Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig fiber for bedriftene

Fiberrik kost: Laurits Finjord fra Telenor er oppe på kaldloftet i Post- og bankbygget for å legge inn fiber til bedriftskunder. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Endelig fiber for bedriftene

Longyearbyen blir første tettsted i Norge der alle har bredbånd via fiberkabel.

– Innenfor isbjørnskiltene i Longyearbyen har snart alle tilgang på fiber, sier administrerende direktør Harald Fagermoen ved Telenor Svalbard.
Fiber er en måte å levere bredbånd på. Datasignaler overføres ved hjelp av lys – og dermed også med lysets hastighet. Har man bredbånd gjennom kobberkabel, også kjent som telefonlinja, setter den en begrensning på hvor stor hastighet det er mulig å få. Fiberkabelen har ingen slik begrensning.

TV-tilbud i kopper
Alle private husstander i Longyearbyen har hatt fibernett siden 2009/10. Det henger sammen med at TV-tilbudet før i tiden gikk over kobberkabel. Men denne kabelen hadde en begrensning på 450 kunder. Da etterspørselen steg, måtte Telenor se seg om etter nye måter å dekke behovet på. Valget falt på fiber.
Men bedriftene har fortsatt ikke fått nyte godt av fiberens fortreffeligheter – før nå. I sommer la Telenor ned en rekke fiberkabler i sentrum av Longyearbyen. I disse dager løper flere av installatørene i selskapet rundt i kriker og kroker av Longyearbyens bedrifter for gjøre bredbåndslinjene klare til bruk.
– Vi har igjen noen på de gode, gamle kobberlinjene, men håper at disse er over til fiber ved nyttår. Da blir vi det første tettstedet i Norge som bare har fiber, sier Fagermoen.

Misunnelig fastland
Det betyr at bedriftene kan få så raske linjer de ber om – opp til 100 megabyte i sekundet.
Fagermoen sier at mange telebrukere på fastlandet misunner tilbudet i det han hevder er Norges mest digitaliserte samfunn.
– Vi var det første tettstedet som fikk 4G på mobil, og nå har vi lagt til en del nye frekvenser slik at det også støttes av telefoner som for eksempel iPhone 5. Men da må du ha sim-kort som støtter dette, og det er det bare Telenor som har foreløpig, sier Fagermoen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!