Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Energidebatt i Stortinget

 

Energidebatt i Stortinget

Tirsdag skal Stortinget diskutere om Longyearbyen skal få nytt kullkraftverk med CO2-rensing, slik som Høyre har foreslått.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2012 kl 08:36

Forslaget er nå behandlet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og støttes av komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti.

De mener at et energiverk med CO2-rensing på Svalbard, kombinert med lagring av CO2 i grunnen, vil være med på å utvikle fremtidsrettet og effektiv teknologi for CO2-håndtering.

De tre partiene ber Stortinget og regjeringen legge til rette for at det etableres et nytt kullkraftverk med CO2-rensing som skal stå klart i løpet av 2015.

Etterlyser en plan

I innstillingen står det også at Høyre, KrF og FrP savner en helhetlig plan for energiforsyningen i Longyearbyen:

«Man har ikke konkludert verken når det gjelder valg av fremtidig energibærer, strategi for fremtidig energiforsyning eller helhetlig krav til rensing. Det er illustrerende at det er bevilget 73 mill. kroner til rensing av sot, svovel og NOx i dagens 30 år gamle kraftverk - uten at man samtidig har vurdert framtiden for kullkraftverket. Det betyr at man risikerer å bruke 73 mill kroner i rensing av et kraftverk som man kan konkludere med at skal erstattes om kort tid.»

Opposisjonspartiene peker også på at kullkraftverk internasjonalt sett er den mest relevante forurensingskilden å rense for klimagasser.

Komiteen har også merket seg at et kullkraftverk med CO2-rensing kan brukes som demo-prosjekt, og at dette får støtte lokalt av Unis, men også av aktører som Sintef og miljøorganisasjoner.

Saken skal diskuteres i Stortinget tirsdag.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!