Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant pensjonert radioamatør

Artikkelen i Svalbardposten ga resultater. FOTO: Faksimile Svalbardposten nr. 5 2015

Fant pensjonert radioamatør

Svært overrasket over å få høre om radiokontakt 33 år etterpå.

Tekst:

Publisert:

Da Svalbard Museum for tre uker siden skrev i Svalbardposten om et QSL-kort fra 1982 funnet på Bjørnøya, skjedde det ting i miljøet av radioamatører i Norge. Kortet var sendt fra tidligere Øst-Tyskland, for å bekrefte radiokontakt mellom avsender og Bjørnøya stasjon, med et identifikasjonsnummer som eneste opphavsspor.

– Jeg ble fort kontaktet av radioamatører som hadde lest saken. De fant fram til identiteten til den som hadde hatt radiokontakt med Bjørnøya i 1982, forteller Katja Eklund ved Svalbard Museum.

Radioamatøren fra 1980-tallet heter Manfred Grimm, og han er pensjonist bosatt i Laussnitz i Saksen, på grensen til Polen.

Grimm ble meget glad da han fikk høre fra Eklund.

«Henvendelsen fra dem gledet meg stort. Jeg visste ikke at QSL-kortet mitt hadde funnet en så bra plass som det kulturhistoriske arkivet til Svalbard Museum!», skriver Grimm i sitt svar til Eklund.

Radioamatør Ola-Matti Mittigård skriver følgende om tilstandene for radioamatører i tidligere østblokkland i en epost til Svalbard Museum.

«Amatørradio var lov i alle land, unntatt Albania. Men alle QSL-kort måtte innom postboks 88 i Moskva, hvor «byrået» holdt til. Det meste ble kontrollert. Gutta i øst var kjent for å være litt knappe i stilen, så det var ikke alt som kunne diskuteres».

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!