Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen vil ha en gjennomgang av regelverket for fangst. Bildet er fra fangststasjonen på Mushamna, som Sysselmannen foreløpig ikke har avklart fremtiden for. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen mener det er nødvendig med en gjennomgang av fangstvirksomheten på Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2009 kl 14:26

– Den tradisjonelle fangstmannsvirksomheten har i noen tilfeller endret seg. Derfor er det aktuelt å se på hele problemområdet, sier konstituert miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert. 

Fangstvirksomheten på Svalbard er hjemlet i svalbardmiljøloven. Loven gir ingen klar avgrensing for hvordan man skal definere virksomheten, noe Sysselmannen ønsker å gjøre noe med.

Innhenter lovverket

Et eksempel på endring er fangststasjonen i Farmhamna, der Hans Lund tidligere har drevet med overvintringsfangst. Nå har han flyttet til Longyearbyen sammen med familien, og ønsker å bo i Farmhamna bare om sommeren. Dette forandrer ifølge Sysselmannen vilkårene.

– Virkeligheten har innhentet lovverket og de avtalene som ble inngått for mange år siden. Vi ønsker å se på hvordan regelverket kan tilpasses virkeligheten, sier Reymert.

Han forteller at Sysselmannen har spilt inn problemstillingen til revisjonsarbeidet som er i gang med svalbardmiljøloven. Sysselmannen har også mulighet til å lage en egen forskrift for fangst.

– Jo klarere loven er, jo enklere er det å lage en forskrift, sier Reymert. 

Tre søknader

I dag er det fem fangststasjoner på Svalbard. Kapp Wijk, Austfjordnes, Akseløya, Farmhamna og Mushamna. Sysselmannen har nylig behandlet søknadene fra tre av stasjonene.

Les mer om behandlingen og reaksjonene i fredagens utgave av Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!