Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Er klar for isen

«Noorderlicht» ligger til kai i Longyearbyen mens den venter på at det skal begynne å fryse til i Tempelfjorden. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Er klar for isen

«Noorderlicht» er rigget og lastet for nok en sesong i isen i Tempelfjorden. Om isen ikke legger seg, skal den seile turister i fjordene.

Tekst:

Publisert:

– Alt er klart, så når isen begynner å bygge så stikker vi, sier Steinar Rorgemoen som er daglig leder i Basecamp Spitsbergen.

Han forteller at seilskuta «Noorderlicht» har vært i Tempel­fjorden en gang allerede for å se an forholdene.

– Den skal ta noen flere turer fram til vi ser at det kan komme is. Det er ikke godt å si når det blir, men vi har veldig kort responstid.

På vann
I fjor førte salt atlanterhavsvann til at det ikke ble nok is i fjorden til at båten kunne fryse inne.

– Vi søkte Sysselmannen om å få ha båten lenger inne i fjorden enn tidligere, men fikk ikke lov fordi det var så lite is at det ble for trangt om plassen for dyra, sier Rorgemoen.

Da ble skuta stort sett liggende til kai i Longyearbyen, fram til mai.

– Da tok vi med folk på fjordcruise og det fungerte veldig bra. I år ønsker vi å være mer aktive og gjøre det tidligere på sesongen, dersom det ikke blir is. Hvordan det skal gjøres i praksis må vi komme tilbake til. I fjor var vi kanskje for sterke i troen på at skulle skje noe, sier Rorgemoen.

Han forteller at Basecamp fremdeles har bra booking på båten, og at det er stor interesse for å besøke den.

– I år skal vi gjøre det som er fysisk mulig for å ha turistene et døgn eller to inne i en fjord på Svalbard, sier han.

Får ikke flytte
Basecamp har også denne sesongen søkt Sysselmannen om alternativ posisjon i Tempelfjorden, enn den de tradisjonelt har fått tillatelse til.

– Vi har sett at litt lenger inn, og litt lenger øst i fjorden blir det is tidligere. Men det er teoretisk, vi må se hva som skjer i praksis, sier Rorgemoen.

Sysselmannen har tillatt at båten i år ligger lenger inn enn normalt, men ikke nærmere brefronten enn 6 kilometer fordi det kan få konsekvenser for dyrelivet.

På grunn av den usikre issituasjonen har Basecamp også søkt Sysselmannen om få fryse «Noorderlict» inn i Fridtjovhamna i Van Mijenfjorden denne sesongen. Bukta ligger i le av Akseløya, og der er det tradisjonelt bra med is.

Sysselmannen sier imidlertid nei, og begrunner avslaget med at innfrysningen kan få konsekvenser «som det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskap om. I forhold til Tempelfjorden er det betydelig mindre trafikk i området rundt Fridtjovhamna, økt trafikk vil derfor kunne få større, og ukjente konsekvenser.» De skriver videre at prosjektet også vil kunne være i konflikt med fangstinteressene i området.

Sysselmannen krever derfor en konsekvensutredning.

Risikofylt prosjekt
Sysselmannen jobber nå med et forslag til ny motorferdselsforskrift for Svalbard. Der vil de gjøre det enklere å stenge islagte fjorder for ferdsel i perioder med lite is, av hensyn til dyrelivet.

– «Båten i isen» er det mest risikofylte vi gjør når det gjelder kostnader, og naturen bestemmer. Om vi ikke vet på forhånd om Sysselmannen skal stenge fjorden eller ikke, blir det vanskelig med videre drift, sier Rorgemoen.

Han har likevel tro på å få til gode løsninger med Syssel­mannen.

– Jeg tror vi har mye de samme målene alle sammen. Vi må bare finne de praktiske løsningene for det. Med dialog skan det bli noen gode løsninger, sier han.

Søker ny periode
Tillatelsen Basecamp har til å fryse en båt inn i Tempelfjorden gjelder ut denne sesongen. Nå har Basecamp Spitsbergen søkt om å få fortsette prosjektet med «Noorderlicht» som de har brukt som innfrysingsbåt de siste elleve årene. Søknaden gjelder for 2016 til 2020.

De søker primært om å fryse skipet inne i Tempelfjorden, men også om å få bruke Fridtjovhavmna dersom det ikke blir is i Tempelfjorden. Rorgemoen forteller at Basecamp vil snakke med fangstmann Tommy Sandal før de bestemmer seg for om de vil gå i gang med en konsekvensutredning for Fridtjovhamna.

Nøkkelord

Se bildet større

Daglig leder Steinar Rorgemoen i Basecamp (innfelt) har søkt Sysselmannen om å forlenge «Båten i isen» til 2020. FOTO: Chrstopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!