Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterlyser

Erik Krag Jenssen (Longyearbyen sykehus), Sidsel Svarstad (Sysselmannen), Fred Skancke Hansen (Unis) og Sveinung Toppe (Røde Kors) håper mange har lyst til å være med som markører på øvelsen i november. FOTO: Eirik Palm

Etterlyser "skadde"

Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Flere hundre mennesker er involvert når Øvelse Svalbard starter 3. november. I løpet av knappe tre dager skal beredskapen testes til det ytterste i øvelsen som er blant de største som noen gang er arrangert på Svalbard.

Fram til 5. november skal Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard øve på katastrofe og teste plan- og avtaleverket for helseberedskapen.

– Læringen vil være enorm. Den samlede erfaringen vi sitter igjen med er av stor betydning, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef på Unis. Universitetssenteret stiller alene med et 20-talls deltakere.

Det er Helsedirektoratet som har hovedansvaret for gjennomføringen. I tillegg yterForsvaret og svenske helsemyndigheter bistand under øvelsen.

Trenger markører

Siden Svalbard er avsidesliggende og har begrensede ressurser, vil det i en reell situasjon være nødvendig med bistand fra fastlandet.

Men for at øvelsen skal være realistisk er det nødvendig med markører. Deltakerne på Øvelse Svalbard trenger rundt 80 personer som de skal ta hånd om etter en tenkt ulykke, og frir nå til innbyggerne i Longyearbyen.

Sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad forteller at markørene blir transportert til øvelsesstedet med KV «Svalbard» og at evakueringen i hovedsak vil skje med helikopter. Enkelte kan bli sendt ned til Tromsø før de returneres torsdag, men dette blir avtalt først.

– Opplæringen skjer mandag ettermiddag. For noen kan det gå halvannet døgn, men for de fleste er det tirsdagen som er øvingsdagen, sier Svarstad om omfanget.

Normal helse
Det blir lagt ut digitale påmeldingsskjema for dem som kan tenke seg å være med.Kravet er normalt god helse. I tillegg må markørene være fylt 18 år.

– Det er i alles interesse at dette blir øvd på. Det er en unik mulighet for lokale til å se hvordan beredskapen fungerer, sier Skancke Hansen.

Forberedelsene har pågått lenge, og i forrige uke møttes et 40-tall representanter fra ulike offentlige etater til planlegging. Annet hvert år testes helseberedskapen gjennom øvelser på ulike steder i landet. Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!