Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et krevende redningsår

Sysselmannen hadde et travelt redningsår i 2015. Skredet 19. desember teller som ett oppdrag i et år der det også ellers var uvanlig mange hendelser. FOTO: Christopher Engås

Et krevende redningsår

Høyeste antall aksjoner på tre år, med skredet som det absolutt mest krevende.

Tekst:

Publisert:

Totalt gjennomførte Sysselmannen 80 redningsaksjoner i 2015. I 2009 og 2012 var det 81 aksjoner, men fjoråret blir likevel spesielt i denne sammenhengen.

– Skredet den 19. desember i fjor teller som én redningsaksjon. Men den aksjonen var som kjent svært omfattende og arbeids­krevende, sier fungerende politi­avdelingssjef Arild Lyssand.

Sysselmannen var involvert i redningsaksjonen blant spisshusene i mange dager.

Narkoutslag

Politiet registrerte i alt 15 narkotikasaker i 2015. Det er det høyeste antallet på Svalbard siden 2011, da Sysselmannen hadde i alt 23 saker å hanskes med. Sakene stammer i all vesentlighet fra en aksjon som politiet hadde i Longyearbyen i begynnelsen av oktober i fjor.

Disse sakene gjør stort utslag på det totale antall straffesaker registrert hos politiavdelingen. I 2015 ble det totalt registrert 125 saker, noe som er høyere enn noen gang. Kun 2008 kommer i nærheten med 124 saker.

Mange i buret

Av andre poster som skiller seg ut er antall personer i arrest. I løpet av fjoråret var det i alt sju personer som fikk stifte bekjentskap med glattcella til Sysselmannen. Man må helt tilbake til 2008 for å finne et høyere tall (9).

Antallet saker på miljø var i 2015 det nest høyeste de siste ti årene, mens antallet undersøkelsessaker er det desidert høyeste med 19 saker.

Vinning er en post som nesten er halvert fra i fjor og årene før (16), og antall straffesaker forbundet med trafikk (10) er også redusert fra det generelle nivået de ti siste årene.

– Sett under ett kan man si at fjoråret var et år på det jevne. De spesielle tingene var narkotikaaksjonen i oktober, og raset i desember, sier Arild Lyssand.

Nøkkelord

Se bildet større

Statistikken viser tall i 2006, 2012, 2013, 2014 og 2015. FOTO: Statistikk: Sysselmannen på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!