Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterlyser

Erik Krag Jenssen (Longyearbyen sykehus), Sidsel Svarstad (Sysselmannen), Fred Skancke Hansen (Unis) og Sveinung Toppe (Røde Kors) håper mange har lyst til å være med som markører på øvelsen i november. FOTO: Eirik Palm

Etterlyser "skadde"

Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Flere hundre mennesker er involvert når Øvelse Svalbard starter 3. november. I løpet av knappe tre dager skal beredskapen testes til det ytterste i øvelsen som er blant de største som noen gang er arrangert på Svalbard.

Fram til 5. november skal Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard øve på katastrofe og teste plan- og avtaleverket for helseberedskapen.

– Læringen vil være enorm. Den samlede erfaringen vi sitter igjen med er av stor betydning, sier Fred Skancke Hansen, sikkerhetssjef på Unis. Universitetssenteret stiller alene med et 20-talls deltakere.

Det er Helsedirektoratet som har hovedansvaret for gjennomføringen. I tillegg yterForsvaret og svenske helsemyndigheter bistand under øvelsen.

Trenger markører

Siden Svalbard er avsidesliggende og har begrensede ressurser, vil det i en reell situasjon være nødvendig med bistand fra fastlandet.

Men for at øvelsen skal være realistisk er det nødvendig med markører. Deltakerne på Øvelse Svalbard trenger rundt 80 personer som de skal ta hånd om etter en tenkt ulykke, og frir nå til innbyggerne i Longyearbyen.

Sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad forteller at markørene blir transportert til øvelsesstedet med KV «Svalbard» og at evakueringen i hovedsak vil skje med helikopter. Enkelte kan bli sendt ned til Tromsø før de returneres torsdag, men dette blir avtalt først.

– Opplæringen skjer mandag ettermiddag. For noen kan det gå halvannet døgn, men for de fleste er det tirsdagen som er øvingsdagen, sier Svarstad om omfanget.

Normal helse
Det blir lagt ut digitale påmeldingsskjema for dem som kan tenke seg å være med.Kravet er normalt god helse. I tillegg må markørene være fylt 18 år.

– Det er i alles interesse at dette blir øvd på. Det er en unik mulighet for lokale til å se hvordan beredskapen fungerer, sier Skancke Hansen.

Forberedelsene har pågått lenge, og i forrige uke møttes et 40-tall representanter fra ulike offentlige etater til planlegging. Annet hvert år testes helseberedskapen gjennom øvelser på ulike steder i landet. Innbyggerne inviteres til å være markører under tidenes katastrofeøvelse på Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!