Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmann forbannet på Unis

Fangstmann Harald Soleim er forbannet på at han ikke fikk beskjed om råka i Dicksonfjorden. FOTO: Birger Amundsen

Fangstmann forbannet på Unis

I hele vinter har Harald A. Soleim ventet på farbar is i Dicksonfjorden. Torsdag lagde et Unis-tokt en fem kilometer lang råk midt i ruta hans. – Direkte livsfarlig, sier Soleim.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.04.2014 kl 13:54

Torsdag 10. april gikk RV «Lance» ut av Dicksonfjorden og lagde med det en råk. Båten var på et tokt i regi av Unis. Råken befinner seg midt i fjorden og er på litt over fem kilometer. Den strekker seg fra Kapp Smith til Søre Vifteneset.

Fangstmann Harald A. Soleim, som holder til på Kapp Wijk, sier han er forbannet på Unis for at han ikke ble informert:

– Du kan si at det kom litt brått på meg. Jeg fikk nettopp beskjed fra en bekjent som hadde tenkt seg hit i påsken, sier Soleim.

Bjørn i hyttene
I hele vinter har han gått og ventet på farbar is i fjordene i fangstområdet hans. Han er avhengig av dette for å komme seg rundt i fangstområdet sitt.

– For fjorten dager siden kjørte jeg over Dicksonfjorden for å inspisere hyttene mine ved Tåkefjellet og på Kapp Smith. Da var isen «gulle god», og jeg oppdaget at det hadde vært bjørn i så og si alle hyttene. Derfor begynte jeg å planlegge en ekspedisjon for å sette dem i stand igjen, sier Soleim.

Råk i ruta
Men så satte kulda inn, og Soleim valgte å avvente til det ble litt mildere. Ut i fra værmeldingene var planen å bruke påskeuka på de nødvendige reparasjonene, og avreisen ble satt til lørdag 12. april. Men fredag fikk han altså via en bekjent beskjed om råka som befant seg midt i ruta fra Kapp Smith til Tåkefjellet.

– Jeg ante ingenting. Hadde jeg lagt av gårde i dag, hadde jeg kjørt rett i fjorden. Jeg hadde jo testet ut isen på min forrige tur, og den var helt strøken. Det er direkte livsfarlig å lage slike råker, sier Soleim, og legger til:

– Jeg har bodd og fangstet her i 37 år. Hvorfor i all verden varslet de ikke meg? sier Soleim.

Råken fremdeles åpen
Soleim har vært i kontakt med sysselmann Odd Olsen Ingerø og fortalt om saken. Ifølge Soleim vil sysselmannen ta opp saken med direktøren på Unis på mandag.

I en melding på Sysselmannens feltlogg skriver HMS- og infrastrukturdirektør Fred Scancke Hansen at «isen i området ikke har vokst den siste tiden og det må derfor påregnes at råken fremdeles er åpen».

Svalbardposten har vært i kontakt med flere ansatte på Unis, men siden det er helg, har det ikke vært mulig å få et tilsvar til Soleims utsagn. Svalbardposten kommer tilbake med dette senere.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!