Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig fiber for bedriftene

Fiberrik kost: Laurits Finjord fra Telenor er oppe på kaldloftet i Post- og bankbygget for å legge inn fiber til bedriftskunder. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Endelig fiber for bedriftene

Longyearbyen blir første tettsted i Norge der alle har bredbånd via fiberkabel.

– Innenfor isbjørnskiltene i Longyearbyen har snart alle tilgang på fiber, sier administrerende direktør Harald Fagermoen ved Telenor Svalbard.
Fiber er en måte å levere bredbånd på. Datasignaler overføres ved hjelp av lys – og dermed også med lysets hastighet. Har man bredbånd gjennom kobberkabel, også kjent som telefonlinja, setter den en begrensning på hvor stor hastighet det er mulig å få. Fiberkabelen har ingen slik begrensning.

TV-tilbud i kopper
Alle private husstander i Longyearbyen har hatt fibernett siden 2009/10. Det henger sammen med at TV-tilbudet før i tiden gikk over kobberkabel. Men denne kabelen hadde en begrensning på 450 kunder. Da etterspørselen steg, måtte Telenor se seg om etter nye måter å dekke behovet på. Valget falt på fiber.
Men bedriftene har fortsatt ikke fått nyte godt av fiberens fortreffeligheter – før nå. I sommer la Telenor ned en rekke fiberkabler i sentrum av Longyearbyen. I disse dager løper flere av installatørene i selskapet rundt i kriker og kroker av Longyearbyens bedrifter for gjøre bredbåndslinjene klare til bruk.
– Vi har igjen noen på de gode, gamle kobberlinjene, men håper at disse er over til fiber ved nyttår. Da blir vi det første tettstedet i Norge som bare har fiber, sier Fagermoen.

Misunnelig fastland
Det betyr at bedriftene kan få så raske linjer de ber om – opp til 100 megabyte i sekundet.
Fagermoen sier at mange telebrukere på fastlandet misunner tilbudet i det han hevder er Norges mest digitaliserte samfunn.
– Vi var det første tettstedet som fikk 4G på mobil, og nå har vi lagt til en del nye frekvenser slik at det også støttes av telefoner som for eksempel iPhone 5. Men da må du ha sim-kort som støtter dette, og det er det bare Telenor som har foreløpig, sier Fagermoen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!