Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant pensjonert radioamatør

Artikkelen i Svalbardposten ga resultater. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 5 2015

Fant pensjonert radioamatør

Svært overrasket over å få høre om radiokontakt 33 år etterpå.

Tekst:

Publisert:

Da Svalbard Museum for tre uker siden skrev i Svalbardposten om et QSL-kort fra 1982 funnet på Bjørnøya, skjedde det ting i miljøet av radioamatører i Norge. Kortet var sendt fra tidligere Øst-Tyskland, for å bekrefte radiokontakt mellom avsender og Bjørnøya stasjon, med et identifikasjonsnummer som eneste opphavsspor.

– Jeg ble fort kontaktet av radioamatører som hadde lest saken. De fant fram til identiteten til den som hadde hatt radiokontakt med Bjørnøya i 1982, forteller Katja Eklund ved Svalbard Museum.

Radioamatøren fra 1980-tallet heter Manfred Grimm, og han er pensjonist bosatt i Laussnitz i Saksen, på grensen til Polen.

Grimm ble meget glad da han fikk høre fra Eklund.

«Henvendelsen fra dem gledet meg stort. Jeg visste ikke at QSL-kortet mitt hadde funnet en så bra plass som det kulturhistoriske arkivet til Svalbard Museum!», skriver Grimm i sitt svar til Eklund.

Radioamatør Ola-Matti Mittigård skriver følgende om tilstandene for radioamatører i tidligere østblokkland i en epost til Svalbard Museum.

«Amatørradio var lov i alle land, unntatt Albania. Men alle QSL-kort måtte innom postboks 88 i Moskva, hvor «byrået» holdt til. Det meste ble kontrollert. Gutta i øst var kjent for å være litt knappe i stilen, så det var ikke alt som kunne diskuteres».

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!