Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanget dypvannsfisk med kaffekoppen

Den flekkede perlemorfisken som ble tatt ved nord for Rijpfjorden i forrige uke. Fisken er omlag fire centimenter lang. FOTO: Kajetan Deja

Fanget dypvannsfisk med kaffekoppen

Den holder helst til en halv kilometer under over-flaten, er funnet helt ned til 2.400 meters dyp, og jakter i stummende mørke. I forrige uke ble den flekkete perlemorfisken for første gang oppdaget på grunt vann på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2016 kl 18:02

Den flekkete perlemorfisken blir ikke mer enn 5,5 centimeter lang og jakter om natta.

– Det vil overraske meg om jeg ikke finner perlemorfisken igjen, sier marinbiolog Jørgen Berge om oppdagelsen som ble gjort i forrige uke.

Forskerne var på tokt med «Helmer Hanssen», og trålte på cirka hundre meters dyp utenfor Svalbard da den lille fisken fulgte med bruket opp.

Den flekkede perlemofisken er utstyrt med eget lys og tilpasset et liv i dypet og mørket, men fangsten føyer seg inn i en lang rekke oppdagelser som er gjort i havet ved Svalbard i polarnatten.

Dypvann på grunna

– Overrasket? Ja, på en måte fordi vi ikke har sett den før. Men på den andre siden er det ikke overaskende at vi finner slik fisk, sier Berge, som har kommet tilbake fra sitt femte tokt med forskningsskipet.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Forskning og kaffekrus: Jørgen Berge (t.v.) og Geir Johnsen i ivrig diskusjon ombord på «Helmer Hanssen» mens Martin Ludviksen fra NTNU prøver å se sammenhengen mellom kaffekopper og Arktisk marin forskning. FOTO: Øyvind Ødegård


Derimot er det settingen som opptar biologen: Det er mørketid, og fisken som vanligvis finnes på svært dypt vann, kommer opp for å jakte på byttedyr med egenprodusert lys.

– Dette er fisker med lysorganer, så mørketiden blir på en måte et slags dypvannsmiljø på grunt vann, sier han.

Sammen med kollega Geir Johnsen kaller han det en svært spennende og interessant observasjon at dypvannsfisker finner veien opp mot overflaten i ly av mørket. I et innlegg i dagens utgave av Svalbardposten omtaler de funnet (se side 20).

Fanget i kaffekoppen

En annen dypvannsfisk som ble fanget på det samme toktet, var laksesilda. Denne arten har de observert flere ganger tidligere, men Berge ser et mønster.

"Laksesilda fanget jeg faktisk
i en kaffekopp på overflaten"


– Absolutt. En av tingene vi har sett, er at dypvannsorganismer som vi ellers finner nede i dypet, har en tendens til å komme opp. Laksesilda fanget jeg faktisk i en kaffekopp på overflaten, sier Jørgen Berge.

Se bildet større

Fanget i kaffekopp: Laksesilda blir opptil sju centimeter lang. Denne ble tatt i Kongsfjorden under toktet i uka som gikk. FOTO: Geir Johnsen

Fisken var lys levende, og ble i likhet med den flekkede perlemorfisken målt og veid og grundig dokumentert som bare forskere kan.

Laksesilda tilhører perlemorfiskfamilien. Den kan stå ned til 1.500 meters dyp, men går gjerne opp i høyere vannlag om natten.

Den flekkede perlemorfisken blir inntil 5,5 centimeter lang, og er utstyrt med blanke skjell og lysorganer på hodet og langs buken. Fisken lever helst på 200 til 500 meters dyp, men er observert helt ned til 2.400 meter.

Hele polhavet

Prosjektet i havet i den mørke årstiden på Svalbard har ført til at forskerne fra Unis, UiT og NTNU har sett et miljø og et økosystem i en helt annen modus enn de hadde ventet. En annen lærdom fra forskningen i Kongsfjorden på Svalbard er at livet i hele polhavet endrer atferd når lyset forsvinner, og går fra 24 til 25 timers timers døgnrytme fordi månen er eneste lyskilde.

Nå har de fått enda et bevis på at dypvannsarter trekker opp mot vannflaten i polarnatten lengst nord på jordkloden. Forskerne utelukker heller ikke at de vil finne flere dypvannsarter på grunt vann i polarnatten.

– Polarnatten har mange likheter med dyphavet, det er et mørkt habitat hvor vi ser arter som vi vanligvis aldri ser på grunna. Jeg vil ikke si at vi forventer det, men det vil ikke overraske meg om vi gjør det.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!