Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et krevende redningsår

Sysselmannen hadde et travelt redningsår i 2015. Skredet 19. desember teller som ett oppdrag i et år der det også ellers var uvanlig mange hendelser. FOTO: Christopher Engås

Et krevende redningsår

Høyeste antall aksjoner på tre år, med skredet som det absolutt mest krevende.

Tekst:

Publisert:

Totalt gjennomførte Sysselmannen 80 redningsaksjoner i 2015. I 2009 og 2012 var det 81 aksjoner, men fjoråret blir likevel spesielt i denne sammenhengen.

– Skredet den 19. desember i fjor teller som én redningsaksjon. Men den aksjonen var som kjent svært omfattende og arbeids­krevende, sier fungerende politi­avdelingssjef Arild Lyssand.

Sysselmannen var involvert i redningsaksjonen blant spisshusene i mange dager.

Narkoutslag

Politiet registrerte i alt 15 narkotikasaker i 2015. Det er det høyeste antallet på Svalbard siden 2011, da Sysselmannen hadde i alt 23 saker å hanskes med. Sakene stammer i all vesentlighet fra en aksjon som politiet hadde i Longyearbyen i begynnelsen av oktober i fjor.

Disse sakene gjør stort utslag på det totale antall straffesaker registrert hos politiavdelingen. I 2015 ble det totalt registrert 125 saker, noe som er høyere enn noen gang. Kun 2008 kommer i nærheten med 124 saker.

Mange i buret

Av andre poster som skiller seg ut er antall personer i arrest. I løpet av fjoråret var det i alt sju personer som fikk stifte bekjentskap med glattcella til Sysselmannen. Man må helt tilbake til 2008 for å finne et høyere tall (9).

Antallet saker på miljø var i 2015 det nest høyeste de siste ti årene, mens antallet undersøkelsessaker er det desidert høyeste med 19 saker.

Vinning er en post som nesten er halvert fra i fjor og årene før (16), og antall straffesaker forbundet med trafikk (10) er også redusert fra det generelle nivået de ti siste årene.

– Sett under ett kan man si at fjoråret var et år på det jevne. De spesielle tingene var narkotikaaksjonen i oktober, og raset i desember, sier Arild Lyssand.

Nøkkelord

Se bildet større

Statistikken viser tall i 2006, 2012, 2013, 2014 og 2015. FOTO: Statistikk: Sysselmannen på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!