Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterslepet vil øke

Det koster å vedlikeholde infrastruktur og bygninger i Arktis. Bydrift trenger mer penger for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet. FOTO: ANDERS FJELLESTAD (arkiv)

Etterslepet vil øke

2013 vil trolig føre med seg ytterlige vedlikeholdsetterslep på bygninger og vei.

Tekst:

Publisert:

Ved årsskiftet hadde Bydrift et vedlikeholdsetterslep på sine eiendommer på rundt 210 millioner kroner. I vår solgte foretaket flere av sine boliger, noe som har redusert vedlikeholdsbehovet til 183 millioner kroner.

«Det er viktig at vi nå starter et løp for å ta igjen etterslepet på bygninger. Dette ut i fra at følgeskadene blir større jo lengre man venter, og med større følgeskader også et enda større etterslep. Det bør derfor settes av et større beløp hvert år fremover for å begynne å ta igjen etterslepet», skriver Bydrift-leder Marianne Aasen i foretakets budsjettforslag for 2013.


Økt strømpris

For neste år foreslås det en økning i flere kommunale avgifter. Strømprisen foreslås økt med 10 øre per kilowattime. Økningen bunner i den nye kullavtalen som Longyearbyen lokalstyre framforhandlet med Store Norske i vår. I tillegg har styret i Bydrift foreslått å øke strømprisen med ytterligere 5 øre. Denne økningen skal være med på å finansiere den anbefalte oppbemanningen ved Energiverket. Dersom denne anbefalingen blir vedtatt, vil strømprisen bli 1,57 kroner per kilowattime neste år. I 2011 kostet en kilowattime 1,17 kroner.


Dyrt for lastebiler

Også på veisiden blir det smalhans i 2013. I år har Bydrift hatt større utfordringer enn vanlig på veiene.

«Dette er knyttet til setninger som følge av endringer i permafrosten, rørgjennomføringer og generell slitasje», skriver foretaket i budsjettforslaget.

Veigebyret for personbiler foreslås økt med 3 prosent neste år til 4.630 kroner. Dette er i takt med den generelle prisstigningen. For lastebiler vil avgiften derimot skyte i været til 13.060 kroner, en økning på 53 prosent.

«Begrunnelsen til de store økningene for lastebiler er at de sliter mye mer på veiene enn hva en vanlig bil gjør», heter det i forslaget.

Bydrift-leder Marianne Aasen understreker overfor Svalbardposten at budsjettet ikke er endelig. Hun viser til at Administrasjonsutvalget behandler forslaget i sitt møte 20. november, og ønsker foreløpig ikke å kommentere hvordan 2013 ser ut for Bydrift.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!