Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– En tone har stilnet i Longyearbyen

Sysselmann Kjerstin Askholt leste opp en melding fra statsminister Erna Solberg. Rundt 300 hadde møtte opp i kirka for å ta farvel med Atle Husby (42), en av de to omkomne i rastragedien. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Rastragedien:

– En tone har stilnet i Longyearbyen

En fullsatt kirke mintes Atle Kjartan Husby (42).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2015 kl 14:19

En fullsatt Svalbard kirke mintes morges Atle Kjartan Husby (42) som mistet livet i rastragedien lørdag formiddag. Stunden ble innledet av Store Norske Mandskor som samlet seg ved kisten og sang for sin døde venn og korkollega.

– Det er mye verre enn en vond drøm. Det er virkelig. Atle har gått bort. En tone i Longyearbyen har stilnet, sa sokneprest Leif Magne Helgesen.

– Det har vært en god adventstid i byen. Med julekonserter og juleavslutning og juletrær og lys. Så gikk mørket over i svart. En av dem som har vært med og tent mange lys med sin musikk, med sitt smil, med sin sin humor og engasjement, har reist på slutt.

Se bildet større

Trebarnsfar Atle Kjartan Husby (42) omkom i snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Husby, opprinnelig født i Oslo, men oppvokst på Ås, var lærer på Longyearbyen skole og sterkt engasjert i kulturlivet på øya.

– Atle var en musikkunstner. Han tok de fleste instrumenter, og hadde med seg trombonen og tubaen til byen. Han hadde musikken og en smittende lek i seg. Han var en hyllest til livet. Det er mange som vil savne ham, sa Helgesen.

Han etterlot seg tre barn, Bendik, Mali og Rasmus.

Sysselmann Kjerstin Askholt leste opp en hilsen fra statsmister Erna Solberg og regjerningen til Longyearbyen og de vel 300 frammøtte.

– Det er med stor sorg jeg har fulgt med på det som har skjedd. Snøskredet og de forferdelige bildene har berørt et helt land. Naturkreftene er sterke i Norge. Det har svalbardsamfunnet smertelig fått oppleve. To uskyldige liv er revet bort, sier Solberg i meldingen.

Se bildet større

Det store flakskredet fra Sukkertoppen krevde to menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser. FOTO: Geir Barstein

– Dette er en vond start på julehøytiden for hele svalbardsamfunnet.

Også rektor Anne Søvold Vikanes, skolekollega Johanne Nikolaisen samt kompis Sveinung Lystrup Thesen – som blant annet spilte med Husby i bandet Blåmyra Bluegrass – framførte minneord.

Deretter ble det lagt blomster på kisten og tent lys, før den fullsatte kirken sang "Svalbardsalmen" og kisten ble ble båret ut. Begravelsen vil finne sted på Ås.

Også to år gamle Nikoline Røkenes mistet livet i rastragedien. Tidspunktet for minnestunden er foreløpig ikke satt.

– Vi har hatt en dobbel tragedie. To liv har gått. Heldigvis – og det må vi ikke glemme – det kunne gått verre. Liv er blitt spart. Takk til Sysselmannen, helsepersonell og de frivillige, sa sokneprest Helgesen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!