Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Energidebatt i Stortinget

 

Energidebatt i Stortinget

Tirsdag skal Stortinget diskutere om Longyearbyen skal få nytt kullkraftverk med CO2-rensing, slik som Høyre har foreslått.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2012 kl 08:36

Forslaget er nå behandlet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og støttes av komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti.

De mener at et energiverk med CO2-rensing på Svalbard, kombinert med lagring av CO2 i grunnen, vil være med på å utvikle fremtidsrettet og effektiv teknologi for CO2-håndtering.

De tre partiene ber Stortinget og regjeringen legge til rette for at det etableres et nytt kullkraftverk med CO2-rensing som skal stå klart i løpet av 2015.

Etterlyser en plan

I innstillingen står det også at Høyre, KrF og FrP savner en helhetlig plan for energiforsyningen i Longyearbyen:

«Man har ikke konkludert verken når det gjelder valg av fremtidig energibærer, strategi for fremtidig energiforsyning eller helhetlig krav til rensing. Det er illustrerende at det er bevilget 73 mill. kroner til rensing av sot, svovel og NOx i dagens 30 år gamle kraftverk - uten at man samtidig har vurdert framtiden for kullkraftverket. Det betyr at man risikerer å bruke 73 mill kroner i rensing av et kraftverk som man kan konkludere med at skal erstattes om kort tid.»

Opposisjonspartiene peker også på at kullkraftverk internasjonalt sett er den mest relevante forurensingskilden å rense for klimagasser.

Komiteen har også merket seg at et kullkraftverk med CO2-rensing kan brukes som demo-prosjekt, og at dette får støtte lokalt av Unis, men også av aktører som Sintef og miljøorganisasjoner.

Saken skal diskuteres i Stortinget tirsdag.

 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!