Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant 84 år gammelt kjærlighetsbrev på fjelltopp

I denne varden på Lunckefjellet fant Martin Øen (bildet) og Jostein Nordstrøm brevet og avisforsiden liggende i en plastpose. FOTO: Jostein Nordstrøm

Fant 84 år gammelt kjærlighetsbrev på fjelltopp

Martin Øen og Jostein Nordstrøm gikk forrige uke på toppen av Lunckefjellet. I en varde fant de det som etter all sannsynlighet er et kjærlighetsbrev fra Bernhard Luncke til kona Martha.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2013 kl 14:12

Forrige onsdag bestemte de to karene fra Veidekke seg for å gå en tur opp på toppen av Lunckefjellet. Etter om lag én time nådde de toppen og kunne nyte utsikten over den indre delen av Reindalen.

– Det sto en varde på toppen. Vi fikk øye på noe som lå inne i den. Først tenkte vi at det kanskje kunne være en toppturbok som Svalbard Turn hadde lagt der, men det var det ikke, forteller Jostein Nordstrøm.

– Helt utrolig

De to fant et brev og deler av en avisforside pakket inn i en plastpose. Brevet har datoen 12. april 1929. Avisforsiden er etter det Svalbardposten har funnet ut fra den engelske avisen The Argus, nummer 1 i 1958. Avisforsiden har et bilde av Bernhard Luncke hvor han holder opp to elektriske såler. Tittelen er «Foot warmers». Bildeteksten er: «Norske sivilingeniør Bernhard Luncke, en 64 år gammel bestefar, holder opp elektriske fotsåler som vil holde føttene hans varme på kartleggingsflyturer for å lage kart over Dronning Mauds Land i Antarktis neste måned.»

Brevet er av svært personlig karakter. Forfatteren gir utrykk for å savne sin kone og lengter etter hennes varme kyss. Det er signert «Din Lillegut».

– Brevet var skrevet på vanlig brevark. Det kunne se ut som en original, med blekk som hadde flytt litt utover og gjennomslag av skriften gjennom arket, forteller Nordstrøm til Svalbardposten.

De to leste og fotograferte funnet, før de pakket det inn i posen og la det tilbake i varden igjen.

– Vi syntes det var helt utrolig. Man begynner jo å lure på når det ble lagt der og av hvem, sier Nordstrøm.

Ukjent

Dermed startet Svalbardposten jakten for å finne ut av det mystiske funnet. Først ble miljøvernavdelingen hos Sysselmannen kontaktet, men de hadde ikke registrert noe brev i varden på Lunckefjellet.

– I og med at brevet ligger sammen med avisforsiden med dato 1958, unngår det en automatisk fredning. Men dette er jo såpass spesielt at det ville vært morsomt å vite historien bak, sier Hans Olav Stegarud i Sysselmannens miljøvernavdeling.

Dermed fortsetter letingen etter svar hos Svalbard museum, men de har heller ikke kjennskap til innholdet i varden på Lunckefjellet.

– Det virker som om det er av historisk interesse, uten at jeg vet noe mer om funnet enn det du forteller nå, sier konservator Sander Solnes ved Svalbard museum.

Ved Norsk Polarinstitutt får vi informasjon som underbygger at det er Bernhard Luncke som har skrevet brevet. Svalbardposten får oversendt et takkekort som Luncke har skrevet til Norsk Polarinstitutt. Dermed kan vi sammenligne håndskriften. Etter Svalbardpostens vurdering er det ikke usannsynlig at samme person har skrevet de to brevene. Vi kommer dessverre ikke noe nærmere et svar på hvorfor brevet og avisforsiden ble lagt i varden, og heller ikke av hvem.

Vet du noe om denne saken? Send oss en epost: post@svalbardposten.no

Se bildet større

Min elskede Kone! Martha! Jeg lengter så efter Dig. Jeg er så ensom både dag og natt. Kan Du ikke komme og varme mig litt. Her er så kaldt, serlig om natten, og de sengeklær jeg har rekker ikke mer end halvveis. Jeg lengter bare efter å få ligge på Din varme arm og kjende Dine varme kyss. Gratulerer med morgendagen! Jeg er så ræd du angrer at du indlot dig med mig Martha. Jeg skal love å forbedre mig. Sender vedlagt de to bilder, de er jo riktig vellykket. Her går dagene sin regelmessige gang, har snakket med flere bekjente av (uleselig navn) fra München. Major Bratt og jeg holder sammen, vi spiser middag på et nytt sted hver dag for å få se mest mulig. Søndag reiser vi til (uleselig) for å se oss om på historiske steder. Mitt eneste ønske er at du kunde vært med. De hjerteligstse hilsner og kyss fra Din Lillegut FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!