Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant svaret på plantedød

 

Fant svaret på plantedød

En treårig studie av en kulltipp i Bjørndalen har gitt forskere svaret på hvorfor noen planter dør.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I tre år har forskere fra Universitetet i København i samarbeid med UNIS jobbet med et prosjekt i den innerste kulltippen i Bjørndalen. De har studert hva som er inni kulltippen, hva som kommer ut og hvilken effekt det har på naturen.
– Det er ikke kullet som er problemet, men sidebergartene man fjerner for å få tak i kullet. Det er dette som ligger igjen og som skaper problemer for omgivelsene, forklarer professor ved Geografisk institutt ved København Universitet, Bo Elberling.
Han har ledet arbeidet i Bjørndalen, som blir avsluttet denne sommeren.

Varmt hele året
Det som skjer i en slik kulltipp er at pyrit, eller jernsulfid, reagerer med oksygen, noe som frigir svovelsyre og metaller. Pyrit finnes i de fleste bergarter, og særlig der det er mye kull. På grunn av kulldriften, kommer det til oksygen, og reaksjonen som oppstår setter i gang en produksjon av metaller.
– Vi trodde det var tungmetallene som drepte plantene, men det viser seg å ikke stemme. Svovelsyren forvitrer andre mineraler som igjen frigir lettmetaller som aluminium og mangan. Det er disse som tas opp i plantene, som så dør, sier Elberling.
Det mest oppsiktsvekkende resultatet er at produksjonen av de forurensende metallene skjer hele året. Det fant forskerne ut ved å grave et sju meter dypt hull i tippen og måle temperaturen i tippen.
– Kulltippen har en stort sett konstant temperatur på fem plussgrader fordi det utvikles varme ved oksidering av pyrit. Den forholdsvis hurtige oksideringen av pyrit skyldes et høyt oksygennivå i tippen. Dermed virker tippen som en stor gryte, hvor de kjemiske reaksjonene foregår året rundt, forklarer Elberling.

Ødelagte områder
Så lenge det er vinter, hoper metallene seg opp inne i tippen, men de frigis i løpet av kort tid når det blir sommer og smeltingen begynner.
– Akkurat på den tiden når plantene har mest behov for næring, blir de stående i en sump av vann med høye konsentrasjoner av stoffer de ikke tåler. I noen områder er alle plantene døde, mens det andre steder kommer ny vegetasjon som er mer tolerant for forurensning. Men en stor del av Bjørndalen er ødelagt på grunn av forurensningen, sier Elberling.
Forskerteamet samlet også alt vannet som renner fra kulltippen for å måle konsentrasjonen av metaller. Målingene viste at konsentrasjonen av aluminium og mangan er 100 ganger større ved tippen enn den ville vært under naturlige forhold.
– Metallene flyttes med vannet, som har lav pH-verdi på grunn av svovelsyra. Metallene tas opp av plantene, som dør fordi konsentrasjonen er for stor, sier Elberling.

Kan forbedres
Store Norske har under hele arbeidet vært behjelpelige med å frakte utstyr og grave hull og renner som forskerne har brukt i prosjektet. Ifølge Elberling er det flere tiltak som kan gjøres for å stoppe produksjonen av forurensning.
Et av dem er å spre tippen utover i stedet for å ha en stor haug, noe som vil føre til at den fryser og at produksjonen stopper opp. Et annet tiltak er å helle vann over for å hindre at oksygenet kommer til.
Viseadministrerende direktør i Store Norske, Dag Ivar Brekke, sier de vil vurdere å sette i gang slike tiltak.
– Hvis kulltippen er en stor skade for miljøet og vi får en klar anbefaling, kommer vi til å gjøre noe med det. Men det er alltid et dilemma at inngrep i tippen for å stanse avrenning er forbundet med inngrep i jordsmonnet. Det er en avgjørelse vi må ta sammen med Sysselmannen, sier Brekke.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!