Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant ikke en eneste polartorsk

Jørgen Berge med en sei fanget i Kongsfjorden denne måneden. FOTO: Peter Leopold

Fant ikke en eneste polartorsk

Men i år tok forskerne sei inne i Kongsfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2015 kl 08:17

– For første gang i min karriere som marinbiolog på Svalbard opplevde jeg i år at vi ikke fant en eneste polartorsk innerst i Kongsfjorden, sier Jørn Berge.

Professoren og marinbiologen er midtveis i et av forskningstoktene sine med "Helmer Hanssen", og ventet som vanlig å finne polartorsk innerst i Kongsfjorden. Det gjorde de ikke.

Derimot fikk de mye torsk og hyse – og til og med en sei – i trålen. I en kronikk i Svalbardposten oppsummerer han toktet til nå. Erfaringene tatt i betraktning er det ikke sensasjonelt å finne sei. Havforskningsinstituttet har funnet arten utenfor Svalbard tidligere, men summen av funnene er en sterk bekreftelse for professoren, som har fulgt utviklingen i fjorden i 15 år.

– Det er et veldig sterkt tegn på et økosystem i endring, sier han.

Kongsfjorden er dominert av Kronebreen og Kongsbreen som kommer ut i fjordbunnen, og har bidratt til lavere temperatur i vannet. Polartorsken trives i kaldt vann, men de siste årene har temperaturen i Atlanterhavsvannet som føres nordover med Golfstrømmen økt. Det har i sin tur gitt nye arter muligheter til å etablere seg, og sommeren 2013 ble det for eksempel tatt makrell i Isfjorden.

I Kongsfjorden har breene trukket seg tilbake. Dataene fra fjorden strekker seg mange år tilbake. I 2006 ble det målt en kraftig temperaturøkning sommer og vinter. Det samme året ble det fanget torsk og lodde her. To år senere påviste forskerne for første gang hyse i fjorden, mens makrellen kom i 2013. Og i september fant forskerne sei her.

LES OGSÅ: Seimølje og fersk torsk - fra Svalbard?

– Det er jo bare neste steget. Det er en gradvis prosess. Kongsfjorden har blitt varmere og det kommer stadig nye arter inn. Hele tiden får du de atlantiske sørlige artene inn, fastslår Berge.

– Gjør det deg urolig?

– Det er en naturlig prosess. Det har skjedd før, og det var fiskerier på Svalbard på 1870-tallet og på 1920- og 30-tallet. På den andre siden er det jo bekymringsfullt å se hvor raskt miljøet forandrer seg på så kort tid, sier han.


LES OGSÅ:
Spår invasjon i fjordene på Svalbard
Arktiske blåskjell - snart på en meny nær deg?

Nøkkelord

Polartorsk

Polartorsk (Boreogadus saida) er en fiskeart i gruppen torskefamilien.

Utbredelse i hele Nordishavet og ved Svalbard.

Kan bli opptil 50 centimeter lang, men er sjelden over 30.

Utvikler seg fra egg og yngel i lommer og hulrom under havisen om våren.

Kilde: Wikipedia

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!