Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Et bekymringsfullt budsjett

Lokalstyreleder Kjell Mork er skuffet over at ikke regjeringen gjør mer for lokaldemokratiet i Longyearbyen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– Et bekymringsfullt budsjett

Skatteøkningen blir stående, og Lokalstyret får mindre å rutte med på neste års budsjett. Det er heller ikke bevilget penger til reservekraft. Se hele Svalbardbudsjettet her!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Budsjettet er bekymringsfullt for Svalbard, sier nyvalgt leder av Longyearbyen lokalstyre, Kjell Mork.
– Jeg er opptatt av at Longyearbyen skal være en god plass å bo og at politikerne skal være tjenere for befolkningen. I statsbudsjettet er rammevilkårene for Lokalstyret vesentlig forringet, og vi opplever nok en gang at løfter blir endret, sier Mork.

Ingen reversering
De samlede overføringene til Svalbard øker med 28,3 prosent, fra 96,6 til 123,9 millioner kroner. Det totale Svalbardbudsjettet blir på drøye 215 millioner kroner.
Ekspedisjonssjef i Polar- avdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt forklarer økningen blant annet med at staten har lagt tilbake 13 millioner kroner for å dekke inn skattefradraget. Skatteøkningen som kom i fjor blir ikke reversert i årets statsbudsjett, men regjeringen går inn for en midlertidig løsning med et fradrag på inntil 7.200 kroner, samt et svalbardtillegg i barnetrygden.

Mork er skuffet over at ikke økningen i stedet ble reversert.
– Her har ikke staten gitt oss noe. At hver enkelt får dårligere øknomi er et destabiliserende element som kan få flere til å flytte, sier han.

Midlertidig
– Det er viktig å understreke at det er en midlertidig løsning som er innført. Arbeidsgruppa som er satt ned skal jobbe videre med skattespørsmålet, og vi imøteser en tett dialog med de lokale, sier statssekretær i Justisdepartementet, Anne Rygh Pedersen (Ap).
– Hvorfor kunne dere ikke bare reversert økningen til dere hadde funnet en mer permanent løsning?
– Vi har forholdt oss til arbeidsgruppa som har konkludert med at det er greit å gjennomføre denne midlertidige løsningen fra neste år. Men siste ord er ikke sagt i denne saken, sier Pedersen.

Overtar skolen
I forbindelse med at Longyearbyen skole etter planen skal overtas av Lokalstyret fra nyttår, overføres det også drøye 22 millioner kroner til skoledrift og lærerlønninger.
– Vi er litt usikre på hva det koster å vedlikeholde boligmassen, fordi vi ikke har noen erfaringer på det, sier Mork.
Han tror imidlertid overtakelsen vil gå greit, med de rammene Lokalstyret har fått til skolen.

Ingen prisjustering
Ellers innebærer ikke budsjettet de store endringene fra i fjor, men Lokalstyret får mindre å rutte med. På grunn av manglende priskompensasjon, får de to millioner kroner mindre over årets budsjett enn i fjor. Til sammenlikning har kommunene på fastlandet fått en økning på 3,5 prosent.
– Prisjusteringen er en utfordring for oss, som vi ønsker å ta opp med Finansdepartementet. Vi mener i utgangspunktet at Lokalstyret har en rimelig grei ramme, men vi ønsker at de skal få full priskompensasjon, sier Askholt.
Ifølge Mork vil strammere budsjett gå utover servicetilbudet til innbyggerne.
– Vi har en ambisjon om at kvaliteten i et samfunn skal utvikles i riktig retning. Men vi må lage våre budsjetter utifra de rammevilkårene vi får, sier han.

Flere avgifter
Den største overraskelsen på budsjettet var ifølge Mork at reservekraften, som lenge har vært et diskusjonstema i Longyearbyen, skal brukerfinansieres. I Svalbardmeldingen fra 2000 skriver Utenrikskomiteen at fremtidig finansiering av opprusting og drift av energiforsyningen må være klarlagt før Lokalstyret eventuelt kan ta over ansvaret.
– Energiforsyningen er det som provoserer meg sterkest. Det går jammen ikke lenge før de vakre ord er glemt. Vi har jobbet med flere alternativer i denne saken og må få på plass et system, men at vi skulle få det i fanget på denne måten var overraskende, sier Mork.
Ordrett står det at det i forrige Svalbardbudsjett ble bestemt «at en ny reservekraftkilde i Longyearbyen skal brukerfinansieres. Justisdepartementet legger til grunn at Longyearbyen lokalstyre i 2007 starter arbeidet med å sikre Longyearbyens innbyggere reservekraft».

Miljøvennlig kraft
Det det egentlig betyr er ifølge statssekretær Pedersen, at regjeringen ønsker å utvikle en mer permanent og miljøvennlig energiforsyning i Longyearbyen.
– Vi måtte skrive noe om dette tema i årets budsjett. Det vi ønsker er å kjøpe oss litt mer tid for å finne bedre og mer varige løsninger, som eventuelle strakstiltak ikke skal stenge for, sier Pedersen.
I den forbindelse planlegger både justisminister Knut Storberget (Ap) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) et besøk til Svalbard i begynnelsen av februar neste år.
Det beroliger Kjell Mork.
– Det er tydelig at de har en konkret plan, men det skjønner man ikke ved å bare lese statsbudsjettet, påpeker han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!