Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen vil ha en gjennomgang av regelverket for fangst. Bildet er fra fangststasjonen på Mushamna, som Sysselmannen foreløpig ikke har avklart fremtiden for. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen mener det er nødvendig med en gjennomgang av fangstvirksomheten på Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2009 kl 14:26

– Den tradisjonelle fangstmannsvirksomheten har i noen tilfeller endret seg. Derfor er det aktuelt å se på hele problemområdet, sier konstituert miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert. 

Fangstvirksomheten på Svalbard er hjemlet i svalbardmiljøloven. Loven gir ingen klar avgrensing for hvordan man skal definere virksomheten, noe Sysselmannen ønsker å gjøre noe med.

Innhenter lovverket

Et eksempel på endring er fangststasjonen i Farmhamna, der Hans Lund tidligere har drevet med overvintringsfangst. Nå har han flyttet til Longyearbyen sammen med familien, og ønsker å bo i Farmhamna bare om sommeren. Dette forandrer ifølge Sysselmannen vilkårene.

– Virkeligheten har innhentet lovverket og de avtalene som ble inngått for mange år siden. Vi ønsker å se på hvordan regelverket kan tilpasses virkeligheten, sier Reymert.

Han forteller at Sysselmannen har spilt inn problemstillingen til revisjonsarbeidet som er i gang med svalbardmiljøloven. Sysselmannen har også mulighet til å lage en egen forskrift for fangst.

– Jo klarere loven er, jo enklere er det å lage en forskrift, sier Reymert. 

Tre søknader

I dag er det fem fangststasjoner på Svalbard. Kapp Wijk, Austfjordnes, Akseløya, Farmhamna og Mushamna. Sysselmannen har nylig behandlet søknadene fra tre av stasjonene.

Les mer om behandlingen og reaksjonene i fredagens utgave av Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!