Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En vev av solødemusikk

Liv Mari Schei hadde med seg blant andre Finn Sletten (t.v.) på trommer og Kyrre S. Fledsberg som lydtekniker under innspillingen. FOTO: Birger Amundsen

En vev av solødemusikk

Øyvind Granden Berg var på Moldejazz da han fikk en tekstmelding fra Liv Mari Schei. Det var i boks, plateinnspillingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Scenen på Huset er fylt med notestativer, musikere, ledninger og mikrofoner. En klarinett spiller skalaer nede i salen. Det er like før innspillingen skal starte, en uke med intens øving er snart over.
– Det var et lykketreff egentlig, sier Øyvind Granden Berg. Vi traff hverandre i vår under 100-årsjubileet her oppe. Magne, som var prest, satte sammen noen musikere per telefon. Så traff vi hverandre her oppe og ville gjøre en konsert i Gruve 7. Konserten skulle vare i maks tre kvarter. Den varte i en time og et kvarter. Det var en utrolig flott opplevelse, sier han. Så begynte CD-planene til Liv Mari Schei å ta form.

Løse tråder
– Det var fryktelig mange løse tråder som måtte festes før dette kunne bli noe av, sier Øyvind.
Så i sommer var trådene festet, og Øyvind fikk tilsendt noter fra Liv Mari.
– Det er ganske spesielt, måten du har arrangert det på, sier hun.
Ikke standard besetning akkurat, stort sett folk fra Longyearbyen.
– Arrangementet kom som bilder i hodet mitt. Det meste av arrangeringen er gjort på fastlandet, men deler er snekra her oppe. Det er litt tøft å tenke på. Det er et ekstra kraftig vitnesbyrd å spille inn plata her oppe og være de første til å gjøre det, spille inn CD i Longyearbyen, sier arrangøren.
–I alle fall musikk med tekster, skyter Liv Mari inn.

Gamle tekster
Tekstene har Liv Mari funnet i Svalbardposten og Mørketidene, de første fra 1925.
– De fleste tekstene hadde ukjent forfatter, så det er litt vanskelig å vite hvem som har skrevet dem. De er jo døde nå, sier hun. Andre tekster er skrevet på bestilling.
– Jeg tror to av tekstene er skrevet av folk som ikke kommer fra Svalbard, resten er fra dagliglivet her oppe, sier hun.
Det ble nok gjort mye kreativt i Longyearbyen før i tiden, etter at den siste båten til fastlandet hadde gått.

Pondus og lydprøver
Så er tida der, innspillinga skal starte.
– Kompet blir spilt inn i dag, og vi må prøve å gjøre oss helt ferdig, sier Øyvind. Cellisten er med på alle sangene og må reise ned i morgen.
– Kanskje du bare skal dirigere i dag Liv Mari? spør tekniker Kyrre.
– Så legger vi kompet først og sangen etterpå?
Så blir det slik. Skalaene fortsetter og cellisten sitter og leser Pondus på notestativet, mens Mads Arvid K. Sandvik og Bjørn Anders Nymoen drikker cola og spiser tortillachips og ler og venter på at det skal bli deres tur til lydprøve. Etter at volumet på bassforsterkeren er skrudd ned, slik at den ikke lenger utfører ryggmassasje, og alle instrumentene har fått godkjent lyd begynner det. Kompet spiller sammen, vever et teppe som brer seg ut over kinosalen og lørdagsnatta.

Siste stemme
Det er mandag, og det siste laget med musikk skal inn i miksebordet og gjøre blandingen fullkommen. Scenen er strippet for instrumenter, stoler, stativer og cola. To nakne mikrofoner står midt på gulvet. Koret skal være med på to av sangene.
– Vi skal synge på «Der stiger et land» og «Sjå krossen blenkjer», sier Anne Lise K. Sandvik. Hun slår seg på lårene og brystet og synger nei, nei, nei, nei, ja, ja, og mommer.
Så entrer koret scenen. Stiller seg opp, tester stemmene og vever den siste delen av musikkteppet sammen.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!