Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et krevende redningsår

Sysselmannen hadde et travelt redningsår i 2015. Skredet 19. desember teller som ett oppdrag i et år der det også ellers var uvanlig mange hendelser. FOTO: Christopher Engås

Et krevende redningsår

Høyeste antall aksjoner på tre år, med skredet som det absolutt mest krevende.

Tekst:

Publisert:

Totalt gjennomførte Sysselmannen 80 redningsaksjoner i 2015. I 2009 og 2012 var det 81 aksjoner, men fjoråret blir likevel spesielt i denne sammenhengen.

– Skredet den 19. desember i fjor teller som én redningsaksjon. Men den aksjonen var som kjent svært omfattende og arbeids­krevende, sier fungerende politi­avdelingssjef Arild Lyssand.

Sysselmannen var involvert i redningsaksjonen blant spisshusene i mange dager.

Narkoutslag

Politiet registrerte i alt 15 narkotikasaker i 2015. Det er det høyeste antallet på Svalbard siden 2011, da Sysselmannen hadde i alt 23 saker å hanskes med. Sakene stammer i all vesentlighet fra en aksjon som politiet hadde i Longyearbyen i begynnelsen av oktober i fjor.

Disse sakene gjør stort utslag på det totale antall straffesaker registrert hos politiavdelingen. I 2015 ble det totalt registrert 125 saker, noe som er høyere enn noen gang. Kun 2008 kommer i nærheten med 124 saker.

Mange i buret

Av andre poster som skiller seg ut er antall personer i arrest. I løpet av fjoråret var det i alt sju personer som fikk stifte bekjentskap med glattcella til Sysselmannen. Man må helt tilbake til 2008 for å finne et høyere tall (9).

Antallet saker på miljø var i 2015 det nest høyeste de siste ti årene, mens antallet undersøkelsessaker er det desidert høyeste med 19 saker.

Vinning er en post som nesten er halvert fra i fjor og årene før (16), og antall straffesaker forbundet med trafikk (10) er også redusert fra det generelle nivået de ti siste årene.

– Sett under ett kan man si at fjoråret var et år på det jevne. De spesielle tingene var narkotikaaksjonen i oktober, og raset i desember, sier Arild Lyssand.

Nøkkelord

Se bildet større

Statistikken viser tall i 2006, 2012, 2013, 2014 og 2015. FOTO: Statistikk: Sysselmannen på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!