Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen vil ha en gjennomgang av regelverket for fangst. Bildet er fra fangststasjonen på Mushamna, som Sysselmannen foreløpig ikke har avklart fremtiden for. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Fangstmannslivet i endring

Sysselmannen mener det er nødvendig med en gjennomgang av fangstvirksomheten på Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2009 kl 14:26

– Den tradisjonelle fangstmannsvirksomheten har i noen tilfeller endret seg. Derfor er det aktuelt å se på hele problemområdet, sier konstituert miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert. 

Fangstvirksomheten på Svalbard er hjemlet i svalbardmiljøloven. Loven gir ingen klar avgrensing for hvordan man skal definere virksomheten, noe Sysselmannen ønsker å gjøre noe med.

Innhenter lovverket

Et eksempel på endring er fangststasjonen i Farmhamna, der Hans Lund tidligere har drevet med overvintringsfangst. Nå har han flyttet til Longyearbyen sammen med familien, og ønsker å bo i Farmhamna bare om sommeren. Dette forandrer ifølge Sysselmannen vilkårene.

– Virkeligheten har innhentet lovverket og de avtalene som ble inngått for mange år siden. Vi ønsker å se på hvordan regelverket kan tilpasses virkeligheten, sier Reymert.

Han forteller at Sysselmannen har spilt inn problemstillingen til revisjonsarbeidet som er i gang med svalbardmiljøloven. Sysselmannen har også mulighet til å lage en egen forskrift for fangst.

– Jo klarere loven er, jo enklere er det å lage en forskrift, sier Reymert. 

Tre søknader

I dag er det fem fangststasjoner på Svalbard. Kapp Wijk, Austfjordnes, Akseløya, Farmhamna og Mushamna. Sysselmannen har nylig behandlet søknadene fra tre av stasjonene.

Les mer om behandlingen og reaksjonene i fredagens utgave av Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!