Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Erstatning etter taxisalg

Intensjonen om å kjøpe Svalbard Maxi Taxi AS ble en dyr affære. Da kjøperen gikk tilbake på avtalen om å kjøpe halve selskapet, ble han saksøkt av tidligere eier. Nå må han betale erstatning for avtalebruddet. FOTO: Christopher Engås

Erstatning etter taxisalg

Stig Arve Grande trakk seg fra en avtale om å kjøpe Svalbard Maxi Taxi AS i 2012. Det må han nå betale erstatning for.

Tekst:

Publisert:

Det er Nord-Troms tingrett som har dømt Grande til å betale tidligere eier av drosjeselskapet, Trond Solbakk, 150.000 kroner i erstatning pluss saksomkostninger på over 83.000 kroner for kontraktsbrudd.

Bakgrunnen er at det to hadde en avtale om at Grande skulle kjøpe Solbakks aksjer i selskapet, men førstnevnte trakk seg fra kjøpet en måned senere.

Skulle kjøpe

Svalbard Maxi Taxi AS eies i dag av LNS Spitsbergen, som kjøpte selskapet av de tidligere eierne Trond Solbakk og Bård Gundersen for 500.000 kroner for to år siden.

Men før dette hadde eierne blitt budt 800.000 kroner for sine aksjer av Roy Albrigtsen og nevnte Stig Arve Grande. Albrigtsen skulle kjøpe Gundersen sin halvdel av aksjene, og Grande skulle kjøpe Solbakk sin halvdel.

Ble mistenksom

Grande inngikk en bindende kontrakt med Solbakk om å kjøpe hans halvdel av selskapet, mens Albrigtsen bare hadde en muntlig kontrakt om å kjøpe Gundersen sin del. Problemet oppsto da sjåførene i selskapet ble innkalt til møte med de to som planla å bli deres nye sjefer. I rettsdokumentene er møtet beskrevet slik:

«Under møtet kom det fram at sjåførene blant annet var misfornøyd med standarden på bilparken i selskapet. Videre ble det opplyst at sjåførene var sesongarbeidere og noen hadde planer om å si opp stillingene sine.

Etter møtet ble Albrigtsen og Grande også kjent med at selskapet hadde inngått nye husleiekontrakter, (…) som medførte økt husleie for selskapet».

Møtet fikk Albrigtsen til å trekke seg fra den muntlige avtalen om å kjøpe Gundersen sine aksjer, og Grande trakk seg også fra sin konrakt om å kjøpe Solbakk sine aksjer i drosjeselskapet.

Krevde erstatning

Trond Solbakk mente at Stig Arve Grande ikke hadde anledning til å heve avtalen, eller kreve prisavslag. Dette fordi partene ifølge Solbakk inngikk en bindende aksjekjøpsavtale. Grande hadde også ifølge Solbakk god tid til å sette seg inn i alle forhold rundt kjøpet. Solbakk hevdet videre at det ikke forelå noen mangler ved aksjekjøpet, og at all vesentlig informasjon om status for selskapet var tilgjengelig for Grande.

Solbakk tok i fjor saken inn for Svalbard forliksråd. Hans krav var at Grande måtte erstatte det som ble tapt etter at selskapet ble solgt til LNS Spitsbergen 300.000 kroner billigere enn først avtalt. Grande ble frifunnet i forliksrådet.

Så reiste Trond Solbakk sak ved Nord-Troms tingrett.

Full seier

Stig Arve Grande hevdet i retten at han var berettiget til å heve avtalen om aksjekjøp. Han mente han ikke hadde fått all informasjon som var relevant for selskapet, deriblant riktig status på bilparken og informasjon om nye avtaler som skulle være inngått med hensyn til husleieavtaler. Han mener videre at en forutsetning om at det skulle være mulig å drive selskapet videre med den bilparken den hadde, ikke var innfridd.

I retten kom det fram at LNS Spitsbergen i all vesentlighet har drevet selskapet uten å skyte inn kapital i bilparken, og at tidligere eier ikke kan sies å ha misledet Grande i forkant av avtaleinngåelsen.

Retten finner ikke at Grande hadde rett til å bryte kjøpsavtalen, og har gitt tidligere eier av Svalbard Maxi Taxi AS, Trond Solbakk medhold på alle punkt i saken.

Stig Arve Grande kan anke saken videre til lagmannsretten. Til Svalbardposten er han ordknapp.

– Jeg har ingen kommentarer til saken, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Nord-Troms tingrett har dømt Stig Arve Grande til å betale erstatning. Grande kan anke dommen. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!