Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et Atonov-fly av denne typen har havarert på Barneo-basen, bare noen mil fra Nordpolen. Understellet ble så ødelagt da det landet 4. april, at det må repareres på stedet. Russiske teknikere skal være på vei til basen. FOTO: Arkivfoto: Terje Aunevik

Et slikt fly står fast på Nordpolen

Et russisk Antonov-fly ødela understellet da det landet på Barneo-basen ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2015 kl 16:17

Uhellet med flyet, som er i klassen Antonov 72, skjedde 4. april.

– Etter det jeg har hørt var det ei svært hard landing med flyet, som gjorde at det ene landingshjulet falt av. Ingen kom til skade, men flyet kunne måtte bli værende på stedet, sier Marcel Schütz fra selskapet Spitzbergen Reisen.

Schütz jobber i Longyearbyen med formidling av eksotiske reiser til Nordpolen, hovedsaklig med kundegrupper i Europa. Som følge av uhellet på polisen ble 24 turister som hadde tenkt seg dit, stående fast i Longyearbyen i nesten ei uke.

Barneo er en russisk is-leir som bygges i april hvert år på om lag 89 grader nord. Foruten en camp, består leiren av en rullebane som tar ned Antonov-fly og helikopter. De siste årene har det vært turistflyvninger til stedet.

Norske luftfartsmyndigheter vet ikke mye om hendelsen, men bekrefter at et fly står fast på isen.

– Det jeg vet er at det ble tekniske problemer med et Antonov-fly, som står på polisen og som må repareres der. Det ble jobbet med å få inn et reservefly, som kom hit til Longyearbyen natt til i går, sier sjef ved Longyearbyen lufthavn, Morten Ulsnes.

Margarita Tertitskaya i det russiske selskapet Polar Expedition, som har kontor i Longyearbyen, sier problemet for deres del er løst.

– Vi fikk inn et reservefly fra Moskva natt til i går. Nå er det teknikere på vei til Barneo for å se på flyet som står der. Planen er å få ordnet det slik at det kan flys tilbake før sesongen er over.

Barneo-campen settes opp og tas ned igjen hvert år.

Nøkkelord

Se bildet større

Barneo basen settes opp hver vår, og tas ned igjen, fordi polisen driver sørover. Basen består av en camp og ei flystripe. Bildet er fra 2011. FOTO: Prepare2Go

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!