Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Får 50.000 kroner i bot

Jason Roberts kan få 50.000 kroner i bot for at BBC-filmteam forstyrret isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 10:08

Sysselmannen reagerer på at det ble benyttet en pleksigassboks der programlederen satt inni, under innspillingen av BBC-serien «The Polar Bear Family and Me», melder Aftenposten.no. Opptakene ble gjort sist sommer.

– Dette er benyttet for å lokke til seg isbjørn, og dermed forstyrre den og samtidig filme hendelsen, skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim i sitt forhåndsvarsel om bot.


Bjørnen i fare

BBC-programleder Gordon Buchanan uttrykte sin frykt for den nysgjerrige isbjørnen som kom bort til boksen. Svalbardposten skrev i januar programlederen slett ikke befant seg i en livsfarlig situasjon. «Snarere er det bjørnen som gjør det, i og med at det hele tiden befinner seg folk i nærheten som følger med på det som skjer. Skulle bjørnen klart å ødelegge boksen, ville noen grepet inn. I verste fall kunne det ført til at bjørnen ble skutt», skrev Svalbardposten.

Også det bruker Sysselmannen som argument i sitt saksfremlegg.

– Hadde bjørnen klart å ta seg inn i boksen, var den i fare for å bli skutt av produksjonsteamet, før den fikk skadet programlederen, skriver de.


Ikke tillatt

Jason Roberts Production (JRP), med base i Longyearbyen, har hatt logistikkansvaret under opptakene. Og det er Sysselmannen som har gitt BBC og JRP tillatelse til å gjøre opptakene i naturreservatene på østsiden av Svalbard. Sysselmannen har tillatt at det brukes både snøskutere og helikopter for å spore opp isbjørn under arbeidet med serien.

I vilkårene fra Sysselmannen står blant annet: «Ved filming av isbjørn er det ikke tillatt å utsette bjørn eller menneske for fare. Alle konfrontasjoner med bjørn som resulterer i den blir jaget eller skremt bort med våpen eller annet skal meldes til Sysselmannen.»


Aksepterer ikke

Jason Roberts aksepterer ikke boten.

– I 22 år ar jeg arbeidet tett med isbjørn. Jeg elsker dem, og har aldri verken plaget, forstyrret eller skadet isbjørn, sier Jason Roberts til aftenposten.no.

Han mener den spesielle pleksiglassboksen er i tråd med svalbardmiljøloven.

– Det heter i loven at vi er pliktige til å benytte beskyttelsesmiddel som ikke skader isbjørn. Derfor denne kassen. At isbjørn er nysgjerrig og går 50 meter bort til kassen, kan umulig regnes som å plage den, sier Roberts.

Han har 14 dager på seg til å svare på Sysselmannens forhåndsvarsel om bot, men overfor aftenposten.no gjør han det klart at en slik bot ikke kan aksepteres.

Se bildet større

Bjørnen viser stor interesse for innretningen plassert på en snøskuterslede. Etter all sannsynlighet ett eller annet sted i Storfjorden. FOTO: BBC

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!