirik Palm

Får en halv milliard

Regjeringen gir 500 millioner kroner til Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2015 kl 19:48

Det er en helhetsvurdering og utsiktene i kullmarkedet som er årsaken til at regjeringen med næringsminister Monica Mæland (H)i spissen har bestemt å gi Store Norske mer enn det kriserammede selskapet har bedt om.


Gigantisk underskudd

Selskapet hadde et rekordunderskudd på svimlende 537 millioner kroner i 2014. Årsaken er lave kullpriser. Styret har siden november jobbet med en kuttpakke, og til nå har om lag 100 ansatte mistet jobben i kullselskapet.

Store Norske er avhengig av lånet for å kunne drive videre, ellers er alternativet konkurs. 16. januar leverte styreleder Annette Malm Justad søknaden omkriselån. Etter mer enn tre måneder med venting begynte ansatte og innbyggere i Longyearbyen å bli lei av å vente.

– Jeg skønner at det har vært vanskelig for alle på Svalbard, men denne saken handler om mer enn å behandle en søknad om lån. Vi har vært opptatt av en løsning som sikrer videre drift, sa Mæland på en pressekonferanse torsdag kveld.


– Nødvendig å høyne
Løsningen innebærer at staten kjøper eiendommene i Longyearbyen og i Svea. Samtidig får Store Norske tilført tilsammen en halv milliard kroner for å sikre videre drift.

– Gjennomgangen viste at det var nødvendig med 500 millioner for å ivareta selskapets drift på en forsvarlig måte, sier Mæland, som understreker at saken må fremmes for Stortinget om kort tid.

Det var allerede i januar klart at det er flertall for et kriselån i nasjonalforsamlingen.

Mæland sier videre det handler om å skape ro rundt Store Norske, og at det er viktig for de ansatte, familiene, selskapet og de som bor på Svalbard, at de får en større grad av trygghet.

Mæland mener løsningen ikke er i strid med regelverket om subsidiering og konkurransevridning, og legger samtidig vekt på nødvendigheten av en robust,norsk bosetning på Svalbard.

Regjeringen har imidlertid ikke tatt stilling til Store Norske Utvikling, et datterselskap av store Norske, som Store Norske ønsket skulle få 50 millioner kroner.Lettet
Dermed er styreleder Annette Malm Justad lettet.

– Det har vært jobbet hardt sammen med bankforbindelsen og eieren, sier hun.

Justad sier videre at lånet gir fleksibilitet og sikrer kulldriften fremover.

– Så må vi få ned kostnadene og lykkes med å selge inn kullet til markeder som gir bedre pris. Jeg mener dette legger et veldig godt grunnlag for å fortsette arbeidet i Lunckefjell. Dette er en viktig milepæl for Store Norske, sier hun.

Staten eier 99 prosent av Store Norske, og det er Stortinget som til sist må godkjenne lån og garanti.


Flere grep
Annette Malm Justad har flere ganger påpekt at situasjonen i Store Norske vurderes dag for dag. Svalbardposten skrev fredag at kullprisen nå ligger om lag 15 dollar under det kullselskapet har lagt til grunn i den siste kuttrunden. Selv om det har vært en liten prisoppgang de siste dagene, framskriver meglerne en kullpris i 2018 på rundt 59 dollar. Kullselskapet har rigget seg til 75 dollar, og må derfor trolig ta flere grep for å skape lønnsomhet.
ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Se bildet større

Styreleder Annette Malm Justad håper på en rask avgjørelse for kullselskapet. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!