Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Falt fra stigetrapp

Ulykke: En mann ble skadet i Svea Nord etter en fallulykke. FOTO: Birger Amundsen

Falt fra stigetrapp

Mannen som ble skadet i gruva i Svea Nord i forrige uke, klarer seg etter forholdene bra.

Natt til torsdag 26. september rykket Sysselmannens helikopter med lege og anestesisykepleier om bord ut til Svea hvor det hadde vært ei arbeidsulykke. Den skadde, en erfaren gruvearbeider i 30-årene, ble stabilisert og fraktet til sykehuset i Longyearbyen. Dagen etter ble han overført til UNN i Tromsø.

Ulykken kom 15 uker etter forrige hendelse med personskade i Svea Nord.

Står bra til

Sjef for Helse-, miljø-, og sikkerhet (HMS) i Svea Nord, Einar Fjerdingøy, forteller at det etter forholdene står bra til med mannen som ble skadet. Det er uklart hvor lenge han vil være sykemeldt etter hendelsen.

Arbeidsulykken skjedde mens mannen arbeidet i produksjonsområdet (strossa) i gruva.

– Under arbeid med nedtaking av kjetting for en skinnebane ble det arbeidet fra stigetrapp, i underkant av to meter over bakkenivå. Idet arbeidet var avsluttet, og vedkommende var på tur ned, mistet han balansen. Han falt ned og slo bakhodet mot stempelet, sier Fjerdingøy.

Gjennomgang og instruksjon

Etter arbeidsulykka har Store Norske hatt en gjennomgang av rutinene.

– Vi har satt fokus på risikovurdering før man gjør en jobb, og på at jobben utføres på en sikker og forsvarlig måte, sier HMS-sjefen.

I tillegg er det laget en instruksjon om bruk av stigetrapp i bedriften.

– Alle kan trå feil under arbeid. Men vårt fokus må hele tiden være at det skal jobbes fra sikker posisjon, og med utstyr som er mest mulig sikkert. Ellers er vi opptatt av at det må gå bra med kollegaen vår som ble skadet i forrige uke, sier Einar Fjerdingøy.

Undersøker saken

Sysselmannen og Arbeidstilsynet er rutinemessig koblet inn i saken. Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim sier at saken fortsatt ligger til vurdering.

– Vi har fått en rapport fra Store Norske, og vi har, som rutinene er i slike saker, kontakt med Arbeidstilsynet. Det ser ut som skadeomfanget her er relativt begrenset, og det er bra. Det er ikke tatt noen beslutning i saken. Den ligger fortsatt til vurdering hos Sysselmannen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!