Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Et bekymringsfullt budsjett

Lokalstyreleder Kjell Mork er skuffet over at ikke regjeringen gjør mer for lokaldemokratiet i Longyearbyen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– Et bekymringsfullt budsjett

Skatteøkningen blir stående, og Lokalstyret får mindre å rutte med på neste års budsjett. Det er heller ikke bevilget penger til reservekraft. Se hele Svalbardbudsjettet her!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Budsjettet er bekymringsfullt for Svalbard, sier nyvalgt leder av Longyearbyen lokalstyre, Kjell Mork.
– Jeg er opptatt av at Longyearbyen skal være en god plass å bo og at politikerne skal være tjenere for befolkningen. I statsbudsjettet er rammevilkårene for Lokalstyret vesentlig forringet, og vi opplever nok en gang at løfter blir endret, sier Mork.

Ingen reversering
De samlede overføringene til Svalbard øker med 28,3 prosent, fra 96,6 til 123,9 millioner kroner. Det totale Svalbardbudsjettet blir på drøye 215 millioner kroner.
Ekspedisjonssjef i Polar- avdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt forklarer økningen blant annet med at staten har lagt tilbake 13 millioner kroner for å dekke inn skattefradraget. Skatteøkningen som kom i fjor blir ikke reversert i årets statsbudsjett, men regjeringen går inn for en midlertidig løsning med et fradrag på inntil 7.200 kroner, samt et svalbardtillegg i barnetrygden.

Mork er skuffet over at ikke økningen i stedet ble reversert.
– Her har ikke staten gitt oss noe. At hver enkelt får dårligere øknomi er et destabiliserende element som kan få flere til å flytte, sier han.

Midlertidig
– Det er viktig å understreke at det er en midlertidig løsning som er innført. Arbeidsgruppa som er satt ned skal jobbe videre med skattespørsmålet, og vi imøteser en tett dialog med de lokale, sier statssekretær i Justisdepartementet, Anne Rygh Pedersen (Ap).
– Hvorfor kunne dere ikke bare reversert økningen til dere hadde funnet en mer permanent løsning?
– Vi har forholdt oss til arbeidsgruppa som har konkludert med at det er greit å gjennomføre denne midlertidige løsningen fra neste år. Men siste ord er ikke sagt i denne saken, sier Pedersen.

Overtar skolen
I forbindelse med at Longyearbyen skole etter planen skal overtas av Lokalstyret fra nyttår, overføres det også drøye 22 millioner kroner til skoledrift og lærerlønninger.
– Vi er litt usikre på hva det koster å vedlikeholde boligmassen, fordi vi ikke har noen erfaringer på det, sier Mork.
Han tror imidlertid overtakelsen vil gå greit, med de rammene Lokalstyret har fått til skolen.

Ingen prisjustering
Ellers innebærer ikke budsjettet de store endringene fra i fjor, men Lokalstyret får mindre å rutte med. På grunn av manglende priskompensasjon, får de to millioner kroner mindre over årets budsjett enn i fjor. Til sammenlikning har kommunene på fastlandet fått en økning på 3,5 prosent.
– Prisjusteringen er en utfordring for oss, som vi ønsker å ta opp med Finansdepartementet. Vi mener i utgangspunktet at Lokalstyret har en rimelig grei ramme, men vi ønsker at de skal få full priskompensasjon, sier Askholt.
Ifølge Mork vil strammere budsjett gå utover servicetilbudet til innbyggerne.
– Vi har en ambisjon om at kvaliteten i et samfunn skal utvikles i riktig retning. Men vi må lage våre budsjetter utifra de rammevilkårene vi får, sier han.

Flere avgifter
Den største overraskelsen på budsjettet var ifølge Mork at reservekraften, som lenge har vært et diskusjonstema i Longyearbyen, skal brukerfinansieres. I Svalbardmeldingen fra 2000 skriver Utenrikskomiteen at fremtidig finansiering av opprusting og drift av energiforsyningen må være klarlagt før Lokalstyret eventuelt kan ta over ansvaret.
– Energiforsyningen er det som provoserer meg sterkest. Det går jammen ikke lenge før de vakre ord er glemt. Vi har jobbet med flere alternativer i denne saken og må få på plass et system, men at vi skulle få det i fanget på denne måten var overraskende, sier Mork.
Ordrett står det at det i forrige Svalbardbudsjett ble bestemt «at en ny reservekraftkilde i Longyearbyen skal brukerfinansieres. Justisdepartementet legger til grunn at Longyearbyen lokalstyre i 2007 starter arbeidet med å sikre Longyearbyens innbyggere reservekraft».

Miljøvennlig kraft
Det det egentlig betyr er ifølge statssekretær Pedersen, at regjeringen ønsker å utvikle en mer permanent og miljøvennlig energiforsyning i Longyearbyen.
– Vi måtte skrive noe om dette tema i årets budsjett. Det vi ønsker er å kjøpe oss litt mer tid for å finne bedre og mer varige løsninger, som eventuelle strakstiltak ikke skal stenge for, sier Pedersen.
I den forbindelse planlegger både justisminister Knut Storberget (Ap) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) et besøk til Svalbard i begynnelsen av februar neste år.
Det beroliger Kjell Mork.
– Det er tydelig at de har en konkret plan, men det skjønner man ikke ved å bare lese statsbudsjettet, påpeker han.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!