Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Et ubehagelig jordskjelv – men det er ikke farlig

Geologiprofessor Snorre Olaussen, Unis. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Et ubehagelig jordskjelv – men det er ikke farlig

Hadde jordskjelvet tirsdag vært under Longyearbyen ville man ikke klart å stå oppreist. Forskere fra UNIS skal nå undersøke årsaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2016 kl 14:15

Senteret for skjelvet var i Storfjorden mellom Edgeøya og Spitsbergen, rystelsene startet 10-17 kilometer nede i jordskorpen og er målt til 5,3 på Richters skala.

Richters skala karakteriserer skjelv mellom 5,0 og 5,9 som «ødeleggende rystelser». NORSAR på Kjeller, som overvåker jordskorpens bevegelser, har flere geofoner på Svalbard som registrerer rystelser.

– Ikke farlig

– Slike relativt kraftige skjelv oppleves som ubehagelige, men er ikke farlige, sier geologiprofessor Snorre Olaussen ved UNIS.

– Hadde skjelvet vært under Longyearbyen, og ikke så dypt, kunne vi fått større problemer. Permafrosten kunne ha slått sprekker. Vi ville neppe klart å stå oppreist, enkelte bygninger og rørgater kunne fått skader, sier professoren.

Han ser også for seg at jordskjelv med senter nærmere oss kunne ha rystet isbreer og forårsaket omfattende ras.

– Interessant

I Nord-Norge og på Vestlandet forekommer det jordskjelv av styrke 3-4. Dette kommer av landheving, og at landet beveger litt på seg etter å ha vært undertrykket av is i årtusener.

– Men at jordskjelv skjer på Svalbard, og av slik styrke, er vitenskapelig interessant. Vi kommer til å se nærmere på dette, og har en rekke spørsmål det må finne svar på, sier geologiprofessor Snorre Olaussen.

Svalbard opplevde to rystelser tidlig tirsdag ettermiddag, den første cirka klokka 12.31, den neste 20-30 sekunder etter. Inne i Post- og bankbygget, hvor Svalbardposten holder til, var rystelsene merkbare, sammen med en slags buldring.

Politiet har ikke mottatt noen meldinger om skader, men sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad forteller at også kolleger som har kontordag i Barentsburg, merket skjelvet godt.

Flere skjelv i Storfjorden

Senest sommeren 2014 var det et jordskjelv i Storfjorden, hvor det går en forkastning. Skjelvet målet 2,76 på Richters skala. Andre kjente skjelv er i januar 2010, i mars 2009 og i februar 2008 da skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Eksperter ved NORSAR slår også fast at tirsdagens rystelser er det største jordskjelvet i området siden 6,2-skjelvet den 21. februar 2008.

Ifølge NORSAR er det registret flere etterskjelv, og disse vil fortsette å komme.

– Siden skjelvet hadde senter så dypt, regner vi ikke med deformasjon av permafrosten, sier Myrto Pirli ved NORSAR. Han viser til at skjelvet i 2008, som var sterkere enn det siste, heller ikke skapte sprekker i den ca. 100 meter tykke permafrosten som omgir kysten av Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!