Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstinspirert ull

Etter fjorårets suksess med Svalbard-luene, satser Yann Rashid i år på en ny kolleksjon. Inspirasjon har han fått fra fangstmannstradisjonen på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Fangstinspirert ull

Yann Rashid har solgt over 3.000 av sine Svalbard-luer. I år har han laget en helt ny kolleksjon basert på fangstmannstradisjonen.

På julemessa i Longyearbyen kulturhus i fjor solgte Yann Rashid de første luene med egenkomponert Svalbard-motiv. Siden den gang har han knapt klart å dekke etterspørselen.

Turistslager

– Jeg begynte forsiktig, men så at salget gikk bra. Og i løpet av året som har gått har jeg hatt problemer med å dekke etterspørselen, sier Rashid.

Svalbard Museum og et par sportsbutikker har tatt inn produktene til Rashid, som han får produsert i New Zealand. I tillegg til at mange lokale har kjøpt og bruker ullproduktene hans, har de slått an blant cruise-turistene. Så langt har han solgt i overkant av 3.000 luer.

– Men jeg er ikke blitt rik. Det er dyrt å produsere disse produktene, og alt av overskudd har jeg pløyd tilbake i selskapet mitt, Arctic Edge, sier Rashid.

Fangst-inspirert

Nå har Yann Rashid tatt et steg til. Det var mens han gikk og så i hyllene på Svalbard Museum at han fikk en ide.

– Fangst-tradisjonen står sterkt i Svalbards historie. Hvis man ser på luene som er utstilt på museet, er de høye, med plass til en brett, og naturligvis varme. Jeg ble inspirert av denne stilen, og har fått laget et begrenset ladning med luer, buffer og gensere basert på stilen, sier han.

Luene er tykkere enn de han har solgt før, med hele seks lag med ull. Genseren og buffen i kolleksjonen er også av det tykke slaget.

– Dette er skikkelige saker som vil holde deg varm nesten uansett forhold. Det finnes ikke et slikt produkt i butikken, og det var derfor jeg ønsket å lage det, sier Rashid.

Blir AS

Yann Rashid har vært guide i Poli Artici i Longyearbyen, og akter å fortsette med det. Men for tiden tar han seg en pause for å konsentrere seg om ull-prosjektet sitt. I de neste månedene ønsker han å gjøre Arctic Edge til et AS, og målet på sikt er å satse på å komme inn i markedet på fastlandet.

– Det er der de «store gutta» leker, og for å komme inn i markedet måtte jeg ha mer enn Svalbard-produktene. Derfor laget jeg fangstmanns-kolleksjonen. Ideen er å beholde Svalbard-assosiasjonen med produktene, uten at det står Svalbard på dem, sier han.

Mens flere butikker i Longyearbyen selger hans opprinnelige kolleksjon, blir fangstmannskolleksjonen i første omgang bare tilgjengelig på Svalbard Museum.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!