Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et krevende redningsår

Sysselmannen hadde et travelt redningsår i 2015. Skredet 19. desember teller som ett oppdrag i et år der det også ellers var uvanlig mange hendelser. FOTO: Christopher Engås

Et krevende redningsår

Høyeste antall aksjoner på tre år, med skredet som det absolutt mest krevende.

Totalt gjennomførte Sysselmannen 80 redningsaksjoner i 2015. I 2009 og 2012 var det 81 aksjoner, men fjoråret blir likevel spesielt i denne sammenhengen.

– Skredet den 19. desember i fjor teller som én redningsaksjon. Men den aksjonen var som kjent svært omfattende og arbeids­krevende, sier fungerende politi­avdelingssjef Arild Lyssand.

Sysselmannen var involvert i redningsaksjonen blant spisshusene i mange dager.

Narkoutslag

Politiet registrerte i alt 15 narkotikasaker i 2015. Det er det høyeste antallet på Svalbard siden 2011, da Sysselmannen hadde i alt 23 saker å hanskes med. Sakene stammer i all vesentlighet fra en aksjon som politiet hadde i Longyearbyen i begynnelsen av oktober i fjor.

Disse sakene gjør stort utslag på det totale antall straffesaker registrert hos politiavdelingen. I 2015 ble det totalt registrert 125 saker, noe som er høyere enn noen gang. Kun 2008 kommer i nærheten med 124 saker.

Mange i buret

Av andre poster som skiller seg ut er antall personer i arrest. I løpet av fjoråret var det i alt sju personer som fikk stifte bekjentskap med glattcella til Sysselmannen. Man må helt tilbake til 2008 for å finne et høyere tall (9).

Antallet saker på miljø var i 2015 det nest høyeste de siste ti årene, mens antallet undersøkelsessaker er det desidert høyeste med 19 saker.

Vinning er en post som nesten er halvert fra i fjor og årene før (16), og antall straffesaker forbundet med trafikk (10) er også redusert fra det generelle nivået de ti siste årene.

– Sett under ett kan man si at fjoråret var et år på det jevne. De spesielle tingene var narkotikaaksjonen i oktober, og raset i desember, sier Arild Lyssand.

Nøkkelord

Se bildet større

Statistikken viser tall i 2006, 2012, 2013, 2014 og 2015. FOTO: Statistikk: Sysselmannen på Svalbard

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!