Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et Atonov-fly av denne typen har havarert på Barneo-basen, bare noen mil fra Nordpolen. Understellet ble så ødelagt da det landet 4. april, at det må repareres på stedet. Russiske teknikere skal være på vei til basen. FOTO: Arkivfoto: Terje Aunevik

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et russisk Antonov-fly ødela understellet da det landet på Barneo-basen ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 16:17

Uhellet med flyet, som er i klassen Antonov 72, skjedde 4. april.

– Etter det jeg har hørt var det ei svært hard landing med flyet, som gjorde at det ene landingshjulet falt av. Ingen kom til skade, men flyet kunne måtte bli værende på stedet, sier Marcel Schütz fra selskapet Spitzbergen Reisen.

Schütz jobber i Longyearbyen med formidling av eksotiske reiser til Nordpolen, hovedsaklig med kundegrupper i Europa. Som følge av uhellet på polisen ble 24 turister som hadde tenkt seg dit, stående fast i Longyearbyen i nesten ei uke.

Barneo er en russisk is-leir som bygges i april hvert år på om lag 89 grader nord. Foruten en camp, består leiren av en rullebane som tar ned Antonov-fly og helikopter. De siste årene har det vært turistflyvninger til stedet.

Norske luftfartsmyndigheter vet ikke mye om hendelsen, men bekrefter at et fly står fast på isen.

– Det jeg vet er at det ble tekniske problemer med et Antonov-fly, som står på polisen og som må repareres der. Det ble jobbet med å få inn et reservefly, som kom hit til Longyearbyen natt til i går, sier sjef ved Longyearbyen lufthavn, Morten Ulsnes.

Margarita Tertitskaya i det russiske selskapet Polar Expedition, som har kontor i Longyearbyen, sier problemet for deres del er løst.

– Vi fikk inn et reservefly fra Moskva natt til i går. Nå er det teknikere på vei til Barneo for å se på flyet som står der. Planen er å få ordnet det slik at det kan flys tilbake før sesongen er over.

Barneo-campen settes opp og tas ned igjen hvert år.

Nøkkelord

Se bildet større

Barneo basen settes opp hver vår, og tas ned igjen, fordi polisen driver sørover. Basen består av en camp og ei flystripe. Bildet er fra 2011. FOTO: Prepare2Go

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!