Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Esso Norge presser Kings Bay

Forholdet mellom Esso Norge, som eier av tankanlegget i Ny-Ålesund, og Kings Bay som eier av stedet har uviklet seg fra vondt til verre det siste året. FOTO: Birger Amundsen

Esso Norge presser Kings Bay

Konflikten mellom Esso Norge og Kings Bay hardner til. Oljeselskapet tyr til usannheter for å presse Kings Bay ytterligere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.09.2010 kl 10:00

Statsselskapet Kings Bay, som eier og driver Ny-Ålesund, har i lengre tid vært i konflikt med Esso Norge når det gjelder tankanlegget i Ny-Ålesund. Utgangspunktet er et pålegg fra Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) til Esso Norge om å sikre tankanlegget selskapet eier i Ny-Ålesund mot utslipp.

Det er ikke Esso Norge særlig villig til, og har foreslått overfor Kings Bay at de overtar hele tankanlegget, med 500.000 kroner i kompensasjon.

Styreformann Knut Ore i Kings Bay mener det gamle og nedslitte anlegget vil påføre Kings Bay store utgifter, og krever 3,5 millioner kroner for å ta over ansvaret.

Ingenting har skjedd

Saken har vandret fram og tilbake mellom de to selskapene, uten at noen løsning er oppnådd. Esso Norge har frist på seg til 30. oktober med å utføre pålegget fra Klif. Så langt har ingenting skjedd, og ingenting tyder på at noe vil skje innen tidsfristen utløper om fem uker.

Esso Norge har truet med å fjerne hele anlegget, om Kings Bay ikke bøyer av og overtar. I så fall vil all virksomhet i Ny-Ålesund opphøre, da det ikke lenger vil være drivstoff til kraftstasjonen.

Har bestilt vinterdiesel

Samtidig som forhandlingene har pågått har Kings Bay bedt om vilkår for levering av diesel før vinteren setter inn. Esso Norge krever 850.000 kroner i frakt for at deres eget fartøy skal ta turen nordover med 500.000 liter diesel.

I en epost til Kings Bay skriver Svein H. Bjørnestad, leder av juridisk avdeling i Esso Norge, at det haster med ordren og at han finner det nødvendig å konkretisere dette for å unngå ytterligere misforståelser.

Han skriver: «Lokale myndigheter stenger farvannet rundt Svalbard 31. oktober pga isforhold. Esso´s fartøy «Bergen Faith» har imidlertid begrensede muligheter til å gå i dette farvannet etter 1. oktober, da de er helt avhengig av akseptable værforhold.»

Knut Ore reagerer på påstanden om at farvannet stenger 31. oktober, og sier at dette er noe Esso Norge sier for å presse Kings Bay ytterligere.

Uriktige påstander

Assisterende sysselmann Lars Fause sier at det ikke er riktig at farvannet stenges, og at Sysselmannen heller ikke uten videre kan gjøre det.

Svein H. Bjørnestad vil ikke kommentere påstanden om stenging, til tross for at det er han som har kommet med den. Han viser til presseansvarlig i Esso Norge, Eirik Hauge, som mener at det hele beror på en misforståelse.

Hauge forstår heller ikke hvorfor Bjørnestad i samme epost skriver at om lasten med diesel leveres etter 1. oktober må Kings Bay «fremskaffe aksept fra Klif om at de aksepterer slik levering». Ifølge sjefingeniør Lars Drolshammer i Klif er det ikke riktig.

Knut Ore sier at Kings Bay har vært i kontakt med alternativ leverandør av drivstoff, og at det ordner seg. Innen tankene fylles opp for vinteren må imidlertid eierforholdet være avgjort.

Drolshammer sier at de forholder seg til pålegget rettet til eieren av tankanlegget, Esso Norge, og at fristen fortsatt er 30. oktober.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!