Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får 50.000 kroner i bot

Jason Roberts kan få 50.000 kroner i bot for at BBC-filmteam forstyrret isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 10:08

Sysselmannen reagerer på at det ble benyttet en pleksigassboks der programlederen satt inni, under innspillingen av BBC-serien «The Polar Bear Family and Me», melder Aftenposten.no. Opptakene ble gjort sist sommer.

– Dette er benyttet for å lokke til seg isbjørn, og dermed forstyrre den og samtidig filme hendelsen, skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim i sitt forhåndsvarsel om bot.


Bjørnen i fare

BBC-programleder Gordon Buchanan uttrykte sin frykt for den nysgjerrige isbjørnen som kom bort til boksen. Svalbardposten skrev i januar programlederen slett ikke befant seg i en livsfarlig situasjon. «Snarere er det bjørnen som gjør det, i og med at det hele tiden befinner seg folk i nærheten som følger med på det som skjer. Skulle bjørnen klart å ødelegge boksen, ville noen grepet inn. I verste fall kunne det ført til at bjørnen ble skutt», skrev Svalbardposten.

Også det bruker Sysselmannen som argument i sitt saksfremlegg.

– Hadde bjørnen klart å ta seg inn i boksen, var den i fare for å bli skutt av produksjonsteamet, før den fikk skadet programlederen, skriver de.


Ikke tillatt

Jason Roberts Production (JRP), med base i Longyearbyen, har hatt logistikkansvaret under opptakene. Og det er Sysselmannen som har gitt BBC og JRP tillatelse til å gjøre opptakene i naturreservatene på østsiden av Svalbard. Sysselmannen har tillatt at det brukes både snøskutere og helikopter for å spore opp isbjørn under arbeidet med serien.

I vilkårene fra Sysselmannen står blant annet: «Ved filming av isbjørn er det ikke tillatt å utsette bjørn eller menneske for fare. Alle konfrontasjoner med bjørn som resulterer i den blir jaget eller skremt bort med våpen eller annet skal meldes til Sysselmannen.»


Aksepterer ikke

Jason Roberts aksepterer ikke boten.

– I 22 år ar jeg arbeidet tett med isbjørn. Jeg elsker dem, og har aldri verken plaget, forstyrret eller skadet isbjørn, sier Jason Roberts til aftenposten.no.

Han mener den spesielle pleksiglassboksen er i tråd med svalbardmiljøloven.

– Det heter i loven at vi er pliktige til å benytte beskyttelsesmiddel som ikke skader isbjørn. Derfor denne kassen. At isbjørn er nysgjerrig og går 50 meter bort til kassen, kan umulig regnes som å plage den, sier Roberts.

Han har 14 dager på seg til å svare på Sysselmannens forhåndsvarsel om bot, men overfor aftenposten.no gjør han det klart at en slik bot ikke kan aksepteres.

Se bildet større

Bjørnen viser stor interesse for innretningen plassert på en snøskuterslede. Etter all sannsynlighet ett eller annet sted i Storfjorden. FOTO: BBC

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!