Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Etterforsker polfarere

Kaptein Gilles Elkaim og kona Alexia Nezondet etterforskes blant annet for å føre hunder ulovlig til Svalbard. Nå har hundene fått midlertidig tillatelse til å gå i land. FOTO: Kristian Müller Andersen

Etterforsker polfarere

Sysselmannen mistenker et fransk ektepar og deres syv hunder for ferdsel i strengt vernede områder og for å føre hunder til Svalbard uten tillatelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 09:54

– Etterforskning er iverksatt grunnet mistanke om brudd på ferdselsforbud på Kong Karls Land og overtredelse av forskrift om forbud mot innførsel av dyr til Svalbard, sier assisterende sysselmann, Berit Sagfossen.

Tauet inn

13. oktober landet Sysselmannens helikopter ved seilbåten ”Arktika” i Duvefjorden nord på Nordaustlandet. Båten hadde problemer med vannpumpa og den ene motoren, og hadde søkt ly fra en kraftig storm.

– Grunnet maskinproblemer og at ”Arktika” befant seg i et naturreservat med strenge vernebestemmelser, besluttet Sysselmannen å assistere fartøyet og mannskapet til Longyearbyen, sier Sagfossen.

”Polarsyssel” begynte slepet av seilbåten den 17.10 og ankom kaia i Longyearbyen to dager senere.

I Nansens fotspor

Kaptein Gilles Elkaim og kona Alexia Nezondet var på vei rundt Arktis for å følge i den norske polfareren Fridtjof Nansens fotspor. Planen var å la båten fryse fast i isen og ta i bruk hundeslede for å nå Nordpolen.

Nå har turen tatt en annen vending, og de har vært inne til flere avhør den siste tiden. Ekteparet er mistenkt for å ha ferdes ulovlig på Kong Karls Land, og for å bringe hunder til Svalbard uten tillatelse.

Elkaim forstår at de kan ha beveget seg i forbudte områder, men er oppgitt over situasjonen.

– Vi har ikke gjort noen skade, og har ingenting å skjule. Jeg håper dette løser seg på en grei måte, sier han.

Sysselmannen kan ikke kommentere saken ytterligere ettersom den ikke er påtaleavgjort.

– De nærmere vurderinger av hva som har skjedd og hvorfor, og om det er straffbart i den konkrete situasjonen, er en del av den pågående etterforskningen, sier Sagfossen.

Ingen blodprøver

Det er Mattilsynet som gir dispensasjon til å bringe hunder til Svalbard.

– De har reist uten vår tillatelse til å føre hunder til Svalbard, sier Hilde Haug, Mattilsynets seksjonssjef for Troms og Svalbard.

Hundene var riktignok i god helsemessig stand og hadde blant annet fått rabies-vaksiner to ganger.

– Men problemet var ikke å komme til Svalbard, men fra. For å komme til fastlandet igjen må man ha blodprøve av hundene som må ha vært gyldig i 90 dager, sier Haug.

I begynnelsen av juli søkte kaptein Elkaim om tillatelse til å bringe hundene til Svalbard. Han hevder å ha fått uklare svar fra Mattilsynet, og forstår ikke hvorfor de aldri fikk tillatelse. Mattilsynet på sin side hevder at all nødvendig informasjon er gitt til ”Arktika”.

– De fulgte ikke opp forespørsler om blodprøver, og fylte dermed ikke betingelsene for å dra fra Svalbard, sier Haug.

Midlertidig tillatelse

– Da vi ankom Longyearbyen ble hundene nektet å gå i land i omtrent én uke. Det er dyremishandling, mener kaptein Elkaim. – De har gjort fra seg på samme sted som de har ligget og slappet av.

Hundene har nå fått behandling mot echinococcose (revens lille bendelorm), og de har en måneds midlertidig tillatelse til å gå i land.

– Vi har vurdert i hensyn til dyrevelferd at de kan lufte hundene på land under full kontroll i bånd. Vi anser smittefaren av eventuelle sykdommer som minimal, sier Hilde Haug i Mattilsynet.

Assisterende sysselmann Berit Sagfossen, kan ikke si når saken påtaleavgjøres, men bekrefter at den har prioritet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!