Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig ro for løs kanon

Etter å ha bli flyttet rundt i 24 år, er kanonen på plass i sin gamle stilling på Heerodden. FOTO: Harry Lemon

Endelig ro for løs kanon

Etter flere års kamp om plasseringen, er den gamle kanonen fra krigens dager på plass i sin gamle stilling på Heerodden. Nymalt og stelt som aldri før.

Kanoen var tilbake på Heerodden alt i fjor sommer, men ble like etterpå flyttet inn til Barentsburg for oppussing.

Tidligere i måneden ble den så igjen plassert i sin opprinnelige stilling fra krigens dager, finere og blankere enn den noensinne har vært.

Kanonen sto opprinnelig om bord i den norske jageren «Sleipner», og ble plassert på Heerodden etter at norske styrker hadde slått seg til i Barentsburg våren 1942. To andre kanoner fra jageren ble plassert i Longyearbyen, en av dem på Hotellneset. Disse er gått tapt.


Kampkanon

I 1987 oppsto en drakamp mellom Forsvarsdepartementet og Sysselmannen på den ene siden, og Kulturvernet for Svalbard, Svalbard Museum og Det Norske Svalbardselskap på den andre siden.

Makta vant, og det førte til at kanonen i 1989 ble flyttet fra Heerodden til Hotellneset. Begrunnelsen var at russerne ikke tok godt nok vare på kanonen.

Plasseringen på Hotellneset var nokså tilfeldig, i og med at ingen husket nøyaktig hvor kanonen var blitt plassert. Det fantes heller ingen spor etter det opprinnelige stedet.


Pusset opp

Etter 22 år på Hotellneset, uten at noen brydde seg om den, ble kanonen høsten 2011 flyttet tilbake til Barentsburg og plassert på Heerodden året etter.

Nå har russerne pusset den opp etter alle kunstens regler. Den gamle kanonen vil forhåpentligvis få noen fredelige år i sin gamle stilling, med utsyn over Isfjorden og videre ut i storhavet.

Hvorvidt kanonen fortsatt er i stand til å avfyre skudd, er vel heller tvilsomt.

Nøkkelord

Se bildet større

Kanonen på verkstedet i Barentsburg. FOTO: Harry Lemon

Se bildet større

Mobil kanon. FOTO: Harry Lemon

Se bildet større

Kanonen løftes på plass i stillingen på Heerodden. FOTO: Harry Lemon

Se bildet større

Kanonen har det meste av Isfjord-munningen innen rekkevidde. FOTO: Harry Lemon

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!