Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Enda et dyr med rabies

Så langt er det påvist rabies i tre reinsdyr og en rev i nærheten av Longyearbyen. FOTO: Sysselmannen

Enda et dyr med rabies

Reinsdyret som ble funnet på Platåberget i helgen hadde også rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2011 kl 15:23

Sysselmannen tok søndag prøver av et reinsdyr på Platåberget, som Veterinærinstituttet har analysert. Resultatene viser at reinen hadde rabies.   

– Setter dere i gang flere tiltak nå som nok et dyr har fått påvist rabies?

– Nei, vi fortsetter med overflyvinger med helikopter og tar de samme forholdsreglene som før, svarer seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke. 

I dag settes også de fem første revefellene ut i nærområdet til Longyearbyen. Dette gjør Sysselmannen i samarbeid med Norsk Polarinstitutt. Kart over plassering av fellene vil bli publisert på Sysselmannens nettsider i løpet av ettermiddagen. 

Ikke smittet

Veterinærinstituttet har også analysert prøver av reinsdyret som ble slaktet i Polarflokken barnehage. Prøvene viser at reinsdyret ikke var smittet av rabies. 

En død rev som ble funnet i Colesdalen før helgen ble også sendt til veterinærinstituttet. Reven hadde imidlertid ligget så lenge i naturen at det ikke lot seg gjøre å få tatt prøver av den.

– Det var rett og slett for lite hjernesubstans igjen, sier Stokke. 

Mange tok vaksinen

I forrige uke gikk Folkehelse­instituttet ut med en gerenell anbefaling til alle som har vært i direkte kontakt med spytt, munnhule og sentralnervesystemet, til reinsdyr, for eksempel i forbindelse med jakt, om å vaksinere seg. Sentralnervesystemet sitter i hjernen og ryggmargen.

Sykehuset satte derfor i gang med massvaksinering mandag og tirsdag denne uka. Så langt er 270 personer vaksinert. I tillegg får rundt ti personer i Barentsburg og fire i Ny-Ålesund tilbud om vaksine, i tillegg til de to fangstmennene Harald A. Soleim og Tommy Sandal. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!