Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et sjakktrekk

Svalbard er et sted der strategisk tenkning og taktikeri alltid har stått i fokus. Hit har fangstfolk og lykkejegere valfartet i flere århundre, her fant de naturressurser og rikdom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

De smarteste overlevde, og fikk med seg en god fangst hjem. Øygruppa ble nærmest tømt for hvalross og isbjørn før fredningsbestemmelsene kom. Nå bor det folk her fordi det er politisk strategisk. Norge må hevde sin suverenitet på øygruppa, og ha kontroll med den økende interessen for nordområdene. Fortsatt ligger det mye rikdom i fjella rundt oss, og kanskje også i havbunnen utenfor Svalbards kyster. Bergverksvirksomhet har lange tradisjoner, men det er ingen selvfølge at de videreføres. Ikke for enhver pris. I fastlands-Norge har politikerne begynt å sette spørsmålstegn ved kulldriften på Svalbard. Noen mener Norge ikke lenger kan forsvare slik industri i det som skal være et av verdens best bevarte villmarksområder. I disse klimaendringstider blir Svea Nord en skamplett for politikerne som bærer de høyeste miljøfanene. Da er det bedre med forskning og turisme, som ikke setter så tydelige spor. I hvert fall hvis man ser bort fra hvordan forskerne og turistene tar seg fram i naturen, på lik linje med brorparten av de fastboende.

De fleste menneskelige aktiviteter setter spor, og fører som regel med seg noe som ikke gagner miljøet. Det er den veien vi har utviklet oss. Vi trenger energi, ikke bare til å holde oss selv i gang, men til å varme opp husene, få bilene til å rulle, båtene til å seile og skutermotorene til å dra i gang beltene. Og Longyearbyen trenger alle de tre beina sine, for å stå støtt. Ingen av de tre hovednæringene, forskning, turisme og kulldrift, gagner miljøet. Naturen kunne fint klart seg uten dem. Men de gagner Longyearbyen, når det nå en gang er bestemt at det skal være et norsk familiesamfunn her på Svalbard. Det var den politiske strategien for ti år siden. Det er vanskelig å tro at politikerne har skiftet radikal retning i sin nordområde-politikk siden den gang, særlig når interessen for nordområdene i mellomtiden bare har økt i resten av verden.

Det er derfor et meget viktig trekk av Store Norske å komme sine eiere i forkjøpet, før svalbardmeldingen er klar, ved å signalisere at de tenker langsiktig. Nye familieboliger skal lokke gruvearbeiderne til å ta med familien til Svalbard, slik at pendlingen begrenses til mellom Longyearbyen og Svea. Store Norske prøver å motvirke at Svalbard blir som en oljeplattform, og gir med disse planene sitt bidrag til at Longyearbyen skal fortsette å være et robust familiesamfunn. Paradoksalt nok er det ikke mer miljøvennlig, flere folk og flere boliger vil gi større belastning på Svalbard-naturen. Det blir ikke færre fly av at gruvearbeiderne blir på øya i friukene, men det blir noen flere ledige flyseter.

Samtidig varsler Store Norske et mer edruelig uttak av Svea Nord, lavere bemanning, færre kostnader og mindre overtidsjobbing. Selskapet bremser produksjonen og kjøper seg mer tid. Kanskje i påvente av en teknologi som kan gjøre kulldrift mer spiselig i framtida, også for de sterkeste motstanderne.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!