Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En viktig konsekvens

Alle begynner etter hvert å bli riktig så samstemte i at framtiden ligger i å ha fastboende på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Store Norske har signalisert at de vil gjøre alt de kan for at deres ansatte skal bo i Longyearbyen, og denne uka ble også rapporten som mange har ventet lenge på offentliggjort. Allerede i fjor høst varslet sentrale myndigheter at de skulle vurdere den utstrakte pendlingen mellom fastlandet og Svalbard, og at pendlerne får svalbardskatt. Nå foreligger svaret på hva myndighetene synes om særbehandlingen mange hittil har fått.

Det kommer ikke som noen overraskelse at arbeidsgruppa, som består av medlemmer fra Finans-, Justis- og Utenriksdepartementet, konkluderer med at folk som ikke bor på Svalbard heller ikke bør ha svalbardskatt. Riktignok skal de som har midlertidige arbeidsopphold på over 30 dager fortsatt skatte til Svalbard for det de tjener her. Men det kan bli slutt på at man kan jobbe i Svea i fjorten dager og reise hvor man vil de neste fjorten dagene, og likevel få svalbardskatt. Måten å kontrollere det på kan bli gjennom passasjerlistene til flyselskapene. Eller selskapet, nå som Norwegian trekker seg ut av svalbardmarkedet igjen. Å bruke flylister for å overvåke hvor folk beveger seg strider mot frihetstanken vi ønsker å forbinde med Svalbard. Om man befinner seg i Bergen, Kjøllefjord eller på Verlegenhuken i sine friperioder burde ikke være skattemyndighetenes problem. Det er heller ingen god løsning at de samme myndighetene har ukentlige runder i Longyearbyen der de kikker inn i byens mange vinduer, for å finne ut hvilke hybelleiligheter som står tomme. Problemstillingen finnes ikke noe annet sted i Norge, så her må man tenke kreativt og nytt, og heller lage et system som skaper tillit.

Det er ikke vanskelig å forstå at myndighetene ønsker å stimulere til at flere skal bo i Longyearbyen. Men det hjelper ikke bare å innføre nye regler og gå inn for å overvåke befolkningen. For samtidig som det snakkes varmt om det etter hvert så velkjente robuste familiesamfunnet, hvor enn man snur seg nå om dagen, står mange av barnefamiliene som allerede bor i Longyearbyen i fare for å ikke få barnehageplass til sine minste. For at Longyearbyen lokalstyre fortsatt skal kunne smykke seg med at de har full barnehagedekning, vurderer de å endre vedtektene, noe som innebærer en aldersgrense på ett år for å få en barnehageplass. På papiret ser alt greit ut når man så skal definere full barnehagedekning. Virkeligheten blir en ganske annen for de det gjelder. Småbarnsforeldrene i Longyearbyen fortviler over de nye planene, som for mange kan bety vanskelige økonomiske tider. Noen tvinges i verste fall til å flytte. Det blir ikke noe robust familiesamfunn av slikt.

Det er ikke særlig konsekvent å på den ene siden stramme inn skattereglene, for å få flere til å bo i Longyearbyen, og på den andre siden stramme inn på tjenestetilbudet, så situasjonen blir uholdbar for de som velger å bo her. Skal man piske de man mener tøyer strikken, bør man også ha en gulrot på lur for de som følger spillereglene.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!