Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fant 782 skumle grunner

Bildetekst: Etter en grundig gjennomgang av havbunnen mellom Brageneset og Claravågsundet kan Einar Vallestad (t.v.) og Arne Ofstad føye til 782 nye grunner på det som en gang skal bli et nytt sjøkart over farvannene rundt Svalbard. Her står de mellom Sjøfalk og Sjøtroll, som brukes som oppmålingsbåter. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Fant 782 skumle grunner

Hydrograf sørger for at du kan ferdes trygt med båten din. Det er bare et par generasjoner til jobben er fullført.

Tekst:

Publisert:

Denne uken kom «Hydrograf» tilbake fra et tokt på østkysten av Svalbard. De siste ukene har de saumfart området fra Brageneset til Claravågsundet.

– Det var lite is, men dårlig vær gjorde arbeidet vanskelig, sier toktleder og kaptein Einar Vallestad.

Flere områder som var planlagt utforsket, måtte mannskapet på 11 rett og slett droppe.

Kartlegging

På turen fant de 782 til nå ukjente grunner som de klassifiserer som «kritiske for navigering». De mest kritiske funnene må innen 48 timer rapporteres inn til Kartverket, som igjen sender ut informasjon om funnene til båter med digitale kart hver uke.

– Men man får ikke hele bildet ennå. Det er først når dataene har gått gjennom en grundig kontroll i Kartverket og et nytt kart blir lansert, sier Arne Ofstad, leder for Kartverkets sjømålingskontor i Stavanger.

Målet er å kartlegge alle grunner i området, slik at sjøfolket ikke skal få seg en overraskelse. Noen av områdene de har vært i, er ikke kartlagt før. Andre områder på kart 537 har ikke blitt kartlagt siden 1967.

– Den jobben som «Hydrograf» gjør er avgjørende for at alle som ferdes med båt rundt Svalbard skal gjøre det på en trygg måte, sier Ofstad.

Det er dessuten til hjelp for Kystvakta og andre som deltar i redningsaksjoner, slik at de kan få et godt grunnlag for å bistå folk i nød.

Malerkost

Tidligere oppmålinger med ekkolodd sendte en enkelstråle ned for å måle dypet, noe som kan sammenlignes med å tegne med en blyant. I dag bruker «Hydrograf» en multistråle som måler et stort antall bunnpunkter samtidig. Det er som å male med en bred malerkost, og datamengden er enorm.

I et litt bortgjemt rom sitter hydrograf Jim Stokmo. Han «vasker» dataene som kommer inn for feilregistreringer. På skjermen kan man se svært nøyaktige gjengivelser av havbunnen i Hinlopenstretet.

– Med så gode måleinstrumenter slipper ingenting gjennom, sier Stokmo.

Han viser hvordan nyoppdagede grunner på bare to meter ligger nær leia som flere større skip benytter seg av, blant annet ved Kinnvika, som er et populært sted for mange cruisebåter. «Hydrograf» har til og med oppdaget en holme på rundt 50 meter i diameter som ingen kart har fanget opp.

Innspill fra losene

Tidligere i sommer var «Hydro­graf» på tokt på Vest-Spitsbergen. Først kartla de områdene langs land fra Hotellneset til Barentsburg. Deretter fra Recherchefjorden på sørsiden av Bellsund mot Hornsund.

På sikt er målet en fullstendig oversikt over farvannene rundt Svalbard, men det vil ta tid – flere generasjoner med det tempoet som er nå, ifølge skipper Vallestad. Derfor må man prioritere, og neste års kartlegging er ennå ikke bestemt.

– Det avhenger av innspill fra brukerne. Det er de som sitter på kunnskapen om hvor vi trengs. Spesielt losene vil ha mye å si framover, sier Arne Ofstad.

På dekket står Sjøfalk og Sjøtroll, de to båtene som brukes til oppmålinger. Det er muligens siste gang de er på Svalbard, etter rundt 15 år på kontinuerlig jobb. Mannskapet har regnet ut at båtene seiler en lengde som tilsvarer én runde rundt jorda hvert eneste år – i seks knop.

Se bildet større

Fargerik: På fastlandet er måledataene hemmeligstemplet av Forsvaret, men ikke på Svalbard. Hydrograf (på «Hydrograf»!) Jim Stokmo viser fram en ferdigmålt havbunn. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!