Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et skarpere Svalbard

Ny-Ålesund fotografert med ny teknologi under arbeidet med å kartlegge Svalbard digitalt. Bildet er lastet ned fra TopoSvalbard: http://toposvalbard.npolar.no FOTO: Norsk Polarinstitutt

Et skarpere Svalbard

Norsk Polarinstitutt avsluttet i sommer arbeidet med å flyfotografere Svalbard ned til minste detalj. Det gir nye kart med langt høyere presisjon.

Tekst:

Publisert:

– På grunn av lavt skydekke slet vi med et lite område mellom Sassendalen og Agardhbukta. Utfordringen med flyfotografering er å være på rett sted til rett tid, sier topograf Harald Faste Aas i Norsk Polarinstitutt (NP).

Flyfotograferingen startet i 2008 og ble avsluttet i år. Arbeidet i sommer pågikk fra 26. juli til 19. august med et innleid fly utstyrt med et digitalt kamera i tungvektklassen. Under årets fotografering ble det brukt et UltraCam Eagle-kamera med bilder på 262 megapixler.

Det gir en detaljoppløsning ned til under fire centimeter, ved laveste flyhøyde. Graden av detaljoppløsning bestemmes av avstanden til bakken. Vanligvis ligger detaljoppløsningen på 40 til 45 centimeter. For Nordenskiöld Land er den 20 centimeter og for Longyearbyen og Ny-Ålesund 10 centimeter.

Aas forteller at oppløsning ned i fire centimeter kun brukes i spesielle tilfeller, som for eksempel telling av hvalross på land.


Høy kvalitet

Fotograferingen inngår i arbeidet med nye kart av en langt høyere kvalitet enn tidligere, både papirkart og digitale kart. Hele Svalbard ble første gangen flyfotografert i årene 1936 til 1938. Sist hele øygruppa ble flyfotografert var i 1990–91, med supplering i 1995.

De siste fem års fotografering er den mest omfattende som er gjennomført, og vil resultere i en helt ny serie kart i 1:100.000. Totalt skal det 62 kartblad til for å dekke hele Svalbard, 32 for Spitsbergen alene.

– I løpet av de fem sesongene har vi tatt rundt 13.000 bilder. I tillegg nærmere 4.000 bilder for sel- og hvalross-telling.

Kartsjef Yngve Melvær i NP sier at i løpet av tre år vil Spitsbergen være oppdatert med nye kart.

– Det er et møysommelig arbeid å konstruere kartblad. Med dagens tempo lager vi to-tre kartblad i året. For Spitsbergen har vi sju kartblad igjen å gjøre ferdig. Når det gjelder hele Svalbard tror jeg at vi skal være ferdig med alt i løpet av en tiårperiode, sier Melvær.


Digitale kart

Kartsjefen understreker at bildene ikke bare har nytte som grunnlag for nye kart, men at de sammen med tidligere års flyfotografering utgjør en unik kilde til å studere endringer av breene og landskapet.

Kartsjefen forteller at digitale kart stadig blir viktigere, og at det er disse som etter hvert vil utgjøre hovedproduktet av kartene. Norsk Polarinstitutt publiserer digitale kart på nettet med svært god kvalitet, hvorav TopoSvalbard er det aller viktigste.

– Vi ser en enorm økning i bruken av TopoSvalbard etter hvert som stadig flere blir klar over tilbudet, sier Yngve Melvær.

Inkludert i TopoSvalbard har instituttet lagt inn en stor mengde flybilder av svært god kvalitet.

Se bildet større

For årets flyfotografering leide Norsk Polarinstitutt fly fra det nederlandske selskapet Slagboom en Peeters luchtfotografie. FOTO: Harald Faste Aas/Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Polarhotellet i Longyearbyen fotografert fra fly i fjor sommer. Bildet brukes blant annet av Lokalstyret for nye kartdata. Bakkeoppløsningen er rundt ti centimeter. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!