Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanget på Svalbard

INNESTENGT: Iraneren Kazem Ariaiwand (47) har slått seg til ro i Longyearbyen etter mange år på kryss og tvers i Europa. Han har også forsont seg med at han ikke uten videre kan forlate Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Fanget på Svalbard

Etter å ha fartet Europa på kryss og tvers kom Kazem Ariaiwand til Longyearbyen for tre år siden. Nå er alle veier stengt for ham.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Du møter Kazem Ariaiwand i kassa på Svalbardbutikken. Eller på Huset en sen nattetime fredag og lørdag.
Veien hit har vært lang og kronglete etter at han forlot Teheran 18 år gammel. Kazem Ariaiwand tilbrakte mange år i Tyskland, hvor han studerte maskinteknikk. Han dro tilbake til Iran, ble teknisk sjef på et trykkeri i Teheran og etter hvert involvert i hemmelig trykking av boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie.
– Det var dumt, ja, smiler han. Dermed bar det til Sverige, hvor han hadde en onkel. Etter flere runder og flere avslag på asylsøknaden, dro Kazem med kone og sønn til Norge i 1998.
– De sendte meg til Tanum asylmottak utenfor Oslo. Derfra til Florø. Der bodde jeg i fem og et halvt år. Jeg jobbet på fiskefabrikk og på en liten båt som tok turister ut på fiske.
Kazem prater godt norsk, med svensknordnorsk betoning. Han smiler ofte og ler gjerne. Da kona for fire år siden valgte skilsmisse, gikk det hardt inn på ham.
– Jeg følte meg dårlig. Selv om jeg befant meg i et land som Norge så følte jeg meg som i helvete. Jeg hadde mistet alt.

Og som om ikke det var nok, fikk han endelig avslag på sin asylsøknad ikke lenge etter. Han sto da overfor to valg, Iran eller Svalbard.
– Hvor fikk du vite om Svalbard?
– Jeg leser mye, og har lest utlendingsloven nøye. Det var der jeg oppdaget Svalbard. Senere fant jeg ut at det bodde to iranske brødre her. Greit, tenkte jeg, hvis de kan bo der så kan også jeg.
En beinkald aprildag i 2003 sto han med en koffert i ene hånden og en bag i den andre på flyplassen i Longyearbyen.

Kazem er ikke typen som sitter på rumpa og lar dagene gå. Derfor gikk det ikke mange dagene innen han hadde skaffet seg jobb som dørvakt på Huset og leilighet på Gamle Sykehuset. Nå har han planer om mobilt gatekjøkken for å oppsøke byens natteranglere i helgene.
Tre ganger har han vært på fastlandet, med tysk visum. Etter siste tur fikk han vite at han var registrert i Schengen informasjonssystem, SIS-registeret. Det betyr at om han igjen forlater Svalbard, risikerer han å bli tatt og sendt til Iran.
– Nå er jeg innestengt her, ler han.
– Du ler?
– Ja, jeg ler. Det er en komisk verden og jeg må bare le. Jeg har kjempet hele livet for frihet og menneskerettigheter. Når jeg nå sitter fanget her, så er det helt greit. Da vet de hvor jeg er.
– Du er standhaftig?
– Jeg gir meg ikke. Aldri! Livet er det du bestemmer deg for. Hvis du gir deg, gir du opp livet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!