Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Et fuktig ungdomsmiljø

Foreldre, lærere og ungdomsarbeidere fikk presentert undersøkelsen av Øystein Henriksen i KoRus-Nord tirsdag kveld. Svalbardpostens forside innfelt. FOTO: Anders Fjellestad/faksimile

– Et fuktig ungdomsmiljø

En fersk undersøkelse viser at ungdommen i Longyearbyen er på landstoppen i alkoholforbruk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.03.2013 kl 18:49

I et leserbrev i dagens Svalbardposten, roper Ungdomsrådet i Longyearbyen et varsku om alko­holforbruket blant byens unge.

«Det er i hvilken grad rus blant ungdom har eskalert, blitt mye mer synlig og hyppig, som bekymrer oss», skriver Lillian Maria Sæter og Marlene Mellum i leserbrevet.


– Norgesrekord

Inntrykket til Ungdomsrådet støttes av en fersk spørre­undersøkelse utført av Kompetansesenter Rus, Nord-Norge (KoRus-Nord). I undersøkelsen har byens elever fra 8. til 10. klasse, samt videregående, svart på en rekke spørsmål om sitt forhold til alkohol. Resultatet er klart: Longyearbyens unge drikker mer enn jevnaldrende på fastlandet. Blant annet svarer hver tredje ungdomsskoleelev i Longyearbyen at de har drukket seg beruset. Det dobbelt så mange som landsgjennomsnittet.

– Dette er «norgesrekord», så langt jeg har kunnet se, sa Øystein Henriksen fra KoRus-Nord da han presenterte tallene for foreldre, lærere og ungdomsarbeidere på kulturhuset tirsdag.


Lar barna drikke

Av guttene på ungdomsskolen får hver fjerde lov til å drikke alkohol av sine egne foreldre. For jentene er samme andel 13 prosent. Det siste halve året har 44 prosent av guttene på ungdomsskolen vært beruset. Av ungdomsskolejentene har 37 prosent vært beruset det siste halve året.

– Dette er relativt høyt sammenlignet med resten av landet. Konklusjonen er at Longyearbyen er et sted med en relativt fuktig ungdomskultur, sa Henriksen.

Undersøkelsen viser også at byens ungdom alkohol-debuterer tidlig. Hver femte gutt og hver sjuende jente var 12 år eller yngre første gang de drakk. Hver tredje gutt og jente alkohol-debuterte i alderen fra 13 til 15 år.


Ikke verre enn andre

For helsesøster Vigdis Solbakk er ikke tallene overraskende.

– Nei, de er ikke det. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke gjelder alle ungdommer i byen. Flesteparten drikker tross alt ikke, sier Solbakk.

Den siste tida har det kommet meldinger om skjult drikking på ungdomsklubben, hjemmefester og stupfulle barn helt ned i 12-13-årsalderen.

– Disse hendelsene er ikke typisk for Longyearbyen. Selv om vi ser at det er høyere tall her i byen, er ikke ungdommen her verre enn i resten av landet, poengterer hun.


Mye kontakt og tillit

Spørreundersøkelsen avdekker også langt mer hyggeligere sider ved Longyearbyen-samfunnet. Blant annet svarer ungdommen at de har et tett forhold til sine foreldre, og at det er et svært godt tillitsforhold mellom barn og voksne i byen.

– Det er en høy grad av kontakt mellom generasjonene, og Longyearbyen er et gjennomsiktig og oversiktlig samfunn, slik vi kan se, sier Øystein Henriksen.

Undersøkelsen er en del av det nasjonale undervisningsprogrammet «Unge & rus», som Henriksen har skapt sammen med pedagogikkprofessor Britt Unni Wilhelmsen.

Som en del av den ruspolitiske handlingsplanen politikerne vedtok i fjor, deltar også Longyearbyen i programmet.


Foreldrene skal med

I tillegg til undersøkelsen, fikk lærerne onsdag et kurs i hvordan de skal formidle verdier og kunnskap om alkohol. De skal også styrke kontakten mellom hjem og skole. Etter påske skal elevene gjennom et toukers undervisningsopplegg der de skal bli bevisste på sitt eget forhold til alkohol. Underveis skal det også arrangeres to foreldremøter.

Programmet skal deretter holdes årlig ved Longyearbyen skole framover. Helsesøster Vigdis Solbakk har stor tro på prosjektet.

– Jeg håper dette kan bidra til å redusere alkoholbruken blant unge, og også utsette debuten. Det er også viktig at foreldrene tenker gjennom hvor betydningsfulle de er i denne sammenhengen, sier hun.

NB: I papirutgaven skrev vi at undersøkelsen kun ble utført på videregående, samt 8. og 9. klasse. Men også 10. klasse deltok i spørreundersøkelsen. 10. klasse deltar imidlertid ikke i undervisningsopplegget Unge & rus.

Se bildet større

Hender det at du drikker noen form for alkohol? Dette svarte ungdomsskoleelevene ved Longyearbyen skole. Svar i prosent. FOTO: Resultater fra rusundersøkelsen

Se bildet større

Hvilke regler har dere hjemme om ditt forhold til alkohol? Slik svarte ungdomsskoleelevene ved Longyearbyen skole i prosent. FOTO: Resultater fra rusundersøkelsen

Se bildet større

Bruk av alkohol og tobakk. ungdomsskoleelevene ved Longyearbyen sammenlignet med fastlandet. Tall i prosent. FOTO: Resultater fra rusundersøkelsen

Se bildet større

Foreldre, lærere og ungdomsarbeidere samlet seg til gruppearbeid i kulturkafeen etter foredraget. Der diskuterte de hvordan voksne bedre kan sette grenser og hindre unge i å drikke alkohol. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Undersøkelsen

Standardisert spørreundersøkelse. Del av den nasjonale databasen Ung Data.

I Longyearbyen ble undersøkelsen utført i februar i år. 61 elever fra 8., 9. og 10. klasse svarte, en svarprosent på 91. Tall for hele landet er ikke klare.

Videregående deltok også i undersøkelsen. Her svarte 29 elever. Vi har brukt svarene fra ungdomsskole­elevene i saken. Grunnen er at det var disse tallene som det ble fokusert på under presentasjonen tirsdag.

Steder med alkoholsalg i Longyearbyen:

Huset: brennevin, øl og vin.
Mary-Anns Polarrigg: brennevin, øl og vin. Også minibar.
Polarhotellet: brennevin, øl og vin.
Unis-bygget: brennevin, øl og vin. Gjelder ikke
møterøm og tilstøtende fellesarealer.
Kulturhuset: Bevilling for lukkede selskaper. Kan i tillegg søke om bevilling for øl og vin ved
enkeltanledninger. Rabalder har ikke bevilling.
Spitsbergen Guesthouse: brennevin, øl og vin.
Funken: brennevin, øl og vin.
Camp Barentz: brennevin, øl og vin.
Fangstmannshotellet: brennevin, øl og vin.
Svalbard Lufthavn: øl og vin.
Svalbar Pub: brennevin, øl og vin.
Classic Pizza: øl.
Kroa: brennevin, øl og vin.
Karlsberger Pub: brennevin, øl og vin.
Fruene: brennevin, øl og vin.
Svalbard Hotell: brennevin, øl og vin. Også minibar.
Galleri Svalbard: øl og vin.
Taste of Thai: øl og vin. Brennevin i lukkede selskaper.
Gjestehuset 102: brennevin, øl og vin.
Arctic Bay: brennevin, øl og vin.
Nordpolet/Coop Svalbard: Salgsbevilling for øl, vin og brennevin.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!