Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterlyser mudring

 

Etterlyser mudring

Unis er misfornøyde med kaitilbudet ved Bykaia, og etterlyser forbedringer fra Bydrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2012 kl 12:00

«Viking Explorer» eies av Unis og ligger fortøyd ved Bykaia. Båten brukes mye av studenter og forskere

Tekniker ved Unis, Lars Frode Stangeland, møter daglig utfordringer knyttet til båtplassen:

– Det blir grunnere og grunnere når det ikke blir mudra. Vi kan allerede se slitasje på skroget. Når det er fjære kan vi ikke dra ut med båten, forteller Stangeland.

Skader baugen

Sedimenter blir pisket opp fra bunnen på grunn av cruise­skipene, som bruker sidepropell­er når de legger til kai. Dette gjør at grunnen under «Viking Explorer» nå ligger på 1 til 1,5 meter, hvor det ideelt sett burde vært 3 til 4 meter.

Ifølge Stangeland er løsning­en å mudre, som vil si å fjerne noe av grunnmassene. Unis ønsker også bedre plass rundt båten, for i dag er klaringa mellom de andre båtene for marginale.

14. juni sendte HMS-ansvarlig ved Unis, Fred Skancke Hansen, et brev til havnesjef Kjetil Bråten, hvor han ba om et møte øyeblikkelig for å få redegjort situasjonen til havna og Unis' båtplass.

Andre prioriteringer

Havnesjef Kjetil Bråten er ansvarlig for Bykaia.

– Den er ikke laget for å ha like store båter som «Viking Explorer» ved den delen av kaia. Det visste Unis da de ble tildelt plassen for mange år siden, svarer havnesjef Kjetil Bråten.

Han forteller at han har gitt muntlig svar til Unis, og at andre utfordringer står i kø foran deres.

– Det er begrenset hvor mye av massene man kan fjerne før kaia blir ustabilt. Vi har diskutert det muntlig at det verken er praktisk eller økonomisk mulig å finne løsning nå på kort sikt, sier Bråten.

Havnesjefen legger til at forskningsaktivitet til sjøs øker og Bydrift ønsker å imøtekomme behovene.

– Jeg har forståelse for frustrasjonen, men vi har ikke noe annet å tilby per i dag. Trafikken øker og Unis er priviligerte som har båtplass. Vi er nødt til å utnytte plassen vi har, sier Bråten.

Les mer i dagens Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!