Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanget på Svalbard

Iranske Kazem Ariaiwand (47) er innestengt på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Fanget på Svalbard

Sysselmannen mottar stadig henvendelser fra utenlandske statsborgere som ønsker å flytte til Longyearbyen. Asylsøkere med avslag på fastlandet risikerer å ikke kunne forlate Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Førstebetjent Jarle Odland, som er ansvarlig for utlendingssaker hos Sysselmannen, antar at positiv omtale i utenlandsk media er årsaken til henvendelsene.
– Vi er redd for at folk skal komme opp hit med urealistiske forventninger om hvilke muligheter det er her og hvilke rettigheter de har, sier Odland.
– Jeg kjenner flere utlendinger som har vært her en uke eller to og som ikke har klart å leve her. Noen har fått problemer og søkt hjelp hos Sysselmannen for å komme seg hjem igjen, sier Kazem Ariaiwand fra Iran. Det er tre år siden han slo seg til i Longyearbyen.

Krever ingen tillatelse
Jarle Odland er redd Svalbard kan være en blindvei for asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden om asyl i fastlands-Norge. Uten visum vil vedkommende bli avvist på flyplassen i Longyearbyen, og dermed i realiteten være fanget på Svalbard.

Stasjonssjef Sølvi Jacobsen ved SAS Braathens i Longyearbyen sier at det er rutine å sjekke pass og visum hos utenlandske statsborgere som skal fortsette videre ut av landet etter Tromsø eller Gardermoen. Mangler vedkommende gyldig visum eller pass blir han nektet å forlate Svalbard.
– Utlendinger som oppholder seg her oppe er veldig oppmerksom på hvordan de skal forholde seg til regelverket, derfor er ingen så langt blitt avvist, sier Jacobsen.

Behøver ingen papirer
I et standardisert svar til personer som henvender seg til Sysselmannen skriver Odland at det ikke kreves tillatelse fra norske myndigheter for å slå seg til på Svalbard, men at personer kan bli avvist om de ikke har muligheter til å forsørge seg selv. Han anbefaler derfor at arbeid og hus er ordnet på forhånd.

«Du behøver ikke visum for å besøke Svalbard men vil trenge visum for å reise gjennom Schengen-området. Fastlands-Norge er del av Schengen, Svalbard er ikke det», skriver Odland.

Registrert
Kazem Ariaiwand hadde fått avslag på asylsøknaden i Sverige da han i 1998 kom til Norge. Etter endelig avslag også her i landet tidlig i 2003 sto han overfor valget om å dra tilbake til Iran eller å dra nordover. Det var etter å ha studert utlendingsloven nøye at han oppdaget at Svalbard var et fristed. Der står følgende: «Loven gjelder ikke for Svalbard. Kongen kan gi bestemmelser om kontroll med utlending som kommer fra Svalbard.»

Ariaiwand har vært sørover tre ganger siden han flyttet til Longyearbyen i 2003. På grunn av at han i yngre år hadde studert i Tyskland fikk han tysk visum. Det skapte visse vanskeligheter, og førte i neste omgang til at han ble registrert i Schengen informasjonssystem. Det betyr at om han igjen forlater Svalbard risikerer han å bli tatt og sendt til Iran.

Norsk statsborgerskap
Førstebetjent Jarle Odland skriver videre i sin orientering til utlendinger som vil til Svalbard at oppholdet ikke gir rettigheter til norsk statsborgerskap: «Det er videre viktig å understreke at forholdene på Svalbard er harde. Om vinteren er det mørkt døgnet rundt og svært kaldt. Det er vanskelig med arbeid og hus, og det er også relativt kostbart å bo her.»

Det bor i dag mange utenlandske statsborgere i Longyearbyen. For å reise på ferie søker de om transittvisum for å kunne reise gjennom Schengenområdet. Andre bruker turistvisum for å komme seg til Svalbard.

Kazem Ariaiwand har slått seg til i Longyearbyen og har ingen planer om å dra sørover med det første. Han har skaffet seg tak over hodet og arbeid på Svalbardbutikken. I løpet av høsten etablerer han seg med mobilt gatekjøkken for byens natteranglere.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!