Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanget på Svalbard

Iranske Kazem Ariaiwand (47) er innestengt på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Fanget på Svalbard

Sysselmannen mottar stadig henvendelser fra utenlandske statsborgere som ønsker å flytte til Longyearbyen. Asylsøkere med avslag på fastlandet risikerer å ikke kunne forlate Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Førstebetjent Jarle Odland, som er ansvarlig for utlendingssaker hos Sysselmannen, antar at positiv omtale i utenlandsk media er årsaken til henvendelsene.
– Vi er redd for at folk skal komme opp hit med urealistiske forventninger om hvilke muligheter det er her og hvilke rettigheter de har, sier Odland.
– Jeg kjenner flere utlendinger som har vært her en uke eller to og som ikke har klart å leve her. Noen har fått problemer og søkt hjelp hos Sysselmannen for å komme seg hjem igjen, sier Kazem Ariaiwand fra Iran. Det er tre år siden han slo seg til i Longyearbyen.

Krever ingen tillatelse
Jarle Odland er redd Svalbard kan være en blindvei for asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden om asyl i fastlands-Norge. Uten visum vil vedkommende bli avvist på flyplassen i Longyearbyen, og dermed i realiteten være fanget på Svalbard.

Stasjonssjef Sølvi Jacobsen ved SAS Braathens i Longyearbyen sier at det er rutine å sjekke pass og visum hos utenlandske statsborgere som skal fortsette videre ut av landet etter Tromsø eller Gardermoen. Mangler vedkommende gyldig visum eller pass blir han nektet å forlate Svalbard.
– Utlendinger som oppholder seg her oppe er veldig oppmerksom på hvordan de skal forholde seg til regelverket, derfor er ingen så langt blitt avvist, sier Jacobsen.

Behøver ingen papirer
I et standardisert svar til personer som henvender seg til Sysselmannen skriver Odland at det ikke kreves tillatelse fra norske myndigheter for å slå seg til på Svalbard, men at personer kan bli avvist om de ikke har muligheter til å forsørge seg selv. Han anbefaler derfor at arbeid og hus er ordnet på forhånd.

«Du behøver ikke visum for å besøke Svalbard men vil trenge visum for å reise gjennom Schengen-området. Fastlands-Norge er del av Schengen, Svalbard er ikke det», skriver Odland.

Registrert
Kazem Ariaiwand hadde fått avslag på asylsøknaden i Sverige da han i 1998 kom til Norge. Etter endelig avslag også her i landet tidlig i 2003 sto han overfor valget om å dra tilbake til Iran eller å dra nordover. Det var etter å ha studert utlendingsloven nøye at han oppdaget at Svalbard var et fristed. Der står følgende: «Loven gjelder ikke for Svalbard. Kongen kan gi bestemmelser om kontroll med utlending som kommer fra Svalbard.»

Ariaiwand har vært sørover tre ganger siden han flyttet til Longyearbyen i 2003. På grunn av at han i yngre år hadde studert i Tyskland fikk han tysk visum. Det skapte visse vanskeligheter, og førte i neste omgang til at han ble registrert i Schengen informasjonssystem. Det betyr at om han igjen forlater Svalbard risikerer han å bli tatt og sendt til Iran.

Norsk statsborgerskap
Førstebetjent Jarle Odland skriver videre i sin orientering til utlendinger som vil til Svalbard at oppholdet ikke gir rettigheter til norsk statsborgerskap: «Det er videre viktig å understreke at forholdene på Svalbard er harde. Om vinteren er det mørkt døgnet rundt og svært kaldt. Det er vanskelig med arbeid og hus, og det er også relativt kostbart å bo her.»

Det bor i dag mange utenlandske statsborgere i Longyearbyen. For å reise på ferie søker de om transittvisum for å kunne reise gjennom Schengenområdet. Andre bruker turistvisum for å komme seg til Svalbard.

Kazem Ariaiwand har slått seg til i Longyearbyen og har ingen planer om å dra sørover med det første. Han har skaffet seg tak over hodet og arbeid på Svalbardbutikken. I løpet av høsten etablerer han seg med mobilt gatekjøkken for byens natteranglere.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!