Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får årets Nansenbelønning

Geir Wing Gabrielsen er forsker ved Norsk Polarinstitutt. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Får årets Nansenbelønning

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt er tildelt Framkomiteens Nansenbelønning for polarforskning i 2009.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2009 kl 11:33

Begrunnelsen er at Gabrielsen fremstår som en nestor innen arktisk økotoksikologi, er faglig produktiv og en meget samfunnsbevisst forsker som deltar i nasjonal og internasjonal media, ifølge en pressemelding fra Norsk Polarinstitutt.

Framkomiteens belønningspris blir årlig delt ut på Fridtjof Nansens fødselsdag, 10. oktober, i Det Norske Videnskaps-Akademi. I år ble arrangementet lagt til 12. oktober. Belønningen er på 25.000 kroner.

Studerer miljøgifter

Geir Wing Gabrielsen leder forskningsprogrammet på miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt, og er professor II ved Unis. I sin forskning ser han på hvordan miljøgifter distribueres i økosystemene og hvilke effekter de har på organismene. Gabrielsen har ofte benyttet sjøfugler i sine studier, siden disse artene er høyt plassert i næringskjeden og tilgjengelig for forskning. Fagfeltet er svært aktuelt innen polarforskning fordi flere av de mest skadelige miljøgiftene blir transportert via luft- og havstrømmer inn i polarområdene.

Viktig inspirasjon

Gabrielsen er svært takknemlig over belønningen.

– Foruten at prisen er en stor ære for meg, er den også en anerkjennelse av det arbeidet Norsk Polarinstitutt gjør for å kartlegge miljøgifter i polare områder. Prisen vil være en viktig inspirasjon for vårt videre arbeid for å studere sammenhengen mellom klimaendringer og miljøgifter, samt effektene av disse på naturmiljøet, sier Gabrielsen i pressemeldingen.

Smittende engasjement

I begrunnelsen for tildelingen skriver komiteen at Geir Wing Gabrielsen helt siden slutten av 1980-tallet har initiert og ledet et stort antall undersøkelser. Videre står det at «Gabrielsen har hatt en avgjørende rolle med sitt smittende engasjement og sin unike evne til å få dyktige fagfolk fra ulike disipliner til å samarbeide. Med sin bakgrunn i fysiologi, og langvarig samarbeid med toksikologer og økologer, har Gabrielsen dokumentert en rekke miljøgifter og deres effekter, ofte i kombinasjon med andre stressfaktorer, som næringsmangel og parasittbelastning».

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!