Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et Atonov-fly av denne typen har havarert på Barneo-basen, bare noen mil fra Nordpolen. Understellet ble så ødelagt da det landet 4. april, at det må repareres på stedet. Russiske teknikere skal være på vei til basen. FOTO: Arkivfoto: Terje Aunevik

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et russisk Antonov-fly ødela understellet da det landet på Barneo-basen ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 16:17

Uhellet med flyet, som er i klassen Antonov 72, skjedde 4. april.

– Etter det jeg har hørt var det ei svært hard landing med flyet, som gjorde at det ene landingshjulet falt av. Ingen kom til skade, men flyet kunne måtte bli værende på stedet, sier Marcel Schütz fra selskapet Spitzbergen Reisen.

Schütz jobber i Longyearbyen med formidling av eksotiske reiser til Nordpolen, hovedsaklig med kundegrupper i Europa. Som følge av uhellet på polisen ble 24 turister som hadde tenkt seg dit, stående fast i Longyearbyen i nesten ei uke.

Barneo er en russisk is-leir som bygges i april hvert år på om lag 89 grader nord. Foruten en camp, består leiren av en rullebane som tar ned Antonov-fly og helikopter. De siste årene har det vært turistflyvninger til stedet.

Norske luftfartsmyndigheter vet ikke mye om hendelsen, men bekrefter at et fly står fast på isen.

– Det jeg vet er at det ble tekniske problemer med et Antonov-fly, som står på polisen og som må repareres der. Det ble jobbet med å få inn et reservefly, som kom hit til Longyearbyen natt til i går, sier sjef ved Longyearbyen lufthavn, Morten Ulsnes.

Margarita Tertitskaya i det russiske selskapet Polar Expedition, som har kontor i Longyearbyen, sier problemet for deres del er løst.

– Vi fikk inn et reservefly fra Moskva natt til i går. Nå er det teknikere på vei til Barneo for å se på flyet som står der. Planen er å få ordnet det slik at det kan flys tilbake før sesongen er over.

Barneo-campen settes opp og tas ned igjen hvert år.

Nøkkelord

Se bildet større

Barneo basen settes opp hver vår, og tas ned igjen, fordi polisen driver sørover. Basen består av en camp og ei flystripe. Bildet er fra 2011. FOTO: Prepare2Go

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!