Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Et under at det gikk bra

Redningsmennene Inge Skjevik og Christian Svarstad forteller hvordan de hentet Stefan Schöttl opp fra bresprekken.

Tekst:

Publisert:

Forrige søndag ringer det i Sysselmannens nødtelefon. På en dårlig linje hører vakthavende Christian Svarstad en oppkavet jentestemme. Hun befinner seg rett nedenfor Nordenskiöld­toppen, og forteller at en 25-årig turkamerat har falt ned i en bresprekk.
Svarstad slår full alarm. En helikopterpilot kommer løpende fra badmintontrening og en anmodning om bistand fra bregruppa i Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps sendes ut. Ute er det strålende aprilvær.

– Jeg fryktet at hele bregruppa til Røde Kors Hjelpekorps var ute på langtur, sier Svarstad.

Heldigvis er to av dem i Longyearbyen, og de blir med i helikopteret sammen med innsatsleder Svarstad, rednings­mann Inge Skjevik, samt noen redningsmenn som er på opplæring.

16.13 lander helikopteret ved bresprekken. Da har det gått nesten én time siden telefonen kom om at Stefan Schottl hadde falt ned.

Svart hull
Redningsmennene som er under opplæring får i oppgave å ta vare på de åtte personene som er kalde etter å ha stått på stedet hvil i 15 minusgrader og sur vind. De fire mennene i redningspersonellet danner umiddelbart et taulag, og beveger seg rolig mot bresprekken mens den første leter etter mulige snøbroer med en lang stav. Når de kommer fram til sprekken, skrur de ned to isskruer og fester et tau mellom de, parallelt med sprekkåpningen. Dette bruker de som forankring for alt utstyret de behøver.

Innsatsleder Svarstad går fram mot åpningen.

– Jeg håpet å se ham, men sikten gikk bare 10-15 meter ned før det ble helt svart. Da skjønte jeg at dette var dypere enn vi trodde, sier Svarstad.

Fast is eller hard snøbro
Han prøver å rope ned, men det blåser så mye at det ikke nytter. Mens Svarstad forsøker å få kontakt, har bregruppa satt opp en standplass som redningsmann Skjevik kan rappellere ned fra. Det er første gang han er på vei ned i en så dyp bresprekk under et skarpt oppdrag. Sprekken skrår bratt nedover, og enkelte steder er det så vidt han klarer å klemme seg gjennom passasjen.

– Det var trangt, og jeg klarte ikke å se bunnen. Mens jeg firte meg nedover, ble det bare mørkere og mørkere, men det ble aldri helt svart. Etter hvert klarte jeg å skimte mannen, forteller Skjevik.

Han spør på engelsk om det går bra og om han sitter fast, og får et rolig svar tilbake fra Schottl om at han er uskadd og ikke er i klem. 25-åringen har tatt av seg skiene, og tatt på seg en dunjakke som han hadde i sekken.

– Det så ut som han sto på noe fast is eller en en hard snøbro, sier Skjevik.

Få meter unna ny sprekk
Mannen har hatt ekstrem flaks. Det er først nå Skjevik skjønner hvor dypt det er. Gjennom sambandet forteller han en forbløffet innsatsleder at 25-åringen trolig har falt 25 meter. Noen få meter unna der mannen står, fortsetter bresprekken nedover i dypet.
– Det er et under at det gikk bra. Alt, bortsett fra at han falt ned i sprekken, har gått hans vei, sier Svarstad.

Skjevik tror at Schöttls ski har spilt en viktig rolle.

– De kan ha bremset nedfarten og ført til at vekta ble bedre fordelt da han traff bunnen, sier Skjevik.

Bregruppa sender ned en trekantsele for å heise Schottl opp. Siden det er så smalt, må han selv feste den. Med ryggen mot isen blir han dratt mot lyset.

Hele operasjonen nede i bresprekken har tatt en halv time. Når Schöttl kommer seg ut, har han tilbrakt rundt to timer der nede i det iskalde mørket. Likevel går han for egen maskin bort til helikopteret. En senere sjekk på sykehuset viser ingen skader i det hele tatt.

Se bildet større

Hjelpen: Inge Skjevik (t.v.) har aldri vært nede i en så dyp bresprekk på et skarpt oppdrag. Innsatsleder Christian Svarstad slår fast at Stefan Schottl har hatt kjempeflaks. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!