Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fagfolk: Fjern sjefene og foretakene

Longyearbyen lokalstyre kan se ganske annerledes ut i framtida. FOTO: Anders Fjellestad

Fagfolk: Fjern sjefene og foretakene

Komplisert, dyrt, ineffektivt og forvirrende. Det er den knusende dommen over hvordan byen styres.

Tekst:

Publisert:

Som den eneste i landet, har Longyearbyen lokalstyre (LL) skilt store deler av sin drift ut i tre selvstendige foretak. Nå står foretakene trolig for fall. En fersk rapport utarbeidet på oppdrag fra LL, radbrekker byens særegne styresett.

– Vi har ikke funnet noen tegn på at foretaksmodellen er noe lurt. Den skaper ingen forbedringer i forhold til andre måter å gjøre det på, snarere tvert imot, sier Håvard Moe, seniorrådgiver i KS-Konsulent, selskapet som har utarbeidet rapporten.

Det samme selskapet analyserte i fjor LLs pengebruk. De konkluderte da med at det brukes mye penger på alt i Longyearbyen.


Kompleks og dyr

Nå har KS-Konsulent gått LLs organisering nærmere etter i sømmene. I arbeidet har de intervjuet folkevalgte, avdelingsledere og tillitsvalgte i LL. Konklusjonen er tindrende klar: tida har løpt fra dagens modell.

– De største ulempene med dagens organisering er at den er kompleks, ineffektiv, dyr og skaper mye ekstra administrasjon. Den gir ikke nødvendigvis dårligere tjenester, men den er unødvendig komplisert, sier Moe.

Han er klar i sin anbefaling til politikere og administrasjon i Longyearbyen:

– Vi mener LL bør gå for en ordinær, kommunal modell, sier Moe.

Les hele rapporten her!

Bort med sjefene

Om anbefalingen følges, betyr det at Oppvekstforetaket, Kultur- og fritidsforetaket og Bydrift opphører. Det samme gjør også styrene til de tre foretakene. I stedet samles all aktiviteten i én stor organisasjon sammen med resten av LL. Driften kan så deles inn i etater, men det anbefaler ikke seniorrådgiveren:

– Etter vår mening er Longyearbyen for liten for en etatsmodell, slik en finner i mange kommuner på fastlandet. Derfor anbefaler vi en flat struktur, sier seniorrådgiveren.

Det betyr færre ledere. Ikke bare forsvinner de tre daglig leder-stillingene i foretakene, men en rekke enhets- og avdelingslederstillinger står også for fall.

Alene på topp blir administrasjonssjefen med sin stab.

– Ut fra Longyearbyens størrelse, kan administrasjonssjefen ha én eller to kommunalsjefer. Disse sjefene skal ikke ligge på noe eget beslutningsnivå, men i stedet inngå i administrasjonssjefens stab, sier Håvard Moe.

Rapporten foreslår også at dagens politiske miljø- og næringsutvalg legges ned og i stedet innlemmes i Administrasjonsutvalget.


Intern støtte

Konklusjonene støttes også av politikere og ledelse i LL, som har svart på en spørre­undersøkelse under arbeidet med rapporten. Ifølge undersøkelsen mente to tredeler av de spurte at «foretaksmodellen begrenser lokalstyrets handlingsrom». Tre av fire mener modellen ikke gir en «kostnadseffektiv tjenesteproduksjon». Omtrent like mange sier at modellen gir unødig byråkrati.

Både lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og nestleder Geir Hekne (H) har også flere ganger signalisert at LLs organisering er moden for utskifting.

– Det er ikke «om», men det er «når», sa Hekne senest under Administrasjonsutvalgets budsjettmøte før jul.


Får mye makt

Den kompliserte styreformen gjør det også vanskelig for politikerne å sette seg inn i hele driften til LL. Ifølge rapporten kan dette føre til at foretakene får et større selvstyre enn de skal ha, uten at politikerne klarer å gripe inn. Foretaksmodellen kan altså forringe politikernes makt og gi dårligere politisk styring.

– Hvor fort bør LL endres?

– Dagens organisering er ingen katastrofe, så det må ikke skje i morgen. Men jeg ser ingen grunn til å holde på denne modellen, så man bør sette i gang en prosess snart, sier Håvard Moe i KS-Konsulent.

Og det har påtroppende administrasjonssjef Lars Ole Saugnes tenkt til. 1. mars er han på plass, men han vil ikke forskuttere noe om prosessen som skal settes i gang.

– Jeg vil ikke kommentere rapporten før jeg har lest den skikkelig, og den blir presentert for politikere og ansatte. Jeg skal lese rapporten med nysgjerrighet. Deretter skal vi starte en ryddig prosess med lokalstyret, foretakene og fagforeningene. Det skal være en forsvarlig behandling, før en sak blir fremmet for politikerne i lokalstyret, sier Saugnes.

Selv ble han overrasket da han fant ut hvordan LL var organisert.

– Jeg ble nysgjerrig, men har siden forholdt meg helt nøytralt. I Romerike der jeg jobber, brukes foretaksmodellen stort sett til store, kompliserte virksomheter. Det gjelder gjerne for interkommunale selskaper som driver i et marked med konkurranse, sier han.

Se bildet større

Longyearbyen lokalstyre i dag. Trykk på bildet for å se grafikken større. FOTO: Anders Fjellestad (montasje)

Se bildet større

Longyearbyen lokalstyre slik det kan bli seende ut om noen år. Trykk på bildet for å se grafikken større. FOTO: Anders Fjellestad (montasje)

Se bildet større

Forsida av denne ukes Svalbardposten. FOTO: Faksimile

Faktaboks

LLs organisering

Som eneste i landet er LL organisert med en foretaksmodell. Denne ble valgt etter en utredning i 2005.

Foretaksmodellen innebærer at store deler av den kommunale driften og forvaltningen er organisert i fritt­stående selskaper, såkalte kommunale foretaker (KF).

Rapporten fra KS-Konsulent presenteres ansatte og politikere i slutten av februar. Du kan lese den allerede nå på svalbardposten.no.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!