Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ender-lig tilbake

Ærfugl-far passer på mens «mor» ser etter om reiret passer. FOTO: Ole Maganus Rapp

Ender-lig tilbake

Nå våkner dalen til liv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2016 kl 09:57

Snøspurven var blant de første, så kommer gjessene, ærfuglen og alle de andre. Noen i flokker, andre parvis eller noen alene. De er slitne etter å ha strevd i motvind og kanskje ikke fått pause på Bjørnøya. Her nord er hver minste tinte flekk og dam populær, og tilbyr hvile og næring til de bevingede sommergjester.

Har det travelt

Nå står mye hygge på programmet. Fuglene skal spise seg mette og hvile ut. Så går det slag i slag; Kurtise, jage bort konkurrenter, paring, ordne reir, egglegging, ruging, klekking, ale opp unger og skaffe mat. Alt må skje raskt. Sommeren er kort.

Hele tiden vokter man seg og sine for rovfugl og rev. Langs kysten vet også isbjørnen at dette er tiden for egg-delikatessene.

Trygt mellom hundene

Et av Svalbards tryggeste hekkesteder er mellom hundegårdene like utenfor byen. I fjor sommer var det nærmere 500 ærfugl-reir her, samt noen gjess. Hundene holder reven på avstand og selv den glupske stormåsen synes det er skummelt å angripe akkurat her.

Idyllen råder mellom polarhundene. Fugle-hannen passer på at «mor» får fred, og når hun starter hekkingen vimser han rundt som en hvilkensomhelst annen mann på fødestuen.

Farligst for fuglene er det å krysse veien. Man vagger forsiktig på kryss og tvers, og det er en god grunn til at det står et skilt i området der folk bes være oppmerksom på fuglene.

Se bildet større

Etter en lang ferd over havetkan hvitkinngåsa endelig hvile ut og strekke på vingene. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!