Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Energiverket kan blåse i svartrøyken

Det nye røykgassanlegget er et sinnrikt system bygd sammen med Energiverket. Det skal rense avgassene for nitrogenoksid, svovel, og støv og partikler. Energisjef Kim Røkenes forteller at anlegget fungerer etter hensikten, men at de har diskusjoner med leverandøren om detaljer en måned før den formelle overtagelsen. FOTO: Christopher Engås

Energiverket kan blåse i svartrøyken

Anlegget som renser røykgassen fra Energiverket er snart klart for overtakelse.

Tekst:

Publisert:

Den 14. juni i fjor la tidligere lokalstyreleder Christin Kristoffersen og Tomas Feilenreiter fra det franske selskapet LAB GmbH ned grunnsteinen for røykgassanlegget. I neste måned skal Longyearbyen lokalstyre etter planen overta anlegget.

Prislappen var opprinnelig på 115 millioner kroner, men siden valutakursene ikke har stått i favør av den norske kronen siden starten, blir sluttregningen noe høyere.

Røyken «borte»

Observante innbyggere i Longyearbyen har merket seg at røyken fra pipa til Engergiverket har vært «borte» store deler av tiden siden testkjøringen av røykgassanlegget startet i september. Det stemmer ikke. At røyken ikke vises så godt er faktisk ei «bivirkning» av det nye renseanlegget.

– Tidligere var røykgassene varme da de gikk ut i pipa. På grunn av prosessene de går gjennom nå er de mye kaldere, og da vises de ikke så godt ut fra pipa, sier energisjef Kim Røkenes.

SO2, NOx og støv

Røyken er der. Den er bare kaldere, og vises derfor ikke. Den er også mye mindre skadelig til luft, selv om den utskjelte CO2 andelen i avgassene er den samme. Det er svovel (SO2), nitrogenoksid (NOx) og støv og partikler det blir vesentlig mindre av når røykgassen renses gjennom det nye anlegget.

I de nye kravene, som trer i kraft 1. januar, blir tillatelsen for utslipp av svovel redusert til en sjuendedel av det den var tidligere. For nitrogenoksid blir tillatelsen mer enn halvert, og når det gjelder støv og partikler, får Energiverket bare slippe ut drøyt fem prosent av det som er tillatt i dag (se tabell).

Pisser ut NOx

Urea er et stoff som ble oppdaget i 1773, og var den første organiske forbindelsen som ble fremstilt kunstig i laboratorium. Urea kan faktisk fremstilles av urin. Stoffet har den kvaliteten at når ei oppløsning, i vårt tilfelle blandet med sjøvann, sprayes inn i røykgassen i kjelene i Energiverket, blir nitrogenoksiden omdannet til nitrogen, som er en naturlig del av jordatmosfæren.

Energiverket har gått til innkjøp av 80 tonn med urea, som gjennom et doseringssystem i røykgassanlegget, sprayes inn i kjelene hvor røykgassen dannes.

Svovel skrubbes

For å rense røykgassen for svovel, brukes en enorm sylinder bestående av sjøvann som røyken går gjennom. Sjøvannet sprayes gjennom gassen med dyser etter hvert som den går gjennom sylinderen. Det er denne som lager mest lyd i renseanlegget, når det er i gang.

– Røykgassen sprayes med sjøvann, som tar opp svovelen. Vannet med svovel går deretter ut i fjorden. Dermed slipper man de samme utslippsnivåene av svovel i røykgassen som tidligere, sier Røkenes.

Støv elektrifiseres

Den absolutt største komponenten i den nye røykgassanlegget er et enormt elektrofilter som tar støv og partikler ut av røykgassen. Enkelt fortalt består innholdet av store plater som lades med strøm, som igjen tiltrekker seg støv og partikler. Når platene er fulle slås de rene, og støvet samles opp i bunnen og blir skrapt vekk mekanisk slik at det kan kjøres på deponi. Støvet og partiklene blir ikke borte, de går bare ikke ut til luft som tidligere.

Tirsdag denne uken kom representanter fra den franske leverandøren av anlegget til Longyearbyen. De siste arbeider skal gjøres før Longyearbyen lokalstyre formelt overtar anlegget i neste måned.

Diskusjoner gjenstår

– Anlegget fungerer bra. Men som alltid i slutten av store prosjekt, så «flasker det seg til». Anlegget er ikke overlevert ennå, og vi har noen diskusjoner igjen med leverandøren, sier Røkenes.

Blant flere tema som skal diskuteres med leverandøren er temperaturen i renseanlegget. I øvre del ligger temperaturen på opptil 45 grader, og det stilles spørsmål til hvor godt tekniske komponenter fungerer over tid i så høye temperaturer.

Se bildet større

Urea blandes med sjøvann, før det sprayes inn i røykgassen, for å rense for nitrogenoksid (NOx). FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Siden Energiverket ble fyrt opp første gang i 1982, har Longyearbyens befolkning blitt vant til at det kommer mørk røyk fra pipa. Det skal det nå bli en slutt på. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Den hvite kolossen til høyre dekker store deler av renseanlegget. Den brukeer strøm for å ta støv og partikler ut av røyken fra Energiverket. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!