Statsbudsjettet:

- Er dette det beste de greier, er jeg bekymret

- For lite, for sent, sier Ap om regjeringens pengeløfte.

Aps førstekandidat Arild Olsen er ikke imponert over regjeringens budsjettlekkasje.
Publisert

Mandag kom Høyres Bent Høie med høstens første budsjettlekkasje for Svalbard. Regjeringen gir 15 millioner kroner til planlegging av ny havn i Longyearbyen.

– Vi bevilger 15 millioner kroner til at Kystverket kan følge opp innspillene som er kommet fra Longyearbyen lokalstyre om ny havn her. Dette er neste steg i planleggingen, fortalte Høie, som nettopp har besøkt Svalbard.

Håpet på 100

Men Arbeiderpartiet blåser av summen.

- Det er en vits, og det gjenspeiler evnen dagens regjering har til å håndtere ei krise på. Den kommer altfor sent, sier Svalbard Aps førstekandidat Arild Olsen og legger til:

- Hvis dette er det beste de kan tilby, er jeg bekymret.

En viktig del av omstillingen på Svalbard blir å legge til rette for reiseliv og maritim virksomhet for å demme opp for bortfallet av gruvearbeidsplasser. Den nye havna er sentral i planleggingen, og Longyearbyen er gjennom Nasjonal transportplan lovet 200 millioner kroner til bygging av ny havn. De 15 millionene er en del av denne pakken.

I forkant hadde Ap håpet på 100 millioner gjennom statsbudsjettet den 7. oktober.

- Uheldig

Olsen mener i likhet med de fleste at det haster med å komme igang med tiltak for å demme opp for tapte arbeidsplasser. Han lister opp flytting av avfallsanlegget, at kullageret bygges inn og at rubbhaller rundt Mary-Anns Polarrigg flyttes for å gi plass til ny virksomhet. I tillegg er det mulig å begynne arbeidet på landsiden av den nye havna, han.

- Det er gledelig at man begynner prosjekteringen, men regjeringen har ikke tatt innover seg alvoret. Det er uheldig for de som bor her.

Ikke blendet

Heller ikke Svalbard Høyre er blendet av de 15 millionene. Partiets førstekandidat Torgeir Prytz sier summen betyr at prosjektet kan starte, men han sier også rett ut at han venter mer fra sin egen regjering.

– Jeg forventer mer, det gjør jeg. I hvert fall i den situasjonen vi er i nå. Og jeg forventer at de vurderer samfunnsøkonomi opp mot bedriftsøkonomi, sa han til Svalbardposten mandag.

Powered by Labrador CMS