Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et halvt år alene på isen

Mange vanskelige dager avbrytes av stunder med vakkert vær, men også farlig mye sprekker og åpent vann. FOTO: Sabvabaa

Et halvt år alene på isen

Yngve Kristoffersen (73) og Audun Tholfsen (43) driver omkring i Polhavet, og har ikke sett andre mennesker siden i fjor høst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2015 kl 13:30

Den tyske isbryteren «Polarstern» slapp de to norske forskerne av et sted mellom Canadas nordspiss og Nordpolen den 30. august i fjor. Med seg har de luftputebåten «Sabvabaa» som på inuktitut betyr «flyter hurtig over». Om ferden, som nå har vart i over seks måneder, har vært så hurtig, vites ikke. Men de to har definitivt vært i en tilstand der de «flyter over» der de befinner seg på polisen.

Interessant havbunn

Ekspedisjonen undersøker havbunnen på sin ferd, og spesielt et område hvor bergarter som ble dannet for 50 millioner år siden ligger blottet i vannmassene, er interessant.

Kristoffersen, som er professor emeritus ved institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, tror det faktum at de interessante bergartene ligger oppe i dagen skyldes et asteroidenedslag i Polhavet for et par millioner år siden. Det har gitt forskerne en gullgruve av muligheter for forskning på fortidens polarklima i disse områdene.

– I området kan vi enkelt hente ut gamle bergarter uten kostbar vitenskapelig boring, sa Kristoffersen til Aftenposten før ferden startet i fjor.

For å kunne dokumentere miljøendringer, trenger forskerne lange måleserier. Isbrytere er svært kostbare i drift, og derfor har Kristoffersen kommet på ideen med å bruke luftputebåt. Han har selv utviklet og patentert vitenskapelig måleutstyr som har lav vekt og som egner seg til å ta prøver av havbunnen.

Følger isen

Ekspedisjonen er satt opp på ismasser, og det er bygd vegger av snø og is rundt selve fartøyet og det som hører med som beskyttelse mot vær og vind. Basen ble bygd på et isflak om lag 200 meter fra en stor sprekk. Denne sprekken åpnet og lukket seg flere ganger i løpet av høsten, men i midten av november ble det kritisk.

Ifølge nettstedet geoforskning.no oppsto det en ny sprekk helt inntil campen til de to mennene. Denne dannet stedvis meterhøye ishauger som følge av skjærebevegelser, samt ulike mindre sprekker i ulike retninger, deriblant under basen deres. En hurtig flytteoperasjon måtte til, der de brukte luftputebåten, en hydraulisk vinsj og en hjemmesnekret slede til å berge ekspedisjonen.

Planen er å følge isens gang fra det nordlige Canada mot polpunktet til den snur, og når iskanten i sør igjen en gang til sommeren. Da håper Kristoffersen og Tholfsen å ha samlet mye verdifullt materiale som kan si noe om polklimaets utvikling.

Hardt liv

I bloggen til de to kan en lese om funn som gjøres, og om dagliglivet på isflaket i isødet. På innlegget fra siste del av februar skrives det om temperaturer på mellom 26 og 40 minusgrader. I tillegg er det vinder på over 16 knop.

Å holde hjulene i gang er utfordrende. Som eksempel kan en nevne problemene de to har hatt med strømforsyningen til campen.

«Under planleggingen anså vi to dieselaggregat, to små bensinaggregat og to vindmøller som å være betryggende strømforsyning. Men begge dieselaggregatene har brutt sammen. Et bensinaggregat og en vindmølle forsvant da campen ble brutt opp av isen en gang i oktober. Og den siste vindmøllen er nå ødelagt. Alt vi har igjen er bensinaggregatet som produserer 800 watt. Heldigvis klarer vi å få strøm fra luftputebåtens dynamoer», skriver de i bloggen sin.

Halvårsfeiring

Onsdag denne uken kom den nyeste rapporten fra «Sabvabaa«. Der forteller Kristoffersen og Tholfsen at de har drevet 13 nautiske mil den siste uken, og at de nå befinner seg sørøst for Lomonosov-ryggen, nord for Ellesmere Island i Canada. Mennene har vært et halvt år på isen, og skulle feire dette med ribbemiddag.

«Menyen var spare ribs og ei øl, med eplekake til dessert. Men under måltidet oppsto det problemer med seismikkutstyret. Siden vi da var over ei stor undersjøisk grop som ikke er kartlagt før, måtte vi begynne å jobbe med problemet med en gang. Klokka ble ti neste dag før vi var i drift igjen«, skriver karene.

Mye improviseres under veis, og ikke alt går som planlagt. Et kjøkkengode beskriver imidlertid karene som helt utmerket:

«Kapasiteten til fryseren vår er overveldende«.

Nøkkelord

Se bildet større

Audun Tholfsen i kontrollrommet i luftputebåten. Mye teknologi, derav en del egenpatentert, er med på ekspedisjonen. Karene blogger stadig om vitenskapelige funn. FOTO: Sabvabaa

Se bildet større

Yngve Kristoffersen med en del av utstyret som brukes til å forske på havbunnen. Fokus for de to mennene ligger hele tiden på det som er under isen. FOTO: Sabvabaa

Se bildet større

Bildet tatt da campen til mennene var ferdig oppsatt i slutten av september i fjor. Siden da har mye skjedd, og den har blitt brutt opp av isen flere ganger. FOTO: Sabvabaa

Se bildet større

Driften siste uke, med polpunktet øverst til høyre i bildet. Planen er at ekspedisjonen skal komme ut av ismassene en gang på sommerhalvåret.

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!