Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Er dette det beste de greier, er jeg bekymret

Aps førstekandidat Arild Olsen er ikke imponert over regjeringens budsjettlekkasje. FOTO: Eirik Palm

Statsbudsjettet:

- Er dette det beste de greier, er jeg bekymret

- For lite, for sent, sier Ap om regjeringens pengeløfte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2015 kl 21:20

Mandag kom Høyres Bent Høie med høstens første budsjettlekkasje for Svalbard. Regjeringen gir 15 millioner kroner til planlegging av ny havn i Longyearbyen.

– Vi bevilger 15 millioner kroner til at Kystverket kan følge opp innspillene som er kommet fra Longyearbyen lokalstyre om ny havn her. Dette er neste steg i planleggingen, fortalte Høie, som nettopp har besøkt Svalbard.

Håpet på 100

Men Arbeiderpartiet blåser av summen.

- Det er en vits, og det gjenspeiler evnen dagens regjering har til å håndtere ei krise på. Den kommer altfor sent, sier Svalbard Aps førstekandidat Arild Olsen og legger til:

- Hvis dette er det beste de kan tilby, er jeg bekymret.

En viktig del av omstillingen på Svalbard blir å legge til rette for reiseliv og maritim virksomhet for å demme opp for bortfallet av gruvearbeidsplasser. Den nye havna er sentral i planleggingen, og Longyearbyen er gjennom Nasjonal transportplan lovet 200 millioner kroner til bygging av ny havn. De 15 millionene er en del av denne pakken.

I forkant hadde Ap håpet på 100 millioner gjennom statsbudsjettet den 7. oktober.

- Uheldig

Olsen mener i likhet med de fleste at det haster med å komme igang med tiltak for å demme opp for tapte arbeidsplasser. Han lister opp flytting av avfallsanlegget, at kullageret bygges inn og at rubbhaller rundt Mary-Anns Polarrigg flyttes for å gi plass til ny virksomhet. I tillegg er det mulig å begynne arbeidet på landsiden av den nye havna, han.

- Det er gledelig at man begynner prosjekteringen, men regjeringen har ikke tatt innover seg alvoret. Det er uheldig for de som bor her.

Ikke blendet

Heller ikke Svalbard Høyre er blendet av de 15 millionene. Partiets førstekandidat Torgeir Prytz sier summen betyr at prosjektet kan starte, men han sier også rett ut at han venter mer fra sin egen regjering.

– Jeg forventer mer, det gjør jeg. I hvert fall i den situasjonen vi er i nå. Og jeg forventer at de vurderer samfunnsøkonomi opp mot bedriftsøkonomi, sa han til Svalbardposten mandag.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!