Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– En tone har stilnet i Longyearbyen

Sysselmann Kjerstin Askholt leste opp en melding fra statsminister Erna Solberg. Rundt 300 hadde møtte opp i kirka for å ta farvel med Atle Husby (42), en av de to omkomne i rastragedien. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Rastragedien:

– En tone har stilnet i Longyearbyen

En fullsatt kirke mintes Atle Kjartan Husby (42).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2015 kl 14:19

En fullsatt Svalbard kirke mintes morges Atle Kjartan Husby (42) som mistet livet i rastragedien lørdag formiddag. Stunden ble innledet av Store Norske Mandskor som samlet seg ved kisten og sang for sin døde venn og korkollega.

– Det er mye verre enn en vond drøm. Det er virkelig. Atle har gått bort. En tone i Longyearbyen har stilnet, sa sokneprest Leif Magne Helgesen.

– Det har vært en god adventstid i byen. Med julekonserter og juleavslutning og juletrær og lys. Så gikk mørket over i svart. En av dem som har vært med og tent mange lys med sin musikk, med sitt smil, med sin sin humor og engasjement, har reist på slutt.

Se bildet større

Trebarnsfar Atle Kjartan Husby (42) omkom i snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Husby, opprinnelig født i Oslo, men oppvokst på Ås, var lærer på Longyearbyen skole og sterkt engasjert i kulturlivet på øya.

– Atle var en musikkunstner. Han tok de fleste instrumenter, og hadde med seg trombonen og tubaen til byen. Han hadde musikken og en smittende lek i seg. Han var en hyllest til livet. Det er mange som vil savne ham, sa Helgesen.

Han etterlot seg tre barn, Bendik, Mali og Rasmus.

Sysselmann Kjerstin Askholt leste opp en hilsen fra statsmister Erna Solberg og regjerningen til Longyearbyen og de vel 300 frammøtte.

– Det er med stor sorg jeg har fulgt med på det som har skjedd. Snøskredet og de forferdelige bildene har berørt et helt land. Naturkreftene er sterke i Norge. Det har svalbardsamfunnet smertelig fått oppleve. To uskyldige liv er revet bort, sier Solberg i meldingen.

Se bildet større

Det store flakskredet fra Sukkertoppen krevde to menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser. FOTO: Geir Barstein

– Dette er en vond start på julehøytiden for hele svalbardsamfunnet.

Også rektor Anne Søvold Vikanes, skolekollega Johanne Nikolaisen samt kompis Sveinung Lystrup Thesen – som blant annet spilte med Husby i bandet Blåmyra Bluegrass – framførte minneord.

Deretter ble det lagt blomster på kisten og tent lys, før den fullsatte kirken sang "Svalbardsalmen" og kisten ble ble båret ut. Begravelsen vil finne sted på Ås.

Også to år gamle Nikoline Røkenes mistet livet i rastragedien. Tidspunktet for minnestunden er foreløpig ikke satt.

– Vi har hatt en dobbel tragedie. To liv har gått. Heldigvis – og det må vi ikke glemme – det kunne gått verre. Liv er blitt spart. Takk til Sysselmannen, helsepersonell og de frivillige, sa sokneprest Helgesen.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!