Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fanger nordlyset

Mye av dette: I år og de to neste årene skal nordlysaktiviteten være spesielt høy. Her er danser nordlyset over himmelen i Adventdalen i desember i fjor. FOTO: Anders Fjellestad

Fanger nordlyset

Dette og de neste to årene blir ekstra gode med tanke på nordlys. Astrofysiker Pål Brekke forteller hvorfor, og om hvordan man kan fange himmeldansen på minnebrikken.

Tekst:

Publisert:

I en ny bok, og ved Unis-kurset «Den stormfulle sola og nordlyset», forteller astrofysiker Pål Brekke det som er verdt å vite om nordlyset.

Forståelsen av nordlyset har utviklet seg fra myter til moderne vitenskap.

Brekke skriver blant annet om hvordan vi kan forutse når og hvor det er gode sjanser for å se nordlys.

– Nordlyset går i en elleve-årssyklus som styres av sol­syklusen. Sola når sitt maksimum hvert ellevte år, maksimumsåret og de to påfølgende årene er det mest nordlys, sier han.

Det vil si i år og de to neste årene.


Kraftigere i Tromsø

Nordlysovalen, et ringformet bånd rundt den magnetiske polen, ligger som regel midt mellom Nord-Norge og Svalbard. Det er hit jordens magnetfelt leder partiklene fra sola som gjør at nordlyset oppstår.

– Når det er kraftige utbrudd på sola, flytter den seg gjerne sørover mot Tromsø og Nord-Norge. Der blir gjerne nordlyset sterkere og kan også sees som rødt lys, sier Brekke.


Populært blant turistene

Astrofysikeren forteller at nordlys-turismen i Nord-Norge har fått et kraftig oppsving de siste årene. Hoteller tilbyr nordlyssafari. De varsler gjester når det er nordlys, og kjører dem ut til steder hvor de kan se det.

Ifølge Brekke er det hovedsakelig tyskere, engelskmenn og japanere som drar nordover for å oppleve nordlyset. Japanerne vil imidlertid ikke bare se nordlyset. De vil også elske.

– De tror at dersom man blir gravid under nordlyset, skal barnet bli spesielt smart, sier Brekke.


Populært kurs

I fjor holdt Brekke for første gang kurs om sola og nordlyset ved Unis. Mandag kan byens befolkning igjen fordype seg i himmellyset.

– Det er et åpent kurs for byens befolkning, og det ble svært populært i fjor, sier Brekke.

60 personer meldte seg på, av dem tok halvparten eksamen.

– For å kunne varsle nordlyset må vi også kunne noe om sola. Derfor forteller jeg om begge deler, sier han.

Kurset går over to uker, og teller til sammen 16 timer.


Tips til fotografering

I den nye boka «Nordlyset - en guide» gir Brekke og medforfatter og fotograf Fredrik Broms tips til hvordan man skal ta nordlysbilder.

– Det er egentlig svært enkelt for folk å ta gode bilder. Man må ha kamera som kan stilles inn manuelt, og stativ, sier Brekke.

Boken gir råd om hvilke innstillinger man bør bruke i ulike situasjoner, og gir tips til nyttige hjelpemidler.

Se bildet større

lærer bort: Pål Brekke holder kurs ved Unis og har skrevet bok om nordlyset. Der forteller han blant annet om hvordan man kan fotografere nordlys. Det gjorde han også under Svalbardseminaret tirsdag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Faktaboks

Myter om nordlyset

En gammel legende fra Norden sier at «Gud er vred når nordlyset flammer».

Inuittene på Grønland trodde at nordlyset viste dødfødte barns sjeler som spilte ball med en hvalrosskalle.

Mandan-indianerne i Nord-Dakota forklarte nordlyset med at det var bålene hvor store medisinmenn og krigere fra nordlige stammer kokte sine døde fiender i enorme gryter.

Ifølge dansk folketro skyldtes nordlyset en svaneflokk som hadde fløyet så langt mot nord at de var blitt fanget i isen. Hver gang de slo med vingene, skapte de refleksjoner som ble til nordlys.

Kilde: «Nordlyset - en guide»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!