Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterlyser

Erik Krag Jenssen (Longyearbyen sykehus), Sidsel Svarstad (Sysselmannen), Fred Skancke Hansen (Unis) og Sveinung Toppe (Røde Kors) håper mange har lyst til å være med som markører på øvelsen i november. FOTO: Eirik Palm

Etterlyser "skadde"

Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Flere hundre mennesker er involvert når Øvelse Svalbard starter 3. november. I løpet av knappe tre dager skal beredskapen testes til det ytterste i øvelsen som er blant de største som noen gang er arrangert på Svalbard.

Fram til 5. november skal Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard øve på katastrofe og teste plan- og avtaleverket for helseberedskapen.

– Læringen vil være enorm. Den samlede erfaringen vi sitter igjen med er av stor betydning, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef på Unis. Universitetssenteret stiller alene med et 20-talls deltakere.

Det er Helsedirektoratet som har hovedansvaret for gjennomføringen. I tillegg yterForsvaret og svenske helsemyndigheter bistand under øvelsen.

Trenger markører

Siden Svalbard er avsidesliggende og har begrensede ressurser, vil det i en reell situasjon være nødvendig med bistand fra fastlandet.

Men for at øvelsen skal være realistisk er det nødvendig med markører. Deltakerne på Øvelse Svalbard trenger rundt 80 personer som de skal ta hånd om etter en tenkt ulykke, og frir nå til innbyggerne i Longyearbyen.

Sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad forteller at markørene blir transportert til øvelsesstedet med KV «Svalbard» og at evakueringen i hovedsak vil skje med helikopter. Enkelte kan bli sendt ned til Tromsø før de returneres torsdag, men dette blir avtalt først.

– Opplæringen skjer mandag ettermiddag. For noen kan det gå halvannet døgn, men for de fleste er det tirsdagen som er øvingsdagen, sier Svarstad om omfanget.

Normal helse
Det blir lagt ut digitale påmeldingsskjema for dem som kan tenke seg å være med.Kravet er normalt god helse. I tillegg må markørene være fylt 18 år.

– Det er i alles interesse at dette blir øvd på. Det er en unik mulighet for lokale til å se hvordan beredskapen fungerer, sier Skancke Hansen.

Forberedelsene har pågått lenge, og i forrige uke møttes et 40-tall representanter fra ulike offentlige etater til planlegging. Annet hvert år testes helseberedskapen gjennom øvelser på ulike steder i landet. Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!