Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Er det en ting vi ikke ønsker, så er det å tiltrekke mer fugler

Et nytt avfallsanlegg og industriområde på Hotellneset vil ligge like ved rullebanen til flyplassen. Avinor kan sette en stopper for bygging, og er blant annet redde for flere fugler som kan true flysikkerheten, sier lufthavnsjef Morten Ulsnes. FOTO: Ole Magnus Rapp

Frykter for flysikkerheten:

– Er det en ting vi ikke ønsker, så er det å tiltrekke mer fugler

Avinor vil ikke ha avfallsanlegget nærmere flyplassen.

Tekst:

Publisert:

Store bygninger på Hotellneset kan også komme i konflikt med lufthavna.

I april vedtok politikerne i lokalstyret å flytte avfallsanlegget fra Sjøskrenten til Hotellneset. Lenge har det blitt diskutert om den burde flyttes dit eller til den gamle ORV-tomta ovenfor småbåthavna.

I sin høringsuttalelse til ny arealplan skriver Avinor at de ikke vil tillate avfallsanlegg på den gamle ORV-tomta.

Det fordi damp og gass fra et eventuelt avfallsforbrenningsanlegg der kan være en fare for flysikkerheten, i tillegg til at et anlegg vil være et hinder i inn- og utflyginssektoren til lufthavna.

Et avfallsanlegg tiltrekker seg normalt også fugl. På grunn av kollisjonsfaren med fugl setter restriksjonsplanen for flyplassen en stopper for et slikt anlegg, skriver de.

Se bildet større

Gåsa kan være søt, men har ingenting i en flymotor å gjøre. FOTO: Geir Barstein

Hotellneset problematisk

Nå har politikerne vedtatt at avfallsanlegget skal ligge på Hotellneset. Heller ikke det er ideelt for flyplassen.

– I utgangspunktet tillater ikke restriksjonsplanen vår noe nærmere enn fem kilometer fra flyplassen. På ORV var det hinderproblematikk i tillegg til fugler og sveveavfall. Hotellneset er slik sett en bedre plassering, men ikke optimalt med tanke på flyplassen som ligger medstrøms når det gjelder den fremherskende vindretningen. Det er sagt at det skal være et lukket anlegg, så vi må se når planene er klare. Men strengt tatt i er ikke Hotellneset heller greit ut fra restriksjonsplanen, sier lufthavnsjef Morten Ulsnes.

– Hva vil dere gjøre videre?

– Vi må jo realitetsbehandle et ferdig forslag. Jeg kan ikke forskuttere innstillingen til det, men det må gjøres en grundig vurdering av type anlegg og plassering. Er det en ting vi ikke ønsker, så er det å tiltrekke mer fugler. Så må vi se om det blir forbrenning, og så har du det med sveveavfall som vi ikke ønsker. Vi ser det allerede nå, ikke fra avfallsanlegget, men fra byen. Søppel setter seg fast på flyplassgjerdet, og hver vår må vi ta tak i det, sier Ulsnes.

Turbulens

Avinor skriver også at områdene som er foreslått som næringsområder ved Kullkaia på Hotellneset er underlagt restriksjoner når det gjelder hinder og høyde. «Lagerhaller/bygg i området kan skape farlig turbulens ved ugunstige vindretninger», står det i høringsuttalelsen.

Avinor vil derfor kreve at utbygger gjennomfører turbulensanalyse og risikoanalyse før det godkjennes nye bygg i området. Avinor kan heller ikke godkjenne virksomhet som slipper ut varme gasser eller flammer, fordi det vil øke faren for turbulens.

– Vi må i alle fall få alle planer til vurdering. Så må vi ta stilling til om det må gjøres en analyse. Det er strenge krav, og vi må også gå god for planene overfor luftfartsmyndighetene, sier Ulsnes.

Tror på løsning

Linn Tautra Grønseth som er enhetsleder for plan og utvikling i Longyearbyen lokalstyre, tror flyttingen av avfallsanlegget vil gå i orden.

– Jeg tror det kommer an på hvordan avfallsanlegget blir. Vi har ikke planer om matavfall som kan tiltrekke seg fugler der. Dette er ett av innspillene vi må ha møte om, for å avklare nærmere hva Avinor mener, sier Grønseth.

Hun forteller at LL har vært klar over at Avinor har restriksjonsplaner for flyplassen, og har derfor hatt møter med dem underveis. Avinor er også sikret medbestemmelse i plan- og byggesaker innenfor restriksjonsområdet.

Nå skal arbeidet med å lage en delplan for Hotellneset starte.

– Avinor må nok være tett med på den prosessen. Jeg er ganske sikker på at dette lar seg løse, men vi må planlegge nøye, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!