Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant engelske granater fra krigen

Storfunn: Til sammen 24 bombekastergranater fra 1941 ble funnet på fjellryggen rett nord for Longyearbyen. På hver granat er det håndskrevet «mort», en forkortelse for «mortar», som er det engelske ordet for bombekaster. FOTO: Sidsel Svarstad/Sysselmannen

Fant engelske granater fra krigen

24 granater ble funnet og destruert mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet. Forsvaret sier det sannsynligvis ligger flere eksplosiver i området.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2013 kl 16:15

Forrige onsdag oppdaget et guidet turfølge noen granater under en tur på fjellryggen mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet. Mandag denne uken var to representanter fra Forsvaret på stedet for ta seg av eksplosivene. Da de kom fram, fikk de seg en overraskelse.

– Vi hadde fått melding om fem granater, og hadde med oss en begrenset mengde sprengstoff. Men da vi begynte å lete fant vi 24 granater, sier Dag Ellefsrud, major i Forsvarets eksplosivryddegruppe i Bardufoss.

Les også: Tror det er norsk depot

Bombekasterstilling

Sammen med løytnant Robin Olsen kunne han konstatere at det var totoms engelske bombe-kastergranater produsert i 1941. Han tror at engelskmennene har hatt en bombekasterstilling på fjellryggen under krigen.

– Tenk at de har båret med seg dette helt opp der. De må ha hatt en fantastisk kontroll og utsikt over fienden fra det stedet, sier Ellefsrud.

Rekkevidden for en slik bombekasterstilling er mellom to og tre kilometer.

Blant funnene var også to komplette forpakninger som var relativt intakte, hver utstyrt med seks granater og bærereimer.

– Granatene var i veldig fin forfatning. Det var til og med godt synlig håndskrevet merking av produksjonsnummer og dato, sier Ellefsrud.

Hver granat inneholder 200 gram oktolfylling, som er en type TNT. Ifølge Forsvarets lærebøker er denne dødelig ut til ti meters omkrets. Det er ingen fare for at granatene går av så lenge de får ligge i fred. Men det er livsfarlig å begynne å tukle med dem.

– Det er høyeksplosive granater, så de er akkurat like eksplosive i dag som i 1941, sier Ellefsrud.


Skytebanen

Forsvaret har et lite eksplosivlager på Svalbard slik at de slipper å ta med seg eksplosiver fra fastlandet i slike tilfeller.

– Vi klarte å sprenge 15 stykker oppe på fjellet. De resterende ni tok vi med oss ned for å destruere på skytebanen, sier Ellefsrud.

– Hvordan destruerte dere granatene på fjellet?

– Det var ingen stor risiko å flytte dem, så vi samlet alle sammen i en haug. Deretter la vi sprengstoff over og antente det hele med en kruttlunte, sier Ellefsrud.

Metoden kalles «knusing» i Forsvaret. Trykket fra eksplosjonen går ned i bakken og benyttes for å minimere forsøpling.

– Er dere sikre på at alt er fjernet?

– Nei. Vi brukte én time på å lete, og alt vi fant lå innenfor et område på 50 ganger 50 meter. Mye av det vi fant lå kilt mellom steiner, så det er stor sannsynlighet for at det ligger mer der. Men det vil kreve store ressurser å lete fram, sier Ellefsrud.


Opphevet

Sysselmannen har nå opphevet forbudet mot å bevege seg mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet. Men de ber alle som er på tur om å melde i fra om de ser flere granater.

– Det er mye løs stein i området, så det kan godt dukke opp mer etter hvert. Da er det fint om folk sier i fra, sier sysselmannsførstebetjent Sidsel Mellerud Svarstad.

Hun er svært fornøyd med hvordan situasjonen løste seg etter det overraskende funnet.

– Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med Forsvaret, sier Svarstad.

Nøkkelord

Se bildet større

Eksperter: Fra Forsvaret ble løytnant Robin Olsen og major Dag Ellefsrud fra eksplosivgruppa på Bardufoss tilkalt for å bistå med sprengningen. I midten ligger en av forpakningene med seks granater i. FOTO: Sidsel Svarstad/Sysselmannen

Se bildet større

Knusing: Sprengstoffet ble plassert oppå granatene for å unngå spredning av restmateriale etter eksplosjonen. FOTO: Sidsel Svarstad/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!