Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterslepet øker - satser på staten

Budsjettet for 2013 er snart i havn. Fra venstre: påtroppende administrasjonssjef Lars Ole Saugnes, lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) og avtroppende administrasjonssjef Ivar Undheim. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Budsjett 2013:

Etterslepet øker - satser på staten

Politikerne konsentrerer seg neste år om akutt bygningsvedlikehold, og tar ikke igjen på det store etterslepet. I stedet håper de staten kommer på banen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2012 kl 09:14

Tirsdag var politikere og administrasjon samlet til en maratondag for å stake ut budsjettet for neste år. Etter å ha holdt på i hele 13 timer, banket Administrasjonsutvalget (AU) enstemmig gjennom en budsjettanbefaling som lokalstyret skal behandle endelig 11. desember.

På forhånd hadde Bydrift foreslått å investere 2,5 millioner kroner for å ta igjen noe av etterslepet på bygningsmassen i 2013. Politikerne kuttet denne summen og bruker i stedet pengene på et akutt vedlikeholdsprosjekt på Haugen.


Tror på penger

Dette er et sterkt signal til sentrale myndigheter om at Longyearbyen lokalstyre rett og slett ikke makter å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på rundt 200 millioner kroner.

– Vi har ikke råd til å gjøre alt vi skal gjøre. Det er ikke mulig å finansiere arktisk infrastruktur til selvkost, og det må vi ta konsekvensen av, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

I år søkte Longyearbyen lokalstyre (LL) staten om 42 millioner kroner i ekstraoverføring. Pengene skulle gå til vedlikehold, samt etablere en økonomisk buffer til skoledriften. LL fikk ingenting. Nå prøver de seg igjen med en ny søknad neste år.

– Vi mener argumentene våre er veldig gode. Ikke minst fordi dette lokalstyret har tatt styring og ryddet opp, sier Kristoffersen.

– Hvor realistisk er det at staten skal bidra med ekstramidler i 2013 når de ikke gjorde det i år?

– Jeg anser det som realistisk. Da vi søkte i år, fikk vi støtte for argumentene våre, og da mener jeg vi er halvveis til å få midler. Slik er politikken, sier hun.


– Tar ansvar

For å komme vedlikeholdsetterslepet til livs, måtte politikerne og LL ha tatt omfattende økonomiske grep. Det ville trolig ført til store kutt i tilbudet og en kraftig økning i avgiftsnivået. En rapport fra KS-Konsulent i juni, konkluderte med at LL bruker masse mye penger på alt.

– Longyearbyen beveger seg mot stupet, men det er ennå et stykke igjen til kanten. Dette er et varsel om at en må stoppe opp, sa seniorrådgiver i KS-­Konsulent Håvard Moe til Svalbardposten i juni.

Lokalstyrelederen synes ikke det er ansvarsfraskrivelse å be staten ta vedlikeholdsetterslepet.

– Nei, vi fraskriver oss ikke ansvar, og vi prioriterer tross alt akuttiltak. Med dette budsjettet har vi tydeliggjort hva vi har å forholde oss til, sier lokalstyrelederen.


Kutter og oppbemanner

I høst lå det an til at foretakene måtte kutte inntil 5 millioner kroner neste år for å unngå en ytterligere økning i strømpris og veigebyr. Takket være lavere barnetall og mindreforbruk i år, viser det seg at dette tallet nå er redusert til 1 million kroner.

AU vedtok tirsdag at foretakene, samt LL må kutte 200.000 kroner hver neste år. I tillegg settes det av 210.000 kroner mindre til sparing på fond. Det blir opp til styrene å finne ut hvor det skal spares.

Med det anbefalte budsjettet, får Energiverket to nye stillinger. De kommunale avgiftene vil samlet øke med 3 prosent, noe som tilsvarer den forventede prisveksten. Det blir heller ingen ekstra økning i strømpris eller veigebyr for lastebiler. Det er Christin Kristoffersen veldig godt fornøyd med.

– Her har vi gjort grep for å beskytte det lokale næringslivet, uten at det går på bekostning av store kutt, sier hun.


Ny sjef positiv

Mannen som etter hvert får hele budsjettet i fanget, er påtroppende administrasjonssjef Lars Ole Saugnes. Han overtar etter Ivar Undheim 1. mars neste år, og fulgte tirsdagens forhandlinger fra sidelinja. Saugnes kommer fra rådmannsstillingen i Fet kommune og er kjent med stram økonomi derfra.

– Førsteinntrykket mitt er at det er en veldig politisk enighet. Her vil man Longyearbyens beste. Utfordringene her er annerledes enn på fastlandet, men de er håndterbare. Politikere og administrasjon viser en ekspansiv lyst til investering og utvikling, sier han.

– Men har byen råd til dette?

– Jeg mener det er bærekraft til det. Jeg har ikke satt meg inn i alle tallene, men slik jeg ser det nå, ser jeg ingen store problemer i budsjettet. Det er et godt utgangspunkt for utvikling, sier Saugnes.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!