Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et nytt glis til å glise av

De er fornøyd med å ha anskaffet ny tråkkemaskin uten å ta opp lån. Jan Ivar Pettersen (f.v.), Nina Lines, Patrick Bossart og Roger Zahl Ødegård. FOTO: Christopher Engås

Et nytt glis til å glise av

Eksosen til byens nye tråkkemaskin består av bare «fjelluft».

Tekst:

Publisert:

– Da den gamle tråkkemaskina ble startet opp, ble den innhyllet i svart røyk. Nå kommer det bare fjelluft ut av eksospotta, og så er det mye mindre støy, skryter driftsleder for Svalbardhallen Jan Ivar Pettersen.

Mange bidrag

Tråkkemaskina ankom byen i slutten av januar, og siden da har Pettersen og fire andre LL-ansatte gjort seg kjent med vidunderet. Om halvannen måned er det klart for den virkelig store testen når løypene til Svalbard skimaraton skal lages.

Løypemaskineriet måtte skiftes ut av flere grunner.

– Den gamle maskina var ofte på verksted, og den hadde begrensninger spesielt når det kommer til motorkraften, forteller Pettersen.

Likevel fikk Longyearbyen lokalstyre (LL) 510.000 kroner i innbytte for den gamle maskina. De resterende 1,6 millionene som den nye maskina kostet, ble finansiert slik:

  • 1 million kroner fra Svalbards miljøvernfond.
  • 300.000 kroner i tippemidler.
  • 200.000 kroner fra Sparebankfondet.
  • 100.000 kroner i korkpenger.

En ny verden

Tråkkemaskina er produsert i Italia og er av merket Prinoth. Under panseret har den en dieselmotor som yter 231 hestekrefter med et dreiemoment på 900 newtonmeter. Den har en toppfart på hele 24 kilometer i timen, og er som tidligere nevnt mer miljøvennlig enn forgjegeren.

– Vi tilsetter et stoff som heter adblue. Stoffet omdanner skadelig nitrogenoksid (Nox) til harmløs nitrogen og damp. Det er også mye mindre støy både innvendig og utvendig, sier Pettersen.

Den nye tråkkemaskina skal i hovedsak brukes fire steder i byen. Lysløypa fra Sverdrupbyen til Skjæringa, løypene i Endalen, alpinbakken ved skolen, og i oppkjøring av løyper for Svalbard skimaraton.

Takker for penger

Avtalen mellom LL og Svalbard Turn er at førstnevnte eier og driver maskina, mens idrettslaget har vært med på å finansiere den. At man skulle sitte igjen med ei splitter ny tråkkemaskin i dag uten ei krone i lån var det få som trodde da planlegginga startet i fjor.

– I og med at vi fikk inn et veldig solid bidrag fra Svalbards miljøvernfond, maksbeløp i tippemidler og en generøs gave fra Sparebankfondet, slapp vi å ta opp lån. Nå er det bare å takke for støtten, og sørge for at det blir fine skiløyper framover, sier Nina Lines i Svalbard Turn.

Nøkkelord

Se bildet større

I tillegg til en hovedfres, har den nye tråkkemaskina små freser foran hvert sporskjær. Det gir fastere løyper FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!