Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanget på Svalbard

INNESTENGT: Iraneren Kazem Ariaiwand (47) har slått seg til ro i Longyearbyen etter mange år på kryss og tvers i Europa. Han har også forsont seg med at han ikke uten videre kan forlate Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Fanget på Svalbard

Etter å ha fartet Europa på kryss og tvers kom Kazem Ariaiwand til Longyearbyen for tre år siden. Nå er alle veier stengt for ham.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Du møter Kazem Ariaiwand i kassa på Svalbardbutikken. Eller på Huset en sen nattetime fredag og lørdag.
Veien hit har vært lang og kronglete etter at han forlot Teheran 18 år gammel. Kazem Ariaiwand tilbrakte mange år i Tyskland, hvor han studerte maskinteknikk. Han dro tilbake til Iran, ble teknisk sjef på et trykkeri i Teheran og etter hvert involvert i hemmelig trykking av boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie.
– Det var dumt, ja, smiler han. Dermed bar det til Sverige, hvor han hadde en onkel. Etter flere runder og flere avslag på asylsøknaden, dro Kazem med kone og sønn til Norge i 1998.
– De sendte meg til Tanum asylmottak utenfor Oslo. Derfra til Florø. Der bodde jeg i fem og et halvt år. Jeg jobbet på fiskefabrikk og på en liten båt som tok turister ut på fiske.
Kazem prater godt norsk, med svensknordnorsk betoning. Han smiler ofte og ler gjerne. Da kona for fire år siden valgte skilsmisse, gikk det hardt inn på ham.
– Jeg følte meg dårlig. Selv om jeg befant meg i et land som Norge så følte jeg meg som i helvete. Jeg hadde mistet alt.

Og som om ikke det var nok, fikk han endelig avslag på sin asylsøknad ikke lenge etter. Han sto da overfor to valg, Iran eller Svalbard.
– Hvor fikk du vite om Svalbard?
– Jeg leser mye, og har lest utlendingsloven nøye. Det var der jeg oppdaget Svalbard. Senere fant jeg ut at det bodde to iranske brødre her. Greit, tenkte jeg, hvis de kan bo der så kan også jeg.
En beinkald aprildag i 2003 sto han med en koffert i ene hånden og en bag i den andre på flyplassen i Longyearbyen.

Kazem er ikke typen som sitter på rumpa og lar dagene gå. Derfor gikk det ikke mange dagene innen han hadde skaffet seg jobb som dørvakt på Huset og leilighet på Gamle Sykehuset. Nå har han planer om mobilt gatekjøkken for å oppsøke byens natteranglere i helgene.
Tre ganger har han vært på fastlandet, med tysk visum. Etter siste tur fikk han vite at han var registrert i Schengen informasjonssystem, SIS-registeret. Det betyr at om han igjen forlater Svalbard, risikerer han å bli tatt og sendt til Iran.
– Nå er jeg innestengt her, ler han.
– Du ler?
– Ja, jeg ler. Det er en komisk verden og jeg må bare le. Jeg har kjempet hele livet for frihet og menneskerettigheter. Når jeg nå sitter fanget her, så er det helt greit. Da vet de hvor jeg er.
– Du er standhaftig?
– Jeg gir meg ikke. Aldri! Livet er det du bestemmer deg for. Hvis du gir deg, gir du opp livet.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!