Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ender-lig tilbake

Ærfugl-far passer på mens «mor» ser etter om reiret passer. FOTO: Ole Maganus Rapp

Ender-lig tilbake

Nå våkner dalen til liv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2016 kl 09:57

Snøspurven var blant de første, så kommer gjessene, ærfuglen og alle de andre. Noen i flokker, andre parvis eller noen alene. De er slitne etter å ha strevd i motvind og kanskje ikke fått pause på Bjørnøya. Her nord er hver minste tinte flekk og dam populær, og tilbyr hvile og næring til de bevingede sommergjester.

Har det travelt

Nå står mye hygge på programmet. Fuglene skal spise seg mette og hvile ut. Så går det slag i slag; Kurtise, jage bort konkurrenter, paring, ordne reir, egglegging, ruging, klekking, ale opp unger og skaffe mat. Alt må skje raskt. Sommeren er kort.

Hele tiden vokter man seg og sine for rovfugl og rev. Langs kysten vet også isbjørnen at dette er tiden for egg-delikatessene.

Trygt mellom hundene

Et av Svalbards tryggeste hekkesteder er mellom hundegårdene like utenfor byen. I fjor sommer var det nærmere 500 ærfugl-reir her, samt noen gjess. Hundene holder reven på avstand og selv den glupske stormåsen synes det er skummelt å angripe akkurat her.

Idyllen råder mellom polarhundene. Fugle-hannen passer på at «mor» får fred, og når hun starter hekkingen vimser han rundt som en hvilkensomhelst annen mann på fødestuen.

Farligst for fuglene er det å krysse veien. Man vagger forsiktig på kryss og tvers, og det er en god grunn til at det står et skilt i området der folk bes være oppmerksom på fuglene.

Se bildet større

Etter en lang ferd over havetkan hvitkinngåsa endelig hvile ut og strekke på vingene. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!