Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får bot etter konfrontasjon med isbjørn

Den drepte isbjørnen var ei to år gammel binne og i godt hold. FOTO: Geir Barstein

Får bot etter konfrontasjon med isbjørn

Tsjekkerne hadde ikke tilstrekkelig isbjørnsikring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.07.2015 kl 09:54

Lederen for det tsjekkiske turfølget som fikk en isbjørn inn i teltleiren ved Fredheim 19. mars – dagen før solformørkelsen – får et forelegg på 10.000 kroner.

Bjørnen ble skadeskutt av tre revolverskudd og måtte senere avlives av Sysselmannen.

– De hadde ikke iverksatt nødvendige sikringstiltak. Det var bare ett snublebluss som ble satt for høyt, så bjørnen kom seg under. De hadde heller ikke isbjørnvakt på det aktuelle tidspunktet, sier assistererende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

Bjørnen ble alvorlig skadd i sammenstøtet og måtte senere avlives av Sysselmannen.

Boten er gitt med hjemmel i Svalbardmiljølovens paragraf 30a. Den slår fast: "Enhver som ferdes utenfor bosettinger (...) plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep (...) og ha egnede midler for skremming og jaging av isbjørn".

Mannen er informert om forelegget, men det er foreløpig ikke klart om den blir vedtatt.

Viktig sak

Etterforskningen har tatt nærmere fire måneder.

– Saken har ikke spesielt vanskelig, men det er en viktig vurdering. Den betyr ikke mye bare for ham, men mange som skal ferdes på Svalbard. Det er ikke en enkel veitrafikksak hvor stiene er gått opp fra før, sier Sæther.

Det var tidlig om morgen 19. mars – dagen før solformørkelsen – at isbjørnen tok seg ubemerket inn i campen ved Fredheim med seks turister.

Lettere skadd

En mann, Jakub Moravec (37), hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre revolverskudd som skadeskjøt dyret.

Moravec pådro seg lettere skader i ansiktet, på en arm og på ryggen

Bjørnen ble senere sporet opp i Tempelfjorden og drevet på land av Sysselmannens helikopter.

Det var tydelig at dyret led etter skadeskytingen, og det ble derfor besluttet avlivet på isen – like i nærheten av teltleiren.

Sjeldent med straff

Nødvergefellinger av isbjørn er en komplisering juridisk nøtt, blant annet fordi følelsen av livsfare er subjektiv, og vil variere fra person til person med for eksempel ulike erfaringsnivåer.

De fleste saker opp gjennom åra har blitt henlagt, ifølge en rapport utarbeidet av Økokrim i 2007.

– Skytteren kan ofte klandres for å ikke ha avverget situasjonen tidligere, slik at nødvergefelling kunne vært unngått. I slike saker kan og bør vedkommende straffes, selv om avlivingen isolert sett er lovlig nødverge, heter det i konklusjonen, som tar til orde for å anvende «forholdsvis streng straff i slike tilfeller» av almennpreventive hensyn.
31 isbjørner avlivet

I perioden 1999 til 2015 er det av ulike årsaker blitt avlivet totalt 31 isbjørner på Svalbard, opplyser Sysselmannen.

Bare fem av de sakene har endt med straffereaksjoner. Nå er tallet totalt seks.

Tidslinjen for hendelsen:

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.

Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!