Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et Atonov-fly av denne typen har havarert på Barneo-basen, bare noen mil fra Nordpolen. Understellet ble så ødelagt da det landet 4. april, at det må repareres på stedet. Russiske teknikere skal være på vei til basen. FOTO: Arkivfoto: Terje Aunevik

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et russisk Antonov-fly ødela understellet da det landet på Barneo-basen ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 16:17

Uhellet med flyet, som er i klassen Antonov 72, skjedde 4. april.

– Etter det jeg har hørt var det ei svært hard landing med flyet, som gjorde at det ene landingshjulet falt av. Ingen kom til skade, men flyet kunne måtte bli værende på stedet, sier Marcel Schütz fra selskapet Spitzbergen Reisen.

Schütz jobber i Longyearbyen med formidling av eksotiske reiser til Nordpolen, hovedsaklig med kundegrupper i Europa. Som følge av uhellet på polisen ble 24 turister som hadde tenkt seg dit, stående fast i Longyearbyen i nesten ei uke.

Barneo er en russisk is-leir som bygges i april hvert år på om lag 89 grader nord. Foruten en camp, består leiren av en rullebane som tar ned Antonov-fly og helikopter. De siste årene har det vært turistflyvninger til stedet.

Norske luftfartsmyndigheter vet ikke mye om hendelsen, men bekrefter at et fly står fast på isen.

– Det jeg vet er at det ble tekniske problemer med et Antonov-fly, som står på polisen og som må repareres der. Det ble jobbet med å få inn et reservefly, som kom hit til Longyearbyen natt til i går, sier sjef ved Longyearbyen lufthavn, Morten Ulsnes.

Margarita Tertitskaya i det russiske selskapet Polar Expedition, som har kontor i Longyearbyen, sier problemet for deres del er løst.

– Vi fikk inn et reservefly fra Moskva natt til i går. Nå er det teknikere på vei til Barneo for å se på flyet som står der. Planen er å få ordnet det slik at det kan flys tilbake før sesongen er over.

Barneo-campen settes opp og tas ned igjen hvert år.

Nøkkelord

Se bildet større

Barneo basen settes opp hver vår, og tas ned igjen, fordi polisen driver sørover. Basen består av en camp og ei flystripe. Bildet er fra 2011. FOTO: Prepare2Go

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!