Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant ny myggfamilie

Henter fangsten: Flueforsker Geir Søli fra Naturhistorisk museum satt opp fire feller i og rundt Longyearbyen. Her henter han fangsten i fella bak det gamle fjøset. FOTO: Monika Aaserud

Fant ny myggfamilie

Aldri før er det registrert gallmygg på Svalbard. Fagfolk undrer seg over hva de gjør her.

Tekst:

Publisert:

Med støtte fra Artsdatabankens Artsprosjekt har Geir Søli fra Naturhistorisk museum i Oslo, sammen med kollegaer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim, denne sommeren vært på Svalbard for å kartlegge tovinger. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Unis.

– Målet er å få en full oversikt over hvilke tovinger, det vil si fluer og mygg, som det finnes på Svalbard. I fjor startet innsamlingen og vi har fortsatt i år, sier Søli.

I og rundt Longyearbyen har flueforskerne satt opp malaisefeller. Fellene ser ut som et telt, med tak og to korte vegger. I midten av teltet er det en vegg som insektene krasjer i når de forsøker å fly gjennom teltet.

– Så følger de veggen opp til taket på teltet, og flyr langs det. Taket ender i en trakt som fører inn til en flaske med konserveringsmiddel som de faller ned i, forteller Søli.

Tovingene fanges også med den klassiske insektshåven og forskerne leter etter larver i vann.

– Vi gjør det på to måter. Den ene måten er å sette ut en felle i rennende vann og plukke ut larvene som havner oppi. Den andre måten er å ta prøver fra bunnen av vannet og så lete i mudderet for å finne larvene som ligger der, sier Søli.


De tøffeste insektene
På Svalbard er det omtrent 120 arter av mygg og fluer. På fastland er det et sted mellom mellom 5.000 og 6.000 arter.

– Det er bare de tøffeste som kan leve her. De har en veldig kort sesong, forteller Søli.

En mygg på Svalbard må kanskje bruke to-tre år på å gjennomføre syklusen fra egg til voksent insekt, mens en mygg på fastland greier det samme i løpet av en enkelt sesong. I løpet av kartleggingen har flueforskerne også funnet en myggfamilie som aldri tidligere er registrert på Svalbard, gallmygg.

– Gallmygg legger vanligvis eggene sine i blomster eller blader, og dette gir opphav til små utvekster, eller såkalte galler på planten. Vi vet fortsatt ikke hvilken plante den nye arten lever på her på Svalbard, forteller Søli.

Han regner med at han vil finne flere nye arter av tovinger når han begynner å studere de innsamlede insektene.

– For å finne ut av hvilke arter insektene tilhører, tar vi DNA-prøver. Da klipper vi av et av beina på insektet og sender det til Canada hvor de ekstraherer DNA fra beinet. Resultatene analyseres av oss, og dataene blir gjort tilgjengelig i en stor database, forklarer Søli.


– Vet forbausende lite
Den vanligste familien av tovinger på Svalbard er fjærmygg. De finner vi nesten overalt hvor det finnes vann, både i bekker og sjøer. I tillegg til fluer og mygg, finner vi også mange arter av fjærlus og pelslus, av biller, planteveps, snylteveps og også noen få sommerfugler på øya.

– Det er relativt store variasjoner i landskapet på Svalbard, så det er derfor naturlig at det også er variasjoner når det gjelder utbredelsen av insekter. Men dette vet vi fortsatt forbausende lite om, så det finnes mye igjen å oppdage, forteller Søli.

I år leide flueforskerne seilbåten «Aleiga» fra Spitsbergen Sailing i tolv dager for å komme seg rundt. De var ved blant annet: Kongsfjorden, Fjortende Julibreen, Magdalenefjorden, Woodfjorden, Bockfjorden og Mosselhalvøya. Nå skal de analysere.

– Det har blitt et fint materiale, som kanskje vil avsløre litt mer om hvilke tovinger som lever på Svalbard. Det tar nok fortsatt litt tid før resultatet er klart, forteller Søli.

Se bildet større

Gikk i fella: Fluene flyter i konserveringsmiddelet. I bunnen ligger myggen. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

På jakt: Vannhåven benyttes både i rennende og stillestående vann. Ved forsiktig å hvirvle opp bunnen i forkant av håven, får man med seg små insekter som lever der. FOTO: Geir Søli

Se bildet større

Fanger i vann: Driftnettet settes opp i rennende vann. Den fanger opp insekter som følger med i vannstrømmen. FOTO: Geir Søli

Se bildet større

Fella: Slik ser malaisefella ut. Geir Søli sjekker at alt er som det skal. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!